Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cuplu > 5 pasi pentru salvarea casniciei

5 pasi pentru salvarea casniciei

Demersul in 5 pasi pentru salvarea casniciei este parte din cartea tehnica a mariajului. Inevitabil vei avea nevoie sa-l consulti cel putin o data in viata.

Pune-te in pielea jumatatii tale. Intr-o casnicie conflictele apar pentru ca nu se intampla ceea ce vrem sa se intample sau pentru ca aspiratiile, promisiunile si angajamentele sunt prea mari. Solutia este sa privesti lucrurile prin ochii partenerului tau. Fa asta cu detasare si multa convingere, cu sinceritate si onestitate fata de partenerialtul vostru de cuplu. Este posibil sa intelegi lucruri pe care nu le-ai putea intelege altfel si care iti vor schimba radical perceptia fata de partenerul tau. In felul acesta vei face un pas inainte pentru salvarea casniciei si a relatiei de cuplu.

Accepta schimbarile. Oamenii se schimba, deci fiecare dintre noi se schimba. Ne dorim sa evoluam, dar uneori evolutia nu este in acord cu planurile, asteptarile si aspiratiile celuilalt. A accepta schimbarile cu bunele si cu relele lor este un alt pas important pentru salvarea casniciei.

Gaseste 15 minute pentru tine. Epuizarea, stresul, ritmul infernal de viata ucid parteneriatul delicat si sensibil care este casnicia. Solutia sta in tine, de cele mai multe ori. Incearca sa-ti oferi in fiecare zi, 15 minute doar pentru tine. Meditatia, bucuria unui moment de liniste, neintrerupt de nimic te vor ajuta sa te pui in ordine tu, pe tine. Nu poti fi partener, nu poti avea pretentii de la partener atata vreme cat lucrurile nu sunt limpezi si clare cu tine si in tine. Nu te poti concentra pe imbunatatirea relatiilor cu cei dragi atata vreme cat nu te simti in buna regula tu cu tine.

Aminteste-ti de ce te-ai casatorit. Inainte de a considera ca nu se mai poate face nimic pentru casnicia ta, aminteste-ti cu maxima concentrare, cu calm si cu detasare de ce te-ai casatorit. O sa realizezi ca intr-o casnicie se face o investitie de capital sufletesc uriasa, ca aceasta investitie este uneori cea mai mare comoara pe care o ai si atunci ai sa intelegi ca orice casnicie mai merita o sansa. Cred ca de asta se fac fotografii la nunta, pentru ca in zilele proaste sa-ti aduci aminte de emotiile, de planurile si de dragostea de atunci. Simplu fapt ca faci asta, ca iti amintesti de ce te-ai casatorit, este unul din cei mai importanti pasi in salvarea casniciei.

Se spune ca a doua casnicie este a doua sansa. Asa sa fie?

Se spune ca o casnice dureaza atata vreme cat cei doi parteneri mai pot face reparatii. In ideea ca o casnicie nu se arunca, ci se repara, iata care sunt cei mai simpli pasi pentru salvarea casniciei.

O casnicie este un contract si un angajament, dar poate fi privita si ca o firma sau o intreprindere. Uneori este rentabila, alteori nu, uneori merita abandonata, alteori cel mai bun pas este reparatia. Demersul in 5 pasi pentru salvarea casniciei este parte din cartea tehnica a mariajului. Inevitabil vei avea nevoie sa o consulti cel putin o data in viata.

Recunoaste ca ai probleme. Se spune ca atata vreme cat un cuplu continua sa comunice (chiar daca comunicarea este in contradictoriu) mai are o sansa. Comunicarea este cheia oricarei relatii, dar mai ales a unui parteneriat cum este mariajul. Unul din cei mai simpli, dar in egala masura cei mai grei pasi de facut pentru salvarea casniciei este comunicarea si recunoasterea problemelor. Nu exista casnicie fara probleme, dar atata vreme cat poti admite ca ai probleme, iar aceste probleme pot fi discutate de parteneri, primul pas in salvarea relatiei a fost facut.

Repeta: “Nimeni nu este perfect!”. In clipa in care vei intelege si vei accepta ca nimeni nu este perfect ai mai facut unul din pasi pentru salvarea casniciei. Psihologii sustin ca doua lucrui pot distruge o casnicie: cautarea perfectiunii si neintelegerea ideii ca nimeni nu este perfect. Nu suntem perfecti, si este foarte bine ca este asa. Ar fi plictisitor ca tot ceea ce facem sa fie perfect. In consecinta accepta ca nici tu, nici partenerul tau nu sunteti perfecti si renunta sa mai incerci sa transformi mariajul intr-o “intreprindere” ideala.

Comments

comments

Leave a Reply