
Trebuie să recunoști că, oricât îți plac vara și vacanțele, toamna aduce un iz special și un colorit așa de intens, că n-ai cum să nu te lași învăluită de frumusețea ei.
Intro: Meteorologii consideră că toamna începe din prima zi a lunii septembrie, în vreme ce astronomii cred că odată cu echinocțiul, care are loc pe 22 septembrie. Cu ajutorul oamenilor de știință, am descoperit și noi o serie de aspecte interesante ale acestui anotimp, de la felul cum ne afectează venirea lui la modul în care influențează viața planetei, și cât de importantă este toamna încă din timpuri străvechi.
Anotimp reper
Multe popoare antice au atribuit toamnei zei și zeițe, cărora le-au închinat ode, pentru că doar cu ajutorul lor aveau asigurată recolta pe acel an. Astfel, încă din cele mai vechi timpuri, toamna este una din perioadele-cheie din întregul an. De exemplu, chinezii sărbătoresc Festivalul din Mijlocul Toamnei, cunoscut și ca Festivalul Lunii, unul dintre cele mai importante din China. Acesta datează de peste 3.000 de ani, fiind un moment de bucurie după terminarea recoltei de vară. Familiile se adună, mănâncă turte, beau ceai de iasomie și admiră luna, despre care se crede că atinge maximum de măreție și strălucire în această perioadă.
Echinocțiu
Echinocțiu sau echinox vine din latinescul equinox, însemnând nopți egale. Acesta are loc la date diferite din an, de obicei 22 sau 23 septembrie. În ziua respectivă, axa de rotație a Pământului este îndreptată către Soare. Pe măsură ce planeta își continuă rotirea în jurul Soarelui, zilele devin mai scurte, iar nopțile − mai lungi. Solstițiile și echinocțiile sunt evenimente solare legate de poziția Pământului în relație cu Soarele în diverse momente ale anului. Astfel, solstițiile de vară și iarnă sunt când Soarele se află în poziția cea mai nordică, respectiv sudică a cerului. Echinocțiile de toamnă și primăvară se petrec când zilele și nopțile au aproximativ aceeași durată peste tot în lume.
Diferite toamne, aceeași planetă
Majoritatea meteorologilor definesc toamna drept anotimpul lunilor septembrie, octombrie și noiembrie. În emisfera sudică, toamna ține de la 1 martie până pe 31 mai. Cei care trăiesc mai aproape de ecuator, centrul Pământului, nu cunosc ce înseamnă acest anotimp, fiindcă acolo temperatura se menține caldă mereu.
Chimia culorilor
Venirea toamnei dă naștere unui fenomen spectaculos pentru privire. Soarele slăbește în intensitate, vremea se răcește, zilele se scurtează, iar cantitatea de clorofilă (pigmentul verde din frunze care captează lumina soarelui pentru a favoriza fotosinteza) se reduce și ea, ceilalți pigmenți ieșind la suprafață. De aici, variațiile de galben, portocaliu și roșu, care creează un peisaj vibrant.
Interesant este că, pe lângă clorofilă, frunzele conțin alte două substanțe care determină colorarea: xantofila, pentru galben, și carotenul, pentru portocaliu. Roșul și purpuriul vin de la zaharurile din interiorul frunzelor. Când devin maronii, frunzele sunt moarte și nu mai primesc nutrienți. Arborii care rămân veșnic verzi nu au frunze, ci ace acoperite de un strat gros de ceară care le împiedică să înghețe.
Sezonul aurorei
Potrivit cercetătorilor, toamna este anotimpul aurorei, fiindcă furtunile geomagnetice sunt de două ori mai frecvente decât media anuală. Astfel, pe lângă nuanțele frunzelor, toamna mai oferă un spectacol frumos, denumit aurora boreală (sau luminile nordului, vechiul nume scandinav), care devine vizibilă în această perioadă din an în zona scandinavă, iar cerul este cucerit de explozii luminoase galben-verzui.
Copiii toamnei
Concentrația lichidului seminal este scăzută între august și octombrie din cauza căldurii, pentru ca spre finalul toamnei să prindă vigoare, susțin oamenii de știință. Tot ajutați de nivelul aflat la apogeu al testosteronului, bărbații le consideră pe femei mult mai atractive în acest anotimp. Efectul este pus pe seama instinctelor vechi de împerechere.
Alte studii arată că, în lunile reci, se activează dorința de căldură și confort, iar bărbații sunt mai dispuși să stea împreună cu iubitele și să urmărească comedii romantice. Deloc surprinzător, nașterile ating un vârf nouă luni mai târziu, în perioada septembrie-noiembrie. Se spune despre bebelușii născuți toamna că au șanse mari de longevitate în comparație cu cei născuți în oricare altă perioadă. De asemenea, aceștia, dar și cei ce vin pe lume iarna sunt mai atletici, arată un studiu realizat de Universitatea Bristol.
Cura de îngrășare
Nivelul vitaminei D din organism scade când cantitatea de lumină naturală se reduce. Potrivit cercetărilor, nivelul scăzut de vitamina soarelui duce la acumularea de kilograme. Lipsa ei inhibă metabolizarea eficientă a grăsimilor și favorizează acumularea depozitelor adipoase.
Despre sănătate
Toamna este anotimpul când femeile pierd cel mai mult păr, susțin cercetătorii suedezi. Aceștia pun fenomenul pe seama evoluției, explicând că doamnele își protejează podoaba capilară pe timpul verii purtând-o în coadă. Având o dezvoltare foarte rapidă, celulele firului de păr sunt sensibile la schimbările de mediu și, prin urmare, reacționează la modificările climatice de sezon.
Iz de toamnă
Putem simți toamna prin mirosul distinct, chiar fără să ne uităm la data din calendar. Cântat de poeți și recunoscut lesne de oamenii obișnuiți, acesta poate fi explicat și cu ajutorul științei. În vreme ce noi distingem un amestec de frunze arse, scorțișoară, pământ și legume de sezon, cercetătorii ne spun că izul special ce aduce a zăpadă, chiar dacă nu a nins încă, este declanșat de vremea rece și este alcătuit din molecule de acid azotic și sulfați. Specialiștii susțin că acestea există și pe timpul verii, însă se mișcă mai repede și nu le simțim așa de puternic.
Superstițiile toamnei
Se spune că, dacă prinzi frunzele care cad, vei avea noroc în următorul an. Fiecare frunză aduce o lună norocoasă. O altă superstiție păstrată în popor este că va fi o toamnă lungă și ploioasă dacă vrăbiile cântă des. Cu cât sunt mai melodioase sunetele lor, cu atât mai frig va fi. Și prezența iepurilor prin grădină anunță o iarnă foarte geroasă și îndelungată. Dacă spre finalul toamnei sunt multe furtuni cu fulgere, iarna va fi blândă, iar anul care vine − îmbelșugat.
Știai?
Toamnă vine din latinescul autumnus. Se spune că sursa este autu, din etruscă (care a influențat latina), care înseamnă schimbarea anotimpului.
Tulburarea afectivă sezonieră numită și depresie de toamnă afectează în jur de 5% din populație, în special femeile, iar 20% au cel puțin unul din simptomele acesteia.
Citește și:
- Din secretele celor care nu se îmbolnăvesc
- Încrederea în sine se învață într-un weekend
- Piedici în împlinirea dorințelor
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr43/27.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF