
Dacă nu vrei să te întorci din concediu mai obosită decât ai plecat, planifică nu doar destinația și perioada în care mergi în vacanță, ci și starea de spirit. În loc să umpli valiza cu emoțiile negative acumulate peste an, lasă loc pentru o rochiță și o rază de soare în plus!
Avenit momentul mult visat peste an, în care vei sta departe de casă, de serviciu și rutina zilnică și te vei umple de energia noilor locuri vizitate. Dar ce se întâmplă când nu reușești să te deconectezi cu nici un chip? Dacă te surprinzi raportând colegilor prin telefon fiecare întârziere de 15 minute a avionului sau postând la fiecare cinci minute instantanee pe rețelele de socializare, e clar că nu ești pregătită să te relaxezi total. Ca să nu ai senzația că ai vrea să te întorci acasă înainte ca vacanța să înceapă cu adevărat, citește următoarele sfaturi, numai bune pentru a uita, timp de două săptămâni, viața trăită pe repede înainte și de a te bucura de soare (cum altfel?) pe îndelete!
Nu te epuiza muncind înainte de vacanță
Dacă la serviciu trebuie să lași totul în bună ordine înainte de-a pleca în concediu, nu înghesui proiectele pe ultima sută de metri. Planifică din timp ce ai de făcut – o soluție bună e să muncești o oră în plus în fiecare zi, timp de o lună. Altfel, vei merge în vacanță doar ca să dormi până la prânz în camera de hotel.
Lasă acasă telefonul de serviciu
Înainte de a pleca, activează opțiunea prin care înștiințezi persoanele din lista ta de contacte online că în următoarea perioadă lipsești de la serviciu și ai acces limitat la telefon și internet. Desemnează o persoană de legătură care să răspundă la e-mailurile urgente. Nu-ți lua telefonul de serviciu în concediu – tentația de a răspunde din reflex la orice apel va fi suficient de mare încât să te facă să-ți ratezi vacanța.
Vizitează doar rudele cu adevărat importante
Dacă îți petreci concediul în orașul natal, nu e musai să mergi în vizită la toții unchii și mătușile pe care nu i-ai văzut din copilărie. Iar ca să nu fii tentată să faci asta, ține legătura cu ei pe parcursul anului, prin intermediul telefonului sau al rețelelor de socializare.
Împarte vacanța mare în câteva mai mici
Dacă așteptarea e prea mare și încerci să concentrezi în două săptămâni tot ce ai vrea să vizitezi peste an, nu te vei relaxa, ci vei deveni anxioasă. O variantă de luat în calcul sunt vacanțele cu weekenduri prelungite, de vineri până luni (poți profita, de exemplu, de acest tip de concediu atunci când o sărbătoare oficială cade la sfârșitul sau începutul săptămânii).
Trăiește clipa, uită de trecut
În vacanță, fii adepta stilului de viață zen, atât de apreciat de maeștrii yoga. Bucură-te de clipa prezentă, fără să-ți faci planuri pentru viitor sau să rememorezi întâmplări trecute. E suficient să te așezi pe o bancă ori să te întinzi pe un șezlong, privind cerul și ascultând foșnetul valurilor, iar starea de bine te va cuprinde pe neașteptate.
Identifică-te cu rutina locului
În loc să alergi de la un muzeu la altul, observă stilul de viață al localnicilor și încearcă să te adaptezi ritmului și obiceiurilor lor: cumpără dimineața din piețe brânză proaspătă, dacă ești la munte, sau mergi cu bicicleta, dacă îți petreci vacanța undeva la țară.
Ține un jurnal de călătorie
Exercițiul scrierii zilnice bazate pe observarea și descrierea locurilor prin care treci îți va menține viu interesul pentru vacanță. Reține: trebuie să fie un jurnal de călătorie, nu unul în care să-ți notezi angoasele și nemulțumirile zilnice sau idei despre cum să implementezi cu succes proiectele de la serviciu!
Mergi acolo unde-ți place
De ce nu reușești să te relaxezi? Poate fiindcă pentru tine vacanța înseamnă să stai toată ziua întinsă pe nisip, iar pentru partener – să se dea cu placa pe valuri uriașe. Puneți-vă de acord – altfel, unul dintre voi se va sacrifica. Alternativa? Ori vă petreceți vacanțele separat, ori alegeți un loc care să fie pe placul amândurora.
Vrei să te odihnești? Stai acasă
Studiile arată că în deplasare ne odihnim, de regulă, mai puțin. Fie avem un program încărcat, încercând să bifăm fiecare obiectiv turistic în parte, fie fusul orar sau întreruperea rutinei zilnice ne provoacă insomnii. Așa că, dacă vrei doar să dormi mult și să-ți încarci bateriile, de ce să n-o faci gratis, în confortul de acasă? Apelează la serviciile unei menajere cât timp ești în concediu și încarcă pe computer câteva filme numai bune de vizionat. Dacă vrei să te simți cât mai confortabil, poți chiar să rămâi în pijamale toată ziua.
Planifică totul din timp
Odată ajunsă în vacanță, chiar trebuie să te relaxezi. Mergi la punct ochit, punct lovit – nu te abandona necunoscutului decât dacă ai un spirit de aventură foarte dezvoltat. Înainte de a pleca la drum, e musai să știi cu precizie ce buget e alocat călătoriei, cu ce mijloace de transport vă veți deplasa, unde vă veți caza, ce modalități de plată aveți, dar și care sunt previziunile meteorologilor pentru perioada vacanței. Altfel, orice așteptări nerealiste te vor debusola instantaneu.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/17.07.2014
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: Fotolia