Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Un semnal de alarmă! Atacul de panică trebuie diagnosticat şi tratat corect

Un semnal de alarmă! Atacul de panică trebuie diagnosticat şi tratat corect

Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de boli psihiatrice şi statisticile nu fac altceva decât să confirme ceea ce specialiştii văd zi de zi în spitale şi cabinete. Chiar şi aşa, un număr însemnat de persoane nu sunt diagnosticate niciodată sau sunt diagnosticate greşit. Multe persoane afectate ştiu că ar trebui să meargă la spacialist (psihiatru, psiholog) dar de teamă stigmatizării sociale refuză practic tratamentul şi recuperarea personală. Altele sunt diagnosticate greşit pentru că nu urmează indicaţiile specialiştilor, au recăderi pentru că renunţă la tratament prea devreme, etc. Dacă bănuiţi că aveţi vreo suferinţă de acest gen (ex. atac de panica), mergeţi la specialist şi urmaţi întocmai tratamentul prescris. Vă puteţi recupera din boală, dar pentru a ajunge acolo trebuie puţin efort. Implicaţi-vă în propria recuperare, cooperaţi cu specialistul şi drumul va fi mai scurt până când veţi obţine rezultatele dorite.

Cum se declanşează atacul de panică?

Atacul de panică apare pe fondul unei anxietati crescute. Atunci când se declanşează un episod de panică nu îţi este prea clar dacă e panică sau ai vreo problemă cardiacă. Simptomele atacului de panică seamănă mult cu cele ale atacului de cord. Inima bate repede, respiraţia devine sacadată, transpiri, tremuri şi crezi că până acolo ţi-a fost – ca în următoarele minute vei muri.

Deşi durează numai câteva minute, atacul de panică este traumatizant tocmai că-ţi dă senzaţia că eşti foarte aproape de moarte. După un prim episod de panică cei mai mulţi încep să consulte specialişti în afecţiuni cardiace. Li se pare logic să procedeze aşa pornind de la ce au simţit, dar de fapt ar trebui să consulte un psihiatru pentru diagnoză şi tratament medicamentos, iar mai apoi să meargă la psiholog pentru şedinţe de terapie până la recuperare.

Complicaţii

Asocieri ale panicii cu alte boli şi cu obiceiuri dăunătoare

E de înţeles că o boală netratată se agravează. În cazul bolilor psihiatrice ele se asociază cu alte boli. Fiecare în parte e dificil de combătut, darămite dacă încep să se asocieze! De aceea trebuie să cereţi ajutor îndată ce aveţi o bănuială că ceva nu e în ordine. Mai bine să mergeţi la o consultaţie de care nu aveţi nevoie, decât să vă lipsiţi de ajutorul de care aveţi nevoie. Atunci când e sănătatea personală în joc n-ar trebui să fiţi opriţi de obiceiurile societăţii. Lumea judecă tot timpul indivizii care nu seamănă cu ea. De ce ar fi părerile altora mai importante decât propria sănătate? Dacă doriţi să aveţi o viaţă sănătoasă, renunţaţi la alcool, ţigări, droguri. Renunţaţi la medicamente pentru care nu aveţi prescripţie medicală şi chiar la exces de cafea şi energizante.

Specialistul potrivit

Cel mai adesea atacul de panică se tratează fără internare. Medicamentele prescrise de psihiatru au menirea să echilibreze funcţionarea creierului din punct de vedere chimic. După ce această primă etapă începe să dea rezultate, vi se recomada şedinţe de psihoterapie. Bolile psihiatrice au cauze complexe, dezechilibrul chimic este doar una dintre ele. Mai pot fi cauze genetice, comportamentale, traumatice. Toate acestea se limpezesc în cadrul şedinţelor de psihoterapie. E adevărat că nu toţi psihoterapeuţii sunt la fel. Dar când ai găsit un psihoterapeut cu care rezonezi sufleteşte şi ale cărui metode de recuperare dau rezultate în cazul tău, fii perseverent. Înseamnă că eşti pe calea cea bună.

Articol furnizat de Cabinetul psihologic Simona Jeles.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns