Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Un bărbat și o femeie. Prieteni?

Un bărbat și o femeie. Prieteni?

Prietenia dintre un bărbat și o femeie, iată un subiect care încă ridică numeroase dezbateri. Unii cred că este imposibilă, pe când alții o consideră perfect realizabilă. De ce Ne-am gândit să vedem argumentele unora și altora.

Un prieten este, de obicei, o persoană pe care o cunoaștem bine și față de care ne dezvăluim fără rețineri. Relația se bazează, în mod normal, pe încredere reciprocă. Scepticii spun că prietenia bărbat-femeie ridică, inevitabil, problema atracției și seducției. Cu alte cuvinte, dacă îndeobște bărbații și femeile sunt perfect capabili să interacționeze, fără implicații ulterioare, când sunt/devin prieteni, legătura dintre ei este, uneori, atât de apropiată încât prietenia se transformă în dragoste. Prietenia dintre bărbat și femeie poate fi, spune cealaltă tabără, asemănătoare cu o relație fraternă, fără ambiguitate, o relație de camaraderie asmeni celei între doi bărbați sau două femei.

Dragostea este unul dintre principalele motive pentru ruperea prieteniei dintre un bărbat și o femeie.

Prietenie cu consecințe

La fel ca toate relațiile sociale, prietenia este fragilă. Și, da, prietenia dintre un bărbat și o femeie este mai… încercată. Pentru că – asta o recunosc ambele tabere – atracția sexuală este ceva ce este scris în gena noastră. De aceea, un bărbat și o femeie pot fi foarte buni prieteni atunci când nu există atracție sexuală între ei. Atunci când se dezvoltă și se consolidează o prietenie între un bărbat și o femeie, este important să te gândești și la consecințele pentru potențialii soți/pareteneri de viață. Dacă cei doi sunt singuri, fără partener de viață, manifestările prietenești de afecțiune sunt inofensive. Dar în cazul în care unul din cei doi prieteni, sau amândoi, este într-o relație amoroasă, e necesar să iei în considerare (și) sentimentele partenerulului. Poate deveni gelos.

Nu uita. Nu e cazul să manifești sentimente de afecțiune față de amicul tău, cu atât mai mult în prezența soțului tău ori a soției lui.

Comunicare și sinceritate

Mai mult ca niciodată, prietenia bărbat-femeie trebuie să se bazeze pe comunicare. Pentru că și fiecăruia trebuie să îi fie foarte clar ce intenții are celălalt. Dacă într-un mpoment al prieteniei simți o atracție pentru prietenul tău, nu ezita să discuți cu el. Sentimentele pot fi reciproce. 

Sfat. Trebuie să fii sigură de intențiile și așteptările celuilalt. Prin urmare, sinceritatea este cuvântul-cheie al unei prietenii sănătoase și durabile dintre bărbat și femeie.

Atracția sexuală strică

Între tine și el e o relație de frate și soră, de camarazi. Puteți vorbi despre orice, fără să vă simțiți stânjeniți. Cu el, nu ai doar sfatul unui prieten, ci și sfatul unui bărbat. Și cine poate înțelege un bărbat mai bine decât un bărbat? De asemenea, te susține, te încurajează și este mândru de tine. Dacă la un moment dat simți mai mult decât prietenie pentru el, este perfect atât timp cât sentimentul este reciproc. Dacă nu, ai de ales: rămâneți doar prieteni  sau vă despărțiți. În paranteză fie spus, acceptarea unei prietenii între bărbați și femei este destul de recentă în societatea noastră. Cu o jumătate de secol în urmă, să vezi o femeie întâlnindu-se cu un bărbat care nu era soțul ei era de neacceptat.

De reținut. Deși bărbații și femeile nu percep, în general, atracția sexuală ca având un efect negativ asupra prieteniei lor, o poveste de dragoste între prieteni este, de fapt, al doilea motiv pentru destrămarea unei prietenii (după distanța fizică).

Prietenia este, de asemenea, o expresie a iubirii. De aceea, de la o relație platonică la una de iubire este uneori doar un pas.

Este prietenie adevărată?

Vrei să știi dacă poți păstra relația ta de amiciție sau poate vrei mai mult? Iată ce face o bună prietenă:

– Este mereu sinceră și-i spune prietenului adevărul în față, chiar dacă n-o să-i placă;

– Își sprijină prietenul când e rănit din dragoste, deprimat, dezamăgit din cine știe ce alte motive;

– Îi permite prietenului-bărbat să fie sensibil, vulnerabil, să nu mai fie așa puternic;

Pentru a păstra prietenia cu un bărbat, este esențial să clarifici mereu lucrurile, fără a fi influențată de sentimente, chiar și în cazul manifestărilor lui de afecțiune. O bună înțelegere a celuilalt este esențială.

A fi prieten cu cineva de sex opus nu este chiar atât de inofensiv cum pare. Un prieten poate aduce și alte lucruri în viața ta față de un iubit – un proiect comun, de exemplu. Până la urmă, dragostea nu înseamnă totul.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/30.11.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns