Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cuplu > Cat te schimbi pentru el?

Cat te schimbi pentru el?

Putine au fost cele care au avut curajul sa recupereze macar o parte din dorintele, pasiunile si lucrurile care le defineau inainte de relatie. Multe au fost cele care s-au ofilit in continuare alaturi de partener, intr-o viata lipsita subit de ocupatii care sa le tina gandurile departe de ceea ce le placea cu adevarat.

Dar pana cand?

Stii foarte bine cat de des se intampla asta in viata reala. De cele mai multe ori, dupa astfel de schimbari radicale, relatia se fragilizeaza: apar frustrari legate de valorile, ocupatiile si pasiunile la care ai renuntat de dragul celuilalt, lucruri care te defineau inainte de inceperea relatiei. La modul idilic, se spune ca te schimbi din dragoste si proprie vointa, ca nu mai stii cum sa-l multumesti pe celalalt.

Sa presupunem ca, odata ce pasiunea dragostei s-a stins, lasand locul sentimentului pasnic de confort intr-o relatie, iti aduci aminte de toate lucrurile la care ai renuntat si le vrei inapoi. Am citit despre cazuri de femei casatorite de 20-30 de ani, carora le-au crescut copiii si au plecat la casa lor, lasandu-le fara nici o ocupatie. Si, in timpul liber ramas, au revenit cu inima la tot acest bagaj valoric pe care l-au dat afara din casa pe masura ce relatia de cuplu evolua.

E momentul

Sa recunoastem: sunt la fel de multe cazurile in care femeia se schimba din proprie initiativa, de drag, ca si situatiile in care i se cere, direct sau pe ocolite, sa faca asta. In prima situatie, e nevoie de o analiza riguroasa a lucrurilor la care, de bunavoie, doresti sa renunti pentru ceea ce numesti binele comun.

Esti sigura ca valorile, pasiunile si ocupatiile de care vrei sa te dispensezi nu te definesc absolut deloc ca om? Nu cumva el s-a indragostit de tine tocmai atunci cand te-a vazut prin prisma acestor aspecte la care vrei sa renunti acum?

Cel mai indicat este sa urmezi calea de mijloc: activitatile care-ti ocupa mai tot timpul liber pot fi rarite, dar nicidecum abandonate; de asemenea, nu-ti neglija prietenii, pentru ca ei ti-au umplut viata inainte sa-l cunosti pe acest domn, cauza schimbarii tale. In concluzie, nu exagera! Doar ritmul vietii tale si lista prioritatilor se schimba un pic, punand in prim-plan persoana care este acum cea mai importanta pentru tine.

Negociaza

Cand schimbarile ti se impun, primul pas este acelasi: o analiza clara a ceea ce ti se cere. Tocmai din acest motiv e promovata comunicarea in cuplu ca baza a stabilitatii: ceea ce pleaca de la emitent ajunge la destinatar cu mesajul corect. Cu alte cuvinte, el iti cere clar sa renunti la un anumit lucru (de exemplu, sa nu-l mai cicalesti), insa tu nu trebuie sa intelegi ca nu e cazul sa mai ai vreodata o parere personala in ceea ce-l priveste.

Dupa ce ati stabilit, de comun acord, ce ar fi de schimbat, in limite clar definite, ar fi bine sa te retragi, cu experienta ta, si sa-ti dai seama ce trebuie cu adevarat sa se intample. Ca sa-ti fie mai usor, tine minte zicala: “Cand doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca!” Iar prietenii adevarati, care te-au cunoscut inaintea lui, pot fi un reper daca in trecut ti-au reprosat aceleasi lucruri ca partenerul tau.

Si tine minte: dragostea adevarata nu inseamna captivitate, chiar daca vrei, sub impulsul sentimentelor, sa-l ai langa tine non-stop. Asta, in cazul in care incepi sa faci schimbari majore in stilul si programul lui de viata.

Lucruri mici care schimba un cuplu mare

  • Doi profesori de psihologie din SUA, dr. Howard Markman, de la Universitatea din Denver, si dr. Clifford Notarius, de la Universitatea Catolica din Washington D.C., au pus cap la cap o serie de principii despre functionarea cuplurilor:
  • Cele mai urate certuri pleaca, de fapt, de la intentii bune. Asadar, ai grija cum iti comunici intentiile!
  • O greseala mica sterge zece fapte bune mari. Asadar, ai grija cum iti controlezi sentimentele negative care te pot impinge spre acea greseala!
  • Nu diferentele dintre parteneri distrug cuplul, ci administrarea lor. Asadar, mai bine stabiliti de la inceputul relatiei in ce masura puteti sa va urmati pasiunile, ca sa nu fie neintelegeri mai tarziu!

 

Comments

comments

Leave a Reply