Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Umorul, cheia succesului in casatorie

Umorul, cheia succesului in casatorie

Ai tot văzut prin filmele americane declaraţii de genul „îl iubesc pentru că mă face să râd“. Doar pentru atât? Şi băieţii de stand-up comedy te fac să râzi şi nu te amorezezi de ei, ţi-ai zis. Şi-atunci?

Că râzi la o comedie e una, un bărbat cu simţul umorului e total altceva. O comoară! Iar un cuplu cu umor este sigur de cursă lungă. Există chiar şi o explicaţie chimică a binefacerilor umorului: râsul eliberează endorfine şi te face să te simţi bine. Dar cheia succesului nu se datorează neapărat endorfinelor cât faptului că un zâmbet, o cascadă de râs alungă cât ai zice peşte încrâncenarea, frustrările, nervii.

Râdeţi împreună!

Să ai umor în doi nu înseamnă să râdeţi unul de altul sau să vă faceţi farse – mă rog, asta merge din când în când, dar cu măsura dragostei ce v-o purtaţi unul celuilalt. Să râdeţi împreună înseamnă să vedeţi amândoi partea plină a paharului. Să vă amuzaţi deopotrivă, nu unul să fie subiectul de distracţie al celuilalt. Ca să râdeți împreună, este absolut necesar să fiţi în stare să râdeţi de voi înşivă. Când ai senzaţia că eşti cea mai tare, că ai întotdeauna dreptate, că nu greşeşti niciodată, nici nu ai cum să guşti o glumă. Iar partenerul se va plictisi repede, mai ales dacă are simţul umorului, să fie încontinuu în admiraţia ta. Ia încearcă să glumeşti tu pe seama ta, să vezi cum toată lumea va fi mai relaxată!

Gluma care topește conflictul

Certurile sunt inevitabile în cuplu. Sunt ele inevitabile în sinele nostru, darămite când sunt implicaţi doi oameni sau două personalităţi diferite. Dacă partenerii se iubesc şi se respectă, vor trece peste conflict cu ajutorul unei glume, pentru că nimic nu e atât de rău încât să nu fie rezolvat luând lucrurile mai uşor. Iar când intervine râsul, apare relaxarea şi, parcă prin minune, soluţia problemei. Râsul înseamnă în primul rând că ne plăcem unul pe altul aşa cum suntem, că ne acceptăm defecte şi calităţi deopotrivă. Râsul înseamnă şi că putem trece peste necazuri împreună.

Ghiduşiile care dinamizează

Odată cu trecerea anilor, cuplurile pierd din spontaneitatea iniţială. Poate şi din pricina stresului zilnic, chiar şi partidele de amor riscă să intre în rutină. Iar rutina face foarte rău amorului. E bine, aşadar, să apelezi la umor. O bătaie cu perne, o întâmplare amuzantă – de pildă, odată, în vârtejul pasiunii, aţi căzut din pat tocmai în momentul culminant –, o trântă cu gâdilături, toate vor pipera un pic rutina. În plus, râsul ajută la eliberarea hormonilor bunei dispoziţii. Poţi apela la cea mai amuzantă întreprindere: un poker pe dezbrăcate. Sau tabinet ori popa-prostu, dar pokerul e mai incitant.

Ce este umorul

Mark Twain, scriitor, umorist: „Umorul este un lucru măreţ, salvator. În momentul în care se relevă, toate iritaţiile şi resentimentele dispar şi sunt înlocuite de un spirit solar“.

Hermann Hesse, scriitor: „Trebuie să învăţaţi să râdeţi, pentru a ajunge la umorul de calitate, nu vă mai luaţi prea mult în serios“.

Mahatma Ghandi, om politic, iniţiatorul rezistenţei nonviolente: „Dacă nu aş fi avut umor, m-aş fi sinucis de mult“.

F. M. Dostoievski, scriitor: „Umorul este agerimea spiritului“.

William Thackeray, scriitor: „Simţul umorului este unul dintre cele mai bune articole de îmbrăcăminte pe care cineva la poate purta în societate“.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.26/03.07.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu.

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns