Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cuplu > Care sunt secretele relatiilor perfecte?

Care sunt secretele relatiilor perfecte?

 

Realaţiile promit, la început, să fie perfecte, dar de la un moment dat încolo se alterează şi sfârşesc prin a se dezintegra. Care este secretul relaţiilor perfecte şi cum poţi face ca o legătură să devină din ce în ce mai profundă şi să aibă perspectiva unei relaţii de durată?

Problema este în esenţă simplă, dacă accepţi că iubirea este foarte complicată. Iubirea este un algoritm, pe care o minte complexă şi vastă precum cea a lui Stephen Hawking nu o pot clarifica. Dacă la faptul că iubirea este deja foarte complicată adaugi şi pe acela că multe din cuplurile căsătorite par, dat fiind stilul, ritmul şi sarcinile cotidiente pe care şi le asumă, nişte străini a căror legătură se rezumă la câteva obligaţii comune de care se achită cu bună ştiinţă, totul devine şi mai greu de lămurit.

Am stat la taclale, zilele trecute, cu un cuplu. El avea vreo 75 de ani, ea vreo 70 şi păreau mai îndrăgostiţi unul de altul decât amicii mei care şi-au stabilit nunta, peste câteva luni, în septembrie. Cu sinceră admiraţie şi cu o doza consistentă de invidie (recunosc că nici mariajul meu nu este atât de ”fierbinte” pe cât părea al lor, deşi am jumătate din vârsta lor) am întrebat-o pe doamnă care-i secretul. Doamna – super cochetă, parfumată discret, tunsă scurt şi cu nişte ochi admirabil de frumoşi şi de vii, pune mâna pe mâna soţului ei (şi dumnealui foarte titirit şi cu steluţe jucăuşe în priviri), zâmbeşte şmechereşte şi-mi spune, ca şi cum mi-ar dezvălui marea taină a iubirii: “Umorul, dragă, umorul! Mă face să râd de fiecare zi.”

Ok! Umorul este esenţial într-o relaţie şi poate salva multe, foarte multe situaţii, dar este greu de crezul că doar umorul şi partidele de …. râs erau motivul pentru care cei doi păreau tineri îndrăgostiţi. În relaţia lor era îngrijire, atenţie unul pentru altul şi respect reciproc.

Dragostea are manifestări dintre cele mai complexe şi poate fi ţinută în viaţă de cele mai ciudate sau banale gesturi. Un cuplu trecut bine de 60 de ani, unde evident că dragostea şi iubirea unuia pentru celălalt se manifestau, încă, din plin, îşi începeau ziua numai după ce se îmbrăţişeau dimineaţa, înainte de a se aşeza la masă pentru micul-dejun. Îmbrăţişarea aceea se consuma indiferent dacă aveau sau nu chef, indiferent dace totul era ok sau dacă cu o seară înainte se certaseră. Îmbrăţişarea aceea ţinea vie chimia dintre ei şi reuşise să facă asta vreme de mai bine de 30 de ani.

O cunoştinţă de-a mea – ştiu, am auzit cu urechile mele – îi spune soţiei că este frumoasă şi-i spune asta în fiecare zi! Cum să nu-l iubeşti?

Sunt multe de spus, dar dacă pun cap la cap ce am văzut eu pe la unii şi alţii, ce am trăit pe propria mea piele, ce-am mai citit şi ce-am mai auzit este clar că nu există un secret al relaţiilor perfecte şi că fiecare relaţie are secretele ei. Pe de altă parte sunt câteva detalii comune, care de fiecare dată se regăsesc la cuplurile care au reuşit să ducă dragostea de la început peste ani. Şi cred că totul se reduce la comunicare, compatibilitatea şi chimie. Mai trebuie adaugată şi un anume soi de răbdare, ceva înţelepciune, umor, ambiţie (căsnicia sau o relaţie de lungă durată se ŢINE cu multă ambiţie), toleranţă, neapărat încredere şi, peste toate, o bună conexiune fizică şi o compatibilitate emoţională care trebuie să existe pur şi simpu şi atât!

Spune-mi, tu ce crezi? Care sunt secretele unei relaţii de durată? Şi care sunt elementele care fac o dragoste, o dragoste MARE?

 

Comments

comments

Leave a Reply