
Se spune că norocul lucrează în favoarea celor care muncesc din greu să-și vadă realizate visurile, fiindcă, nu-i așa, norocul ni-l facem și cu mâna noastră! Norocul însă este și acel element-surpriză sau, în general, destin, în care oamenii cred din cele mai vechi timpuri!
Norocul este acel neprevăzut, acel element misterios pe care îl aducem în prim-plan atunci când ne-am propus să întreprindem ceva măreț sau, în tot cazul, ceva de care depinde evoluția noastră în perioada următoare. Este, așadar, cumva firesc să invocăm norocul, dar oare ce contribuție, ce rol are norocul în viața noastră și în ce măsură ajunge să ne-o influențeze? De ce pentru unii s-a împărțit mai mult noroc, vorba cântecului, și, în schimb pentru alții n-a mai fost?
Ce treabă are norocul cu asta?
Ce noroc pe el că a luat examenul acesta greu și că își poate continua studiile pentru a profesa în cariera visată, de medic! Ce norocoasă ești că nu ai probleme cu greutatea! Ce norocoși sunt cei doi că se înțeleg atât de bine și au o căsnicie fericită! Are un copil bun la învățătură, e o norocoasă. Sau…a dat norocul peste ea să aibă un serviciu așa de bine plătit! Toate acestea și multe altele sunt situații în care norocul pare să fie suveran, autorul lucrurilor, stăpânul evenimentelor benefice și al însușirilor oamenilor.
Norocul este definit drept ceva care se întâmplă arbitrar și nu ține de hotătârile noastre, dar aici ideea este că aici nu este vorba deloc de hazard, cum mai este numit, ci despre alegerile pe care le facem. A fost deci alegerea ta să te angajezi în acel loc de muncă bine plătit pentru care prietenele te invidiază. Iar când ai ales asta, nu aveai un salariu mare, dar ai văzut în perspectivă și ai depus eforturi, te-ai implicat în proiecte și ai dobândit astfel experiență și ai avansat.
Nu e un noroc că nu ai probleme de sănătate, deși ai o vârstă, ci este o consecință a alegerilor pe care le-ai făcut în viață: ai mâncat echilibrat, ai făcut mișcare, ai avut grijă de sufletul tău și ai prețuit momentele de relaxare cu familia. La fel cum nu e un noroc nici faptul că un sportiv a obținut performanțe la disciplina pentru care s-a pregătit ani la rândul, trezindu-se cu noaptea-n cap și făcând antrenamente epuizante. Succesul este, așadar, o chestiune de alegeri pe care le facem sau nu.
Dacă ești din acea categorie de oameni care se bazează exclusiv pe noroc, nu uita că, așa cum spune o vorbă veche, norocul și-l face omul cu mâna lui. Așadar, fă alegerile potrivite și rezultatele dorite nu vor întârzia să apară, iar asta este departe de a fi numită întâmplare sau soartă…
Norocul există totuși?
Am avut noroc că am scăpat nevătămat din accident, deși, potrivit logicii, nu trebuia să se întâmple astfel. Am avut noroc ca la examen să-mi pice exact subiectul pe care îl știam cel mai bine. Am avut noroc să găsesc niște bani pe stradă. Aceste probabilități țin de noroc. Când ni se întâmplă frecvent astfel de coincidențe, ajungem să credem că norocul există, că avem o stea norocoasă. Superstiție sau efect placebo, se pare că, dacă tu crezi în noroc, atragi gândirea pozitivă.
Studiile arată că aceia care se bazează pe noroc sunt mai optimiști, mai mulțumiți de viața lor, au o stare de spirit mai bună. Cert este că, dacă unele evenimente din viață se petrec la întâmplare și noi nu avem nici cel mai mic control asupra lor, cei care cred în noroc, fiind optimiști și relaxați, sunt mai avantajați în comparație cu cei care se consideră ghinioniști.
Trăsături norocoase
Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, autor de bestselleruri, a realizat numeroase cercetări privind felul în care unii oameni atrag norocul mai mult decât alții. Specialistul a ajuns la concluzia că există trei trăsături de personalitate care explică de ce norocoșii întâlnesc ocazii favorabile: deschiderea spre experienţe noi, caracterul extravertit și încrederea în sine.
Altfel spus, norocoșii sunt mai deschiși către a accepta provocări, în vreme ce ghinioniștii ratează șansele favorabile din teama de schimbare. Caracterul sociabil al celor norocoși îi ajută să-și facă noi prieteni, care se pot dovedi de nădejde la nevoie. În ceea ce privește încrederea în ei, această calitate le imprimă norocoșilor o atitudine relaxată și abilitatea de a privi pozitiv viața, ceea ce sporește șansele favorabile. În baza a mii de cercetări în domeniu, psihologul a trasat patru principii ale norocului.
Sporeşte la maximum ocaziile de a întâlni şanse favorabile. De exemplu, încearcă-ți norocul la diverse concursuri.
Ascultă-ţi intuiţia! Cei norocoși nu ignoră semnalele subconștientului.
Aşteaptă-te la lucruri bune! Chiar dacă șansele sunt mici, să ai așteptări pozitive, fiindcă te vor motiva să perseverezi.
Transformă ghinionul în noroc. Caută latura bună a oricărui lucru rău. Sau, mai poetic spus, nu te întrista că s-a terminat, bucură-te că a existat!
Cheamă norocul în ajutor, dar dă și din mâini! – Plutarh
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/15.06.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay