Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Tenebrele retelelor de socializare: psihopati, violatori, criminali

Tenebrele retelelor de socializare: psihopati, violatori, criminali

Cu certitudine, rețelele de socializare sunt un spațiu destinat divertismentului. Sunt și un important mediu al informării, în care se militează pentru cauze mai mici sau mai mari, un loc unde o scânteie poate declanșa o revoluție. Facebook, de exemplu, este un mijloc de promovare a culturii, evenimentelor, acțiunilor umanitare. Teritoriu al surprizelor plăcute, al regăsirilor și revederilor. Al îndrăgostirii. Iar de-ar fi numai atât, ar fi minunat. Dar, dincolo de like-uri, fețe zâmbărețe, comentarii simpatice și spirituale, de fotografii interesante, gingașe, citate filosofice ori te miri ce altceva cu aparență inofensivă, RĂUL stă la pândă: psihopati, violatori, criminali.

Psihopați, obsedați sexual, perverși, violatori, traficanți de carne vie. Hoți, vânători de zestre. Toți aceștia, din întunericul anonimatului, sub măști abil alese, își țintesc prada. Tinere, femei mature, copile. Persoane naive, lipsite de experiență de viață, făpturi fragile, decepționate în dragoste, părăsite sau care arareori primesc atenție din partea unui bărbat. Ori vanitoase, deci vulnerabile, dornice de distracție și plăceri rapide. Ființe care lasă garda jos când li se promit un trai mai bun, excursii, bani. Prin învăluiri minuțios ticluite, vorbe meșteșugite, tehnici exersate și capacități native de manipulare, indivizi mânați de pofte carnale sau puși pe jefuit dau atacul.
O parte din ei, labilii psihic, cu deviații sexuale dintre cele mai diverse, onaniști, exhibiționiști sau doar mitocani de-a dreptul se rezumă la hărțuire. Cășună pe câte o țintă pe care o asaltează sistematic cu mesaje, like-uri în avalanșă, cereri de întâlnire precum „dă-mi și mie telefonul tău,
ID-ul, mailul, spune-mi unde stai, te aștept jos, hai la mine, hai la tine, hai în parc”.

Unii se opresc dacă sunt puși la punct rapid. Alții sunt pitbulli, își încleștează fălcile minții bolnave pe câte o idee și nu-i mai dau drumul. Chiar dacă sunt blocați sau raportați și li se închid conturile, își recapătă rapid poziția, se multiplică mereu prin conturi noi, fac clone și atacă din mai multe profiluri, false desigur. Acești indivizi care dezvoltă obsesii și manifestă un comportament agresiv hărțuiesc victima luni la rând, făcându-i viața un adevărat calvar. În aceste situații, soluția legală este alertarea autorităților. O plângere la poliție sau la parchet, o cercetare profesionistă, specifică infracțiunilor cibernetice, pot duce la identificarea agresorului, la prinderea lui și punerea sub acuzare.

Femei singure și frumoase, sub asediul psihopaților

Reporterul revistei FEMEIA. a luat legătura cu mai multe doamne și domnișoare care au profil în rețeaua Facebook pentru a afla dacă au avut experiențe neplăcute în ce privește relaționarea cu bărbații care populează spațiul virtual de comunicare. Aproape că nu a existat femeie care să nu fi trecut printr-o astfel de întâmplare neplăcută, mai mult sau mai puțin gravă. Că a fost vorba de insistențe și pisălogeală zilnică, de comentarii aluzive și mesaje în care se cereau numere de telefon sau direct întâlniri, de reacții jignitoare și chiar brutale și amenințătoare, toate aceste manifestări agresive au provocat stres, disconfort, frică, insomnii, fobii, stări de nesiguranță, care au afectat nu doar starea generală a celor agresate, ci și viața personală și profesională. Iată câteva exemple elocvente:

