Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Trăieşte din plin la 60 de ani!

Trăieşte din plin la 60 de ani!

La prima tinereţe, se ivesc provocări la tot pasul, îţi faci planuri, vrei un serviciu bun, să te căsătoreşti, să faci copii, apoi îi creşti, pleacă fiecare pe drumul lui, iar tu, la vârsta pensionării, parcă nu mai ai niciun ţel în viaţă.

Timpul nu merge înapoi, e firesc, și nu poate nega nimeni: pe măsură ce trec anii, ridurile se înmulţesc, la fel problemele de sănătate, relația cu partenerul se blazează, nici serviciul nu mai e o preocupare care să te țină în alertă și-n contact cu lumea. Toate la un loc scad cheful de viață şi stima de sine, ca până la urmă să ajungi să-ţi petreci zi de zi între patru pereţi şi să nu trăieşti alte bucurii decât cele ale copiilor şi nepoţilor. Ai deja o vârstă, îţi spui, ce să-ţi mai doreşti? Ei bine, lucrurile nu-s așa de gri decât dacă ții cu tot dinadinsul!

Primul pas: schimbă-ți atitudinea!

Cu acest mod păgubos de a privi viața, nu te îndrepți spre nimic bun. În loc să te bucuri de timpul liber pe care altădată nu-l aveai, riști să te afunzi într-o rutină plictisitoare care nu duce nicăieri, decât poate spre o stare depresivă din care cu greu poți ieși. „Pentru majoritatea femeilor din România, vârsta de 60 de ani, pensionaream dar şi menopauza reprezintă începutul sfârșitului. Interesele se învârt în jurul casei: copii, nepoţi, mâncare, cumpărături, telenovele, vecini. În plus, nemulțumiri, regrete față de trecut. Ba, mai mult, apar discuții legate de locul de veci, planificarea detaliilor pentru acest moment. Dacă doriţi ca descrierea generală a vieţii dumneavoastră după vârsta de 60 de ani să sune cu totul altfel, atunci participaţi activ la crearea ei într-un mod armonios, pozitiv şi optimist“, spune Lorena Luchian, psiholog.

Doza zilnică de optimism

Atâtea lucruri poți pune la cale pentru a-ți face zilele mai frumoase, iar totul depinde numai de tine! Da, probabil nu stai pe roze cu banii, dar unele activități antrenante nu presupun nicio cheltuială, iar pentru altele e nevoie de un buget nu foarte mare. De la simple ieșiri, lungi și dese, în parc la cursuri de yoga, pilates (măcar o dată pe săptămână) sau bilete de tratament cumpărate la preț redus în stațiuni cu băi termale, unde poți petrece zile sau chiar săptămâni frumoase și relaxante, cum erau concediile din tinerețe. Mergi cu bicicleta, fă-ți manichiura, îngrijește-te ca odinioară!

„Sunt destule obiective care să te motiveze – lăsarea trecutului acolo unde îi este locul (în urmă!), aruncarea unei priviri binevoitoare către viitor: «ce aș fi vrut să citesc și n-am avut timp?», «unde mi-ar plăcea să mă duc?», grija și prețuirea față de sine, sănătatea (care începe cu hrana, mișcarea și obișnuințele de zi cu zi). De asemenea, nu uitați că, indiferent de vârstă, sunteți femei! Trebuie să vă doriţi tot ce-i mai bun pentru dumneavoastră. Vreți să fiți frumoase, să iubiți și să fiți iubite. Nu vă gândiți că sunteți prea bătrâne pentru asta. Acest mod de a gândi nu ajută la nimic şi vă îmbătrâneşte mai mult decât vârsta din buletin.“

Socializează!

Multe persoane singure, femei sau bărbați, își găsesc o nouă dragoste la vârsta asta și nu-i deloc rușinos și nici caraghios. Chiar dacă nu e cazul tău (poate eşti căsătorită sau singură şi fericită aşa), socializarea face bine. Mergi la biserică, spovedeşte-te, împacă-te cu tine. Adoptă un animăluţ, alege-ţi un hobby! Sună-ţi prietenii din copilărie, colegii din vremea şcolii, organizaţi întâlniri, ieşiţi în oraş împreună. Câte cunoştinţe noi îţi poţi face astfel şi câte prietenii vechi poţi reînnoda?!

Și sexul poate fi plăcut…

Da, s-a dus de mult pasiunea din vremurile de-nceput ale relației, dar dorinţa sexuală nu dispare odată cu vârsta şi intimitatea dintre parteneri rămâne importantă toată viața. Chiar dacă nu te bucuri de sex foarte des, atunci când se întâmplă, te face să te simți împlinită. Ai mai puține inhibiții acum și nici nu mai duci grija unei sarcini nedorite, iar micile neplăceri legate de instalarea menopauzei pot fi rezolvate cu tratamente simple. Nu-ţi fie jenă să vorbeşti despre dorinţele şi problemele sexuale cu partenerul şi nici cu medicul tău. Vizitele la ginecolog sunt încă obligatorii, mai ales dacă simți vreun disconfort în zona genitală.

Părerea specialistului

Lorena Luchian, psiholog și sofrolog, Centrul Medical Medsana

Cum se pot bucura mai mult de viaţă femeile trecute de prima tinereţe?

Cât de des ați văzut în România femei în jur de 60 de ani la terase, savurând o cafea sau o prăjitură? Dar la film? Le vedem mai des la câte o coadă sau în stațiile autobuz, cu plase în mână, îmbrăcate cu haine de culoare închisă. Renunţaţi la convingerea că nu meritaţi şi că, „oricum, pentru mine nu mai contează“.

Ce ar fi dacă am începe din timp să ne schimbăm mentalitatea despre îmbătrânire? De ACUM, indiferent de vârstă. Sunt atâtea lucruri de făcut, sunt atâtea bucurii, pasiuni, interese care au fost lăsate la o parte de-a lungul anilor! Să trăiți cu entuziasm, să explorați, să învățați lucruri noi. Încercați să nu trăiți doar prin intermediul copiilor. Ei au problemele și bucuriile lor. E drept, vă doriți să fiți alături de ei. Însă nu credeți că s-ar bucura să vă vadă mulțumite, active și sănătoase? Nu credeți că s-ar mândri ca mamele (soacrele, bunicile, mătuşile) lor să fie un exemplu bun de urmat? Aici pot să vă dau exemplul mamei mele, care la 56 de ani învață să înoate, dansează tangou argentinian, citește, merge pe jos la serviciu, ba chiar şi-ar dori să participe la o activitate de voluntariat. Astfel, se menţine activă, frumoasă şi sănătoasă. Pentru femeile care doresc să citească mai mult pe această temă, recomand cartea „Plăcerile secrete ale menopauzei“, scrisă de Christiane Northrup.

Sfaturi:

►Ieşi din casă cât mai des!

►Alocă zilnic măcar o oră unei activităţi care te destinde şi-ţi face plăcere!

►Fă mişcare de orice fel, dacă se poate în fiecare zi!

►Zâmbeşte mult, gândeşte pozitiv, îmbracă-te în haine colorate!

►Nu încerca să ţii totul sub control, cu atât mai puţin vieţile copiilor. Lasă-i să facă propriile alegeri, chiar dacă nu eşti întotdeauna de acord cu ele! E timpul să te ocupi mai mult de tine şi mai puţin de ceilalţi.

Citește și:

Mamă la orice vârstă

Modificari ale pielii la fiecare varsta

Varsta e doar o cifra

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/18.06.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Trăieşte din plin la 60 de ani!

  1. Societatea romaneasca nu ofera nimic pentru pensionari.Societatea romaneasca ii vrea cat mai repede sub pamant.

Lasă un răspuns