Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cuplu > Ce faci cand iubitul te ignora

Ce faci cand iubitul te ignora

Cu timpul, am inceput sa aflu cauzele lipsei sale de comunicare: familia lui si inhibitia fata de debitul meu verbal. Parintii lui sunt la fel ca el, au firi mai inchise, iar la ei in casa nu e asa mare… galagie ca la mine. In plus, eu il asaltam seara de seara cu povestile mele de peste zi, iar la final, cand el era istovit de atata ascultat, il intrebam sec: „Ei, tu ce ai facut azi?“ Iar raspunsul era pe masura: „Mmm, ca de obicei, nimic spectaculos“. In timp, am inteles ca eu faceam o grozavie din orice, iar el se temea ca povestile lui nu s-ar fi ridicat la nivelul asteptarilor mele.

Am invatat sa astept sa-i vina chef de vorba si sa-l ascult pana la capat cand are ceva de spus. Acum, il aud des spunandu-mi: „Taci, ca n-am terminat!“ Zambesc si stiu ca am scos-o la capat cu el.

De ce nu mai are „semnal“

Ti-am spus povestea mea pentru a puncta una dintre cauzele care duc la disparitia „semnalului“.

Alte cauze pot fi: dorinta de a evita o cearta iminenta, caracterul timid al unuia dintre parteneri, o perioada stresanta traversata de familia ta, senzatia ca el nu te intelege, tendinta de a-l contrazice in tot ceea ce spune sau, in cel mai nefericit caz, existenta unui „refugiu“ in viata lui cu care deja comunica mult mai bine decat cu tine.

Solutii eficiente ca sa aiba iarasi „semnal“

  • Afla cauza care i-a taiat „semnalul“ si inlatur-o cu dibacie.
  • Invata sa-l asculti, chiar si atunci cand iti povesteste despre fotbal, ce a facut la serviciu, cum a reparat singur masina.
  • Gaseste momente in care sa fiti doar voi doi, relaxati-va si schimbati registrul discutiei (nu vorbiti despre rate, bani, soacra, copii, cumparaturi). Gaseste subiecte despre ii place sa filosofeze.
  • Nu-l mai bate la cap.
  • Taie reprosurile de pe lista ta favorita de discutii! Daca aude zilnic ca n-a fost in stare de una si alta, va ajunge sa se comporte ca atare si sa se inchida si mai mult in sine.
  • Mangaie-l, gaseste-i un nume de alint, cu care sa-l strigi cand sunteti doar voi doi (nu de fata cu prietenii lui).
  • Fa-l sa se simta iubit, apreciat, sa vina cu drag acasa si sa stie ca, indiferent ce are de spus, cineva intotdeauna il va asculta cu drag.

Spune-ti dorintele la timp, ca relatia ta sa mearga mai departe, sa fie la fel ca-n primele luni!

Ce inseamna sa comunici?

Cel mai simplu si sanatos lucru pentru relatia ta: sa povestesti ce ti s-a intamplat peste zi, dar si sa asculti, sa faceti planuri impreuna, sa depanati amintiri, iar uneori, chiar sa filosofati asupra vietii, ca nu strica sa aflati cum vede celalalt lumea si oamenii. Discutiile dincolo de cotidian te ajuta sa intelegi modul de gandire al omului de langa tine, sa-i descoperi afectele si chiar slabiciunile.

Meniul si programul zilnic nu sunt de ajuns, trebuie sa ai intelepciunea de a-l face sa-ti spuna ce a simtit cand i s-a intamplat cutare lucru, care sunt oamenii in prezenta carora nu se simte confortabil si mai ales de ce. Aceasta regula e valabila si pentru el. Amandoi trebuie sa luptati cot la cot pentru o buna comunicare.

Suntem diferiti, comunicam diferit

Intr-o casnicie, comunicarea e precum un rau datator de viata. Iar cand tu si el nu mai comunicati este ca si cum un baraj imens a fost construit ca sa opreasca fluxul apei. Asta face ca tot ce ati cladit pana atunci sa se naruie incet-incet. Comunicarea adevarata este un proces personal si dinamic, esential in supravietuirea unei relatii.

Barbatii si femeile comunica intr-un mod diferit si nu e de mirare ca nu toate cuplurile au intelepciunea sa inteleaga asta.

Cel mai bun exemplu: eu Nu obisnuiesc sa vorbesc despre lucrurile de care nu am habar. Eu sunt o fire deschisa, vorbareata (uneori chiar guraliva), sociabila, iar sotul meu este opusul: calm, linistit, mai mult tacut. Am deja noua ani de casnicie, iar in fiecare din cele 3.285 (!) de zile ale relatiei, am incercat sa-l fac sa se deschida putin cate putin. Este un om bun si merita efortul, crede-ma!

 

Comments

comments

Leave a Reply