Mădălina, din Râmnicu Vâlcea, funcționară la bancă, 37 de ani, singură: „Acum câteva săptămâni, am primit o cerere de prietenie de la un tip brunet drăguț. Cel puțin așa arăta în fotografia de profil. Atunci nu am stat să mă uit dacă are și alte poze sau ce se ascunde prin profilul lui. Nu l-am mai băgat în seamă. În zilele următoare mi-a trimis câteva mesaje la care nu am răspuns. Într-o zi, la scurt timp după ce i-am dat accept, îmi sună telefonul, iar o prietenă, cu glas agitat, îmi spune: «Mădă! Ai văzut ce e la tine pe wall?» Mă uit repede și mai-mai să scap telefonul din mână! Individul postase un text (vizibil pentru toată lumea, îți dai seama): „Nu răspunzi la mesaje, ha? Ai uitat când am mers la pădure și mi-ai supt…?“ Am crezut că-mi stă inima în loc. Nu mai nimeream butoanele să șterg mesajul. Tremuram toată! Am reușit să salvez profilul individului. Abia atunci am văzut că nu avea decât o fotografie, iar în rest, niște bălării. La câteva ore, și-a șters contul. De atunci, sunt mult mai atentă cui dau accept!”

Clara, din Hunedoara, 40 de ani, femeie de afaceri, divorțată: „Eu sunt mai stăpână pe mine. Am frecvent de-a face cu tot felul de ciudați, dar îi șterg repede sau îi blochez. Un tip însă, care spunea că e avocat, s-a insinuat mai abil și a fost decent o perioadă. După câteva luni, a început să fie tot mai insistent și să-mi ceară să mă întâlnesc cu el. Îmi scria de zeci de ori pe zi. Devenise porcos. Oribil! Avea niște fantezii… L-am blocat. Și-a făcut cont nou și m-a păcălit să-i dau accept. A început iar cu nebuniile lui. Nu mai puteam să mă concentrez la ale mele. Îmi ocupa mintea, timpul: noaptea mă gândeam la el, la mesajele groaznice pe care urma să le găsesc a doua zi. Cei din jur au început să observe că-s agitată, că nu mai sunt fata veselă pe care o știau. Îmi neglijam afacerea. În cele din urmă, am angajat detectivi.  L-au găsit: chiar era avocat. I-am spus că îi fac plângere la poliție și la barou. S-a potolit. Nu a vrut să riște suspendarea ca avocat. Dar luni întregi mi-a făcut viața un calvar”.

Diana, din Cernavodă, 33 de ani, psiholog, singură: „Ai spune că, dacă sunt psiholog, asta mă ferește de astfel de situații. La teorie, suntem buni. Practica ne omoară“, are puterea să glumească Diana. „Un an întreg m-a hărțuit un tip din Baia Mare. Un an! Un tip pe nume Miklos. Cred că e ungur. Spunea că sunt frumoasă, s-a îndrăgostit de mine, am față de thailandeză, că vine în oraș după mine… L-am ignorat și i-am spus să mă lase în pace. A continuat să mă bombardeze cu mesaje și poze. În cele din urmă, l-am blocat. A intrat pe profilul de cabinet, care e public. Acolo, am și numerele de telefon. M-a sunat și a luat-o de la capăt. Deja trecuse o barieră. Acum avea și voce. Omul se apropia. Chiar a început să-mi facă avansuri sexuale. Eram tot mai vehementă în a-l respinge, dar mi se făcuse frică. Un prieten mi-a spus că degeaba fac plângere la poliție, fiindcă nu au ce să-i facă. L-am crezut. O dată, acest nebun mi-a dat de înțeles, tot la telefon, că are pistol. Asta chiar a sunat ca un mesaj de amenințare. Apoi, în decembrie trecut, a dispărut brusc. Ori și-a găsit altă victimă, ori… nu știu. Încă mi-e frică. Dacă apare din nou, sunt hotărâtă să mă duc la poliție. Nu se poate să nu ne apere legea!”

Cod Penal, art. 208 – Hărțuirea

Potrivit noului Cod Penal, în articolul 208, privind infracțiunea de hărțuire se menționează:
„(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de aceasta, cauzându-i o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2)  Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează temere unei persoane se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

În ceea ce priveşte infracţiunea de hărţuire sexuală, fapta este reglementată de art. 223 din Cod Penal şi reprezintă pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau a unei relaţii similare. Dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

De la mesaje de iubire la violuri și crime

Este și mai grav când se trece granița spațiului virtual. Sunt situații, din nefericire tot mai frecvente, în care agresorii reușesc să smulgă victima din fața computerului. Tactica de învăluire și  împrietenire a dat roade. Are loc prima întâlnire. Când s-a ajuns aici, deja soarta victimei este pecetluită. A urcat în mașină? A ajuns într-un apartament? Obsedații sexual, violatorii știu drumul cel mai scurt spre cea mai apropiată pădure, cel mai întunecat parc, maidan sau hală abandonată. De aici, totul devine o loterie. Agresorul se limitează la a-și satisface pornirile sexuale animalic și eliberează victima sau o abandonează (cazurile sunt rare) ori trec la crimă, după care ori abandonează trupul ori încearcă să ascundă urmele asasinatului și trece la hăcuire, tranșare apoi la îngroparea părților de trup sau aruncarea lor într-un lac sau râu, canal ori fosă. În ultima vreme, câteva cazuri de tinere care au ajuns victimele unor psihopați, violatori și criminali au șocat societatea românească, devenind tot mai clar cât de mare este pericolul la care se expun femeile prin relaționarea nesăbuită cu bărbați necunoscuți sau despre care știu doar lucruri pe care acești indivizi le-au servit în mod parșiv.

Agățată pe Facebook, bătută crunt, mutilată și ucisă pe un câmp

Anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, Eliza Dragne, o femeie frumoasă, de 30 de ani, a fost găsită, aproape înghețată, pe un drum de lângă comuna Lăceni, județul Teleorman. Tânăra avea hainele rupte, era plină de sânge pe față și pe corp. A fost dusă la Spitalul Județean, unde, cu puținele puteri pe care le mai avea, a reușit să spună că fusese agresată de un individ, Nicu Cristea, pe care îl cunoscuse pe Facebook, indicând numărul mașinii bărbatului. Câteva ore mai târziu, starea Elizei s-a agravat, iar femeia a fost transferată la un spital din București, unde a murit. În scurt timp, anchetatorii au reușit să stabilească ce s-a întâmplat: Eliza Dragne și Nicu Cristea, căsătorit cu două luni în urmă, s-au cunoscut pe Facebook, unde individul își făcuse un cont în care se dădea drept bărbat singur. Ulterior, s-a stabilit că acesta era recidivist, cu câțiva ani în urmă fiind condamnat pentru tâlhărie și tentativă de viol. În ziua de 24 noiembrie, Eliza a acceptat să-l întâlnească pe Cristea. În mașina acestuia, trasă pe un drum lăturalnic, tânăra a respins avansurile sexuale pe care i le-a făcut fostul pușcăriaș. Scos din minți, bărbatul a început s-o înțepe pe fată cu o șurubelniță în piept și gât, apoi a luat-o la pumni. Eliza s-a zbătut în zadar și nu s-a putut apăra de bruta dezlănțuită. Într-un final, a leșinat. Criste i-a târât corpul pe câmp și a abandonat-o acolo. Câteva ore mai târziu, tânăra s-a trezit în simțiri și s-a târât, chinuită de dureri, până la marginea drumului, unde a fost descoperită de un șofer care trecea pe-acolo. După 24 de ore, avea să sfârșească pe un pat de spital. Acesta a fost finalul unei relații acceptate pe Facebook cu un individ necunoscut. Nicu Cristea este cercetat pentru omor deosebit de grav. Poate primi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

48 de ore bătută și violată de șase interlopi din Constanța

S-au cunoscut, deja clasic, pe Facebook. Ea – 22 de ani, o tânără frumoasă din Vaslui, iar el – aproape de 40 de ani, șmecher la vorbă, trecut prin viață. Bărbatului nu i-a fost greu să-i facă fetei capul mare. În câteva zile în care au corespondat și au făcut schimb de fotografii și impresii, tânăra a fost convinsă să ia trenul și să vină în Constanța. Individul – proxenet cunoscut, membru al unei grupări interlope, după cum avea să se afle mai târziu – a preluat-o pe fată de la gară. Era în 10 februarie. Toată ziua, fata a fost dusă prin restaurante și baruri, timp în care bărbatul i-a câștigat încrederea totală, făcând-o chiar să se îndrăgostească de el. Spre seară, a venit propunerea: „Hai la mine!“ A dus-o într-un apartament din Tomis Nord, la etajul al patrulea al unui bloc. La scurt timp, după ce a dat câteva telefoane, individul a chemat cinci prieteni. Pentru biata fată au urmat două zile de infern sexual. 48 de ore a fost jucăria unor indivizi dezlănțuiți, care au bătut-o cu sălbăticie și au violat-o în cele mai perverse moduri. Țipetele înăbușite și stinse cu pumni, gemetele ei de durere nu au găsit ecou în vecini. Chinuită, speriată, cu teama că ar putea fi ucisă oricând, fata s-a hotărât să fugă. După două zile de orori, a reușit să trimită un e-mail unei rude, dar nu a primit niciun răspuns. În apartament, rămăseseră doar doi agresori. A profitat de neatenția lor, a ieșit pe balcon și s-a agățat de sârmele de rufe, lăsându-se în jos. A dat drumul sârmelor și a aterizat pe acoperișul fragil al unui balcon de la etajul al doilea. Vecinii au chemat poliția. Fata a fost dusă la spital, iar patru din cei șase indivizi care s-au perindat prin apartament au fost reținuți. Ulterior, au fost eliberați, fiind cercetați pentru lipsire de libertate și viol.

Iată părerea profesorului universitar dr. Tudorel Butoi, expert în psihologie clinică judiciară, despre pericolul la care se expun femeile în acest mediu virtual:

„Perspectiva psihologică a interrelaționării din rețeaua Facebook atenționează asupra unui risc de pericol maxim, din cauza faptului că protagoniștii își păstrează anonimatul. La modul cel mai direct, orice amărât fără bani poate deveni, în rețeaua de socializare, nabab de fete. Indivizii de teapa asta, care își propun să cucerească fete și femei din rețea (de fapt, niște psihopați) au papagal, cum se spune, precum și capacități de seducție, izbutesc să creeze legende cu caracter credibil, deși nu există nicio garanție că pozele pe care le postează (cu mașini, vile și tot felul de alte lucruri care sugerează luxul, bogăția) sunt adevărate. Psihopatul care iese la vânătoare de femei pe Facebook este ofertant de excursii și joburi, face trafic de influență, este candidat la căsătorie. Și are la dispoziție o piață disponibilă, o masă de tinere sau femei mature naive, care lasă garda jos. Astfel, ajung să accepte să meargă în casa agresorului, să urce în mașina lui și să se lase duse în necunoscut. Asta se numește imprudență gravă. Lipsa experienței de viață, naivitatea înnăscută, renunțarea la vigilență pot duce la evenimente dramatice, chiar tragice. Dată fiind această stare de fapt, se impun o serie de recomandări. În primul rând, relațiile ar trebui păstrate în zona cercului de prieteni cunoscuți în mod real, în zona relațiilor de muncă, de afaceri, de școală. Eventualele întâlniri care s-ar stabili după o perioadă de comunicare virtuală să aibă loc exclusiv în spații publice, fiind excluse parcurile, pădurile, restaurantele retrase, pensiunile. Sunt de respins invitațiile în apartamentele bărbaților sau ale prietenilor acestora, de genul «hai sus să bem o cafea, hai să vezi un DVD». Asta, cel puțin până când se creează climatul de încredere, până ce apar prietenia, iubirea“.

„Agresează psihopatul cu propriile-i arme!“

Anca Elena Boalcă, psihoterapeut, spune cum pot să se apere victimele de agresiunile psihopaților:

„Primul lucru pe care o persoană aflată în vizorul unui psihopat ar trebui să-l cunoască este cum să schimbe datele problemei. În sensul că, în loc să lase să se instaleze frica, să adopte o atitudine fermă și directă. Această manifestare este contrară așteptărilor hărții mentale a psihopatului. În momentul respectiv, victima preia controlul situației. Cu alte cuvinte, dacă cineva te agresează, identifică-i linia de gândire și atacă-l cu propriile-i arme. Atenție la un element extrem de important! În general, psihopatul agresor este o persoană inteligentă, astfel că, în momentul în care nu ești suficient de convingătoare în acțiunile tale, s-ar putea să-și dea seama de acest aspect și să continue să te agreseze. Interesul principal al psihopatului este să-și convingă victima că nu mai are scăpare, să-i inoculeze frica și neîncrederea. În general, vizează persoane cu stima de sine scăzută și cu foarte multe vulnerabilități. Cu alte cuvinte, se produce un proces de contaminare. Victima se confruntă cu frică, neliniște, nervozitate, agitație, predispoziție depresivă, iar toate aceste aspecte îl ajută pe agresor să se apropie mai mult de ea. Rolul terapeutului este să stabilească o relație bazată pe încredere, suport, empatie, un cadru în care pacientul se simte în siguranță“.

Cine ne apără de RĂUL de pe rețelele de socializare?

Care sunt remediile legale pe care le pot utiliza victimele infractorilor activi pe internet? Răspunsurile le-am primit de la avocatul Raluca Niculescu-Gorpin, din cadrul Baroului București: „Prevenția este cea care îi apără pe adulți de capcanele ticluite de infractorii de pe rețelele de socializare.

Agresiunile pe internet nu sunt doar povești virtuale care dispar când închizi calculatorul, sunt fapte reale, care îți afectează viața de zi cu zi. Iar dacă agresorul dă sign out de pe Facebook și iese în stradă să te urmărească, ba chiar ajunge să te atace în mod direct, atunci poate fi prea târziu: RĂUL s-a produs și deja ești o victimă. În cazul hărțuitorilor, prima măsură este obținerea unui ordin de restricție emis de instanțele de judecată, apelând imediat la sprijinul unui avocat pentru demararea de urgență a procedurii. Prin ordinul de restricție, agresorul va fi împiedicat, după caz, să se apropie de victimă ori s-o contacteze în vreun fel – i se va interzice s-o sune la telefon, să-i dea SMS-uri sau să-i trimită vreun mesaj prin poștă, e-mail sau orice alt mijloc electronic. Există situații, mai ales în cazul femeilor, când traumele produse ca urmare a hărțuirii sunt majore, iar victimele sunt atât de afectate, încât ajung să nu mai fie în stare să muncească, își pierd serviciul din această cauză și e nevoie de perioade lungi de tratament și terapie pentru a se vindeca și a reveni la o viață normală. Toate aceste efecte ale hărțuirii constituie un prejudiciu grav suferit de victimă, atât moral, cât și material – vorbim de pierderi materiale, pentru că, dacă nu mai poți lucra, nu mai primești salariul, iar tratamentele medicale și recuperarea costă bani. Iar aici intervine dreptul victimei de a fi despăgubită pentru toate pierderile suferite, tot instanța de judecată fiind cea care urmează să stabilească sumele pe care agresorii le vor plăti drept despăgubire“.

Hărțuirea și agresiunile în spațiul virtual, pe rețelele de socializare, pot fi combătute. Ridicarea gradului de conștientizare de către femei, indiferent de vârstă, a pericolului la care se expun prin intrarea într-o relație cu un necunoscut duce la diminuarea acestui fenomen. Femeile trebuie să știe cum să reacționeze, cui să spună că sunt hărțuite, să știe că legea le apără, ca situațiile și evenimentele dramatice sau tragice precum cele prezentate în acest reportaj să fie cât mai rare.”

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cristian Botez

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns