Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Adevarul despre efectele pilulei

Adevarul despre efectele pilulei

Pilulele contraceptive ofera predictibilitate, libertate, putere de decizie, control asupra propriei persoane. Aceste avantaje certe vin cu avantaje pentru sanatate, dar si cu cateva dezavantaje pe care trebuie sa le iei in calcul, atunci cand decizi sa le folosesti!

BENEFICII
In primul rand, pilula previne cancerul. Mai exact, folosirea contraceptivelor orale timp de macar 3 ani scade riscul de cancer ovarian cu pana la 30-50%. Alt avantaj este faptul ca, daca iei anticonceptionale timp de 4 ani, iti scad sansele de a face cancer de endometru cu 50%.

In plus, sangerarile din perioada tratamentului cu pilule dau mai putine batai de cap – sunt mai putin dureroase si nu sunt insotite de sindromul premenstrual.

EFECTE SECUNDARE
Pentru majoritatea femeilor, partile bune le compenseaza pe cele rele, insa trebuie sa stii ca exista si unele efecte secundare periculoase. Estrogenul continut in pilule creste sansele de formare a cheagurilor in sange, care pot apoi sa migreze catre inima sau plamani, cu consecinte fatale.

Desi mic, riscul este real, asa ca doctorii nu prescriu anticonceptionale acelor femei care au avut asemenea probleme de sanatate in trecut sau acelora care fumeaza (in special daca au peste 35 de ani, indiferent cate tigari aprind saptamanal).

Contraceptivele mai pot provoca, de asemenea, migrene. Cauza este necunoscuta, insa cercetatorii cred ca are legatura tot cu estrogenul. Argumentul lor: durerile de cap, cand nivelul acestui hormon este marit.

Citeste si:

 

Comments

comments

Leave a Reply