Esti aici
Femeia.ro > Familie > Terapia de cuplu nu e un moft și poate salva căsnicii

Terapia de cuplu nu e un moft și poate salva căsnicii

La voi în casă domnește o atmosferă apăsătoare sau aveți mereu tendința de a vă zgândări și certa. Nu reușiți deloc să stați de vorbă cu calm și prietenie. Poate că-i momentul să apelați la un psiholog și aveți nevoie de terapie de cuplu.

Terapia de cuplu a luat amploare în ultimii ani, un motiv fiind, probabil, stresul din ce în ce mai mare cu care se confruntă partenerii de viață și care îi face incapabili să-și rezolve singuri problemele care intervin între ei. Sigur, certurile sunt normale între iubiți, ba chiar ele reprezintă un semn al sănătății relației, al faptului că există comunicare și că știți să vă negociați spațiul personal, interesele și dorințele și nu vă este frică să vă exprimați emoțiile. Însă apar uneori probleme care nu pot fi rezolvate fără ajutorul unui specialist. Știi cum să recunoști faptul că este timpul să apelezi la un psiholog?

Certurile sunt normale între iubiți, ba chiar ele reprezintă un semn al sănătății relației, al faptului că există comunicare.

  1. Vă otrăviți cu fiecare ocazie

„Ce nu înțelegi? Ce-ai mai făcut?! Ce mai vrei?! Nu mă enerva!“ Dacă aceste adresări sunt la ordinea zilei în casa voastră, se pare că respectul reciproc s-a cam dus din relație. Fii sinceră: ai vorbi în acest fel și cu alți oameni? Un terapeut de cuplu vă poate ajuta să vă recăpătați modul prietenesc de comunicare și, mai ales, să vă redobândiți respectul reciproc.

  1. Nu mai faceți sex

Desigur, cuplurile mature sau oamenii care sunt împreună de mai mulți ani nu mai fac sex zilnic. Dacă evitați intimitatea, dacă nu vă mai place să vă atingeți ori să vă mângâiați, chiar și tandru, fără conotații senzuale, atunci acesta este un mare semnal de alarmă. Care este motivul? Poate fi vorba doar de comoditate (se numește sindromul panda și înseamnă că acum sunteți mai degrabă prieteni și nu mai simțiți nevoia de sex) sau există niște probleme mai grave în spatele acestui comportament? Dacă nu găsiți singuri un răspuns, apelați la un profesionist.

  1. Unul din parteneri a avut o aventură

Chiar dacă cel înșelat vrea să-l ierte pe cel care a călcat strâmb (indiferent că este vorba de ea sau de el), asta nu înseamnă că este și capabil să facă asta. Un terapeut de cuplu vă poate sprijini și acompania în acest proces dureros al iertării și reconcilierii.

  1. Nu (mai) petreceți prea mult timp împreună

Vă certați prea des și preferați să vă evitați ori să întreprindeți acțiuni pe cont propriu? S-a stins focul pasiunii și nu vă mai simțiți atrași unul de celălalt? Există conflicte neexprimate care mocnesc tăcut și vă împiedică să vă exprimați liber în cuplu? Sunt multe motive pentru care partenerii dintr-un cuplu se înstrăinează, dar, dacă observați acest tipar și la voi acasă și nu reușiți să vă dați seama ce se întâmplă, cereți sfatul unui psiholog. Multă lume se teme să apeleze la un profesionist, dar deseori este nevoie doar de o ședință sau două pentru a clarifica problema. În plus, terapeutul vă poate oferi tehnici și metode de comunicare care să vă ajute în continuare, în cazul în care vor apărea din nou probleme.

  1. Nu mai aveți ce să vă spuneți

Dacă ai ajuns la această concluzie dureroasă înseamnă că problemele sunt profunde și grave. Pentru a salva relația, în cazul în care amândoi vă doriți să rămâneți împreună, o a treia persoană trebuie să modereze comunicarea dintre voi, pentru a scoate la lumină aspectele care vă împiedică să interacționați în mod sănătos și cu plăcere.

  1. Vorbești urât despre partener (sau el despre tine)

Spune cu mâna pe inimă: de câte ori te plângi de iubit sau soț prietenei tale bune? Dacă te nemulțumește mereu câte ceva și ai obiceiul să te plângi ori te văicărești constant, cu siguranță, există o problema gravă între voi. Este evident că ceva te sâcâie și nu știi ce să mai faci, din moment ce simți nevoia de a vorbi cu cineva. Însă terapia de cuplu te poate ajuta și vă poate ajuta în acest caz mai mult și mai bine decât prietena care te ascultă și te încurajează, dar poate nu știe mereu cum să te facă să ieși din starea asta.

  1. Gelozia excesivă vă macină relația

Gelozia este unul dintre cele mai frecvente motive de despărțire, în general. O doză moderată de gelozie e benefică în cuplu, dar excesul poate obosi, enerva și submina profund relația unui cuplu, pentru că exprimă o neîncredere de fond. Este momentul, dacă simți o gelozie nemăsurată, să-ți iei partenerul de mână și să consultați un psiholog. Eventual, poți merge doar tu la psiholog, pentru că, în spatele unei gelozii excesive, se ascunde deseori o stimă de sine prea mică.

Citeste și:

text: Dana Verescu/ sursa foto: pixabay.com

Articol preluat din revista Femeia de Azi – 2018

Comments

comments

Lasă un răspuns