Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Psihologie > Adevarul despre minciuna

Adevarul despre minciuna

Azi mai mult ca oricand tendinta generala este aceea de a masca adevarul, de a il disimula sau exagera, iar minciuna, manevrata cu grija si arta este o necesitate. Iata cum arata adevarul despre minciuna.

Incepem cu un experiment. Incearca sa-ti imaginezi ca spui adevarul si numai adevarul, cel putin 12 ore, indiferent de context, indiferent cu cine vorbesti, indiferent ce intrebare iti este pusa. E posibil? Categoric nu! Concluzia: minciuna este o necesitate. A devenit o necesitate, pentru ca fara minciuna, fara o minima disimulare a realitatii, societatea ar exploda.

In ciuda faptului ca este necesara, minciuna este detectabila. Inregistrarile termice ale temperaturii ochiului uman arata ca acesta se incalzeste atunci cand omul minte.

Oamenii sunt insa crezuti si au succes desi spun minciuni, unii sunt buni mincinosi, iar altii nu. Cert este ca minciuna “se vede”, dar exceptand cazurile in care iti cunosti bine interlocutorul este foarte greu sa spui cand cineva minte sau nu.

Minciuna este o deprindere de baza pe care o invatam de la varsta de trei ani. Mai mult, o vom folosi ca mijloc de a atinge succesul: social, profesional, sexual, politic. In aceasta privinta, minciuna a ajuns sa reprezinte o tactica evolutiva importanta, pentru daca poti pacali, daca poti mintii atunci ai un avantaj.

Psihologii mai spune ca oamenii nu mint instinctiv, ci perfect constienti ca spun o minciuna si ca mare parte din societate este conditionata de minciuni. Pentru agentii de publicitate a devenit acceptabil sa sustina lucruri care nu sunt in intregime corecte, ca sa oferim un exemplu cunoascut de toata lumea.

Culmea este ca, desi suntem constienti de neadevarurile care ne inconjoara, acceptam si folosim minciuna si, mai mult, ne place sa fim mintiti. Culmea adevarului despre minciuna este ca acestea faciliteaza relatiile sociale. Mai mult, miniciuna este unul din reflextele sociale ale omului modern, iar indemnul „sa nu minti” s-a transformat in „nu pot sa nu mint”.

Minciuniule cotidiene, minciunie din cuplu sunt inofensive si in fapt fac mai mult bine decat rau, pentru ca il protejeaza si pe mincinos si pe cel mintit, salvand aparente, reguli sociale, relatii.

Ca actiune psihologica minciuna este un act defensiv, pentru ca mintim ca sa nu ne suparam partenerul, ca sa nu dezamagim un prieten, ca sa salvam o eroare, sau ca sa scapam dintr-o situatie dificila. Acesta este adevarul despre minciuna!  (Otilia Ignat)

Comments

comments

Leave a Reply