Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cand expira dragostea?

Cand expira dragostea?

Ce este, de fapt, dragostea?

Pentru a vedea daca este un produs perisabil, ar trebui – odata pornite pe aceasta cale – sa aflam care sunt ingredientele din care este ea preparata. Dupa ce consulti poeti, filosofi, psihologi si psihoterapeuti, apoi tii cont de experienta ta si a prietenelor, ajungi cu usurinta la urmatoarea concluzie: dragostea dintre un barbat si o femeie inseamna prietenie, incredere, atractie fizica, sinceritate, preocupari comune, dar si putin mister. Dragostea inseamna fluturi in stomac si totodata calm, regasire langa celalalt. Inseamna un strop de gelozie, dar si linistea vietii in doi. Inseamna, pana la urma, impartirea bunelor si relelor. De fapt, impartasirea bucuriilor simple si a fericirilor profunde si preluarea greutatilor pe patru umeri.

Dar termenul de expirare?

Femeile generatiilor trecute spuneau: “Vei sti ca te-ai amorezat cand te vei simti ca lovita cu leuca in cap!” Cu alte cuvinte, cand nu mai poti trai fara omul ala, cu toate defectele si neajunsurile lui. Chiar daca il iubesti, ii vezi cusururile cat se poate de limpede. Daca-i stii defectele, e clar ca te-ai indragostit de el cu totul. Termenul de expirare e valabil cand dragostea este, de fapt numai atractie fizica sau doar aspiratie.

Atractia fizica

Se spune ca atractia fizica intr-un cuplu conteaza doar 20%. Cand aceasta este principalul motiv al formarii cuplului, cu vremea, partenerii nu se mai multumesc doar cu ce se petrece in dormitor. Iar daca in rest relatia lor inseamna indiferenta, neimplicare sau chiar impartire pe teritorii, dragostea va expira dupa cel mult trei ani. Daca insa cele 20 de procente nu exista, se poate intampla ca dragostea sa expire mult mai repede. Pentru ca ingredientul asta, desi cu pondere mica in destinul cuplului pe termen lung, cand nu exista, devine extrem de important: fara el nu se leaga aluatul, adica dragostea.

 

Increderea in celalalt

Este, poate, cel mai eficient liant. Atat timp cat cei doi parteneri au incredere unul in celalalt, toate conflictele (ar fi absurd sa credem ca dragostea este o dulce si continua fericire) se rezolva. Pana la urma, v-ati indragostit unul de celalalt pentru ca sunteti la fel si totusi diferiti. Iar diferentele nasc si conflicte. O discutie calma, chiar daca a avut loc si una aprinsa, clarifica problemele si va arata drumul spre dragostea fara termen de expirare.

Una peste alta, dragostea adevarata nu expira, doar se transforma. Din valvataia si pasiunea inceputului, raman calmul, increderea si bucuria de a imparti totul cu partenerul, de la satisfactia sexuala pana la cea profesionala. De la frumusetea unei zile de duminica in care nimeni nu face nimic pana la fericirea de a avea un copil impreuna. Iar cel mai important indicator al dragostei adevarate este acela ca, si dupa ani si ani petrecuti impreuna, inca simti celebrii fluturi in stomac cand omul drag te mangaie in treacat, cand il astepti in oras si-l vezi – mai mult il simti venind -, cand il asisti la joaca din parc cu cel mic sau la repararea vreunui dulap din casa cu cel mai maricel.

Trei NU foarte importanti!

Un fel de… conservanti ai dragostei ar fi acesti trei NU:

  • Nu incerca sa-l schimbi! Cand te-ai indragostit de el, te-ai indragostit si de defectele lui; regula adaptarii la celalalt (ca sa nu-i spunem compromis) functioneaza mai bine si pe termen lung.
  • Nu te rusina in fata lui! Nu-ti fie teama sa-i spui, de pilda, ce ti-ar placea mai mult in dormitor, dar nici ca nu-ti prea convine felul in care mama lui iti tine socoteala casei.
  • Nu-l spiona! Asta inseamna lipsa de incredere, iar stropul de gelozie care da sarea si piperul unei povesti lungi de dragoste nu inseamna supraveghere, umblat prin buzunare, chestionat prieteni. Inseamna doar ca-i arati, mai mult in gluma decat in serios, ca esti hotarata sa fie al tau pana la moarte. Asa cum ati promis cand v-ati legat in fata lui Dumnezeu.

 

Comments

comments

Leave a Reply