Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Viața de ochii lumii

Viața de ochii lumii

Când eram copil și mergeam cu școala la circ, stăteam mai mult cu ochii închiși și inima strânsă. Nu am agreat niciodată dresurile de animale, nici clovneriile. Îmi plăceau doar zburătorii…

… dar povesteam acasă cu însuflețire despre tot spectacolul, pentru că aveam impresia că le fac o bucurie alor mei. Până când tata s-a prins că e ceva în neregulă și mi-a spus: „Nu e obligatoriu să-ți placă tot ce le place celorlalți și nu e musai să fii precum ceilalți. Trăiește-ți viața ta!“ Atunci am priceput doar că nu mai sunt obligată să fac lucruri numai ca să par în ochii celorlalți mai frumoasă, curajoasă, deșteaptă.

Modelele nu-s pe viață

Ca orice om, fiecare femeie are un model în viață: să fiu frumoasă ca Angelina Jolie sau deșteaptă ca Marie Curie, să am bani ca Jacqueline Onassis ori să fiu iubită ca Isolda. Poate că exemplele sunt un pic forțate, dar așa putem înțelege mai bine de ce modelele sunt doar un punct de reper. Te poți strădui tu mult și bine să ai silueta Angelinei, dar, dacă natura și genele te-au lăsat cu o conformație mai voinică, n-o să-ți iasă în veci. Și vei sfârși într-o depresie de toată frumusețea. Important este să te simți bine în corpul tău și fii sigură că, dacă uiți de modele, vei reuși. Ca să-ți mai aduc un argument, te întreb: n-ai cunoscut în viața ta femei urâțele (ca să nu spun urâte de-a dreptul) care să subjuge o droaie de bărbați numai datorită farmecului și, nu o dată, inteligenței lor? Ei, vezi? Modelele ca la carte nu sunt de urmat chiar până-n pânzele albe. Fii tu însăți, cercetează-ți cele mai ascunse și nespuse dorințe, fruntea sus și pieptul înainte și pornește la trăit viața ta! Nu ce și-a dorit mama pentru tine, nu ce a visat bunica sau cine știe ce mătușă că vei deveni.

Nici iubitul, nici copilul nu trăiesc în locul tău

Se întâmplă și așa. Te-ai îndrăgostit, te-ai măritat, ai un copil. Deja începi să vezi lumea prin ochii lor, ai copilului și iubitului. Mare greșeală! Nu trebuie să renunți la bucuriile tale doar ca să le faci lor pe plac. Mai mult, dacă simți că se cam rușinează cu tine din cine știe ce motive, e bine să afli clar motivul. Mai ales dacă e vorba de copil. El trebuie să fie conștient că toate mămicile au defecte, nu doar a lui, că perfecțiunea e chiar plictisitoare dacă stăm bine și ne gândim, iar el trebuie să se mândrească cu calitățile tale care, nu-i așa, sunt mai multe și mai importante decât defectele. Dacă vei încerca să fii ca mama lui Bogdan dintr-a șaptea sau ca mama Mariei din blocul vecin, vei sfârși prin a te pierde, a te depersonaliza. E valabil și în cazul partenerului de viață. El nu s-a îndrăgostit de tine ca să trăiești o viață care nu-i a ta. Amintește-ți asta ori de câte ori încerci să fii altcineva!

Cu picioarele-n ligheanul cu apă

Cam așa se face când vrei să te concentrezi, să gândești limpede. Acum, nu trebuie neapărat să o iei la propriu, dar, dacă ai constatat că de cam mult timp trăiești viața dictată de alții, ar fi bine să iei o hotărâre. Și ca să fie în deplină cunoștință de cauză, scrie cinstit pe hârtie:

  • Te simți bine când încerci să fii altcineva doar ca să-i faci pe plac mamei?
  • Ești mai atrăgătoare de când te străduiești să semeni cu actrița preferată a soțului?
  • Ești mai apropiată de fiul/fiica ta de când te chinuiești să fii interesantă ca mama lui cutare?

Cred că toate răspunsurile sunt negative, iar dacă adaugi stresul, nervii și, nu o dată, bani în plus cheltuiți ca să trăiești o viață de ochii lumii, concluzia e evidentă. Stop! Ia-ți viața înapoi, cu bucuriile și dorințele tale, nu ale altora, cu visurile tale, nu ale celor din jur!

Dacă eşti tu însuţi, înainte de toate tu însuţi, dacă ai rădăcinile adânc împlântate în viaţă, în concret, nimic nu te poate rata.

Mircea Eliade

Ca un cameleon

Cam așa ești tu încercând să te adaptezi dorințelor celor din jur, să fii așa cum ar vrea ei să fii, să trăiești așa cum ar dori ei să trăiești. Numai că, trebuie să știi, cameleonul își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află doar pentru camuflaj, pentru a fi ferit de dușmani și a nu fi văzut drept hrană. În rest, își vede de ale lui. Pe când tu, la fel de schimbătoare ca un cameleon, nu faci decât să te muți în pielea altora.

                

Citește și:

Celebrează feminitatea din tine!

Viața între două atacuri de panică

Când mai puțin înseamnă mai mult

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/16.04.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns