Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Cuplu > Cele 5 lucruri cruciale dintr-o relatie

Cele 5 lucruri cruciale dintr-o relatie

Sunt „reguli“ de baza, care fac o relatie sanatoasa, cele dupa care ar trebui sa functioneze si relatia ta, astfel ca fiecare partener sa se simta implinit si fericit.

Esti probabil coplesita de sfaturi despre cum e mai bine sa-ti traiesti viata de cuplu, despre cum sa simti si cand sa actionezi. Cea mai importanta pentru o relatie este insa temelia acesteia.

Iata despre ce e vorba:

Respectulhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/11/09/crucial-art1.png

In cuplurile unde nu exista respect reciproc, partenerii ajung cu usurinta la divort. Este ingredientul esential in mariaj, cel care face diferenta intre o relatie care merge si una care a esuat. Respect inseamna grija pentru celalalt, pentru vorbele pe care i le adresam si ceea ce facem ca el sa se simta iubit. Poate fi definit ca tact, afectiune, incredere, sprijin in momentele dificile.

Comunicarea

Sa poti vorbi cu partenerul despre aproape orice este parte fireasca din orice relatie solida. Si cerne legaturile sufletesti cu mari sanse de longevitate de cele subrede. O comunicare buna are loc cand amandoi se simt confortabil sa-si exprime sentimentele, nevoile, dorintele si, mai ales, sunt ascultati cu atentie, chiar daca parerile exprimate sunt radical diferite.

Flexibilitatea

Sunteti impreuna pentru ca impartasiti valori si interese comune. Dar nu e obligatoriu sa ganditi la fel in orice situatie. Iar flexibilitatea asta inseamna: un dialog sincer ce duce si la deschidere catre a-l accepta pe celalalt asa cum este, cu tot ce are „altfel“ fata de tine.

Mai ales ca parerile sale diferite pot fi un prilej sa inveti ceva despre el, dar si sa-ti reconsideri credintele pe care le credeai cele mai bune. Fii deschisa la punctul de vedere diferit pe care il are celalalt. S-ar putea sa aiba dreptate. Ori s-ar putea ca de la acel punct sa gasiti impreuna calea spre ceea ce doriti.

Sinceritatea

Spune ce simti si simte ce spui. Asuma-ti ceea ce rostesti, dar si ceea ce faci si recunoaste sincer atunci cand gresesti. Asumarea responsabilitatii inseamna si asumarea angajamentelor fata de partener, respectarea deciziilor pe care le-ati luat impreuna si pe care ati stabilit sa le realizati impreuna. Fiind sincera cu tine, dar si cu celalalt, vei sta departe de incurcaturi si vei cultiva armonia in relatia ta.

Daca ti-e teama sa fii sincera inseamna ca la voi e o problema in impartitea puterii (vezi punctul 5). Onestitatea trebuie sa fie un balsam pentru cuplul vostru. Ea presupune ca partenerii sa se simta confortabil si sa nu taca daca simt ca nu merge ceva in relatie.

Impartirea puterii

Este o componenta de baza a unei relatii sanatoase, in lipsa careia multe cupluri ajung sa se desparta. Desi in orice familie exista un partener dominant, fiecare trebuie sa aiba ceva de spus in toate aspectele si trebuie sa se simta protejat si respectat (da, din nou respectul!). Un aspect important in impartirea puterii este „negocierea“, o arta in sine, studiata de mii de ani, care n-a inceput si nu se va termina cu voi doi.

Asa ca pleaca-ti urechea si la ce spun altii, mai priceputi: fiecare sa-si comunice nevoile, iar apoi, impreuna, sa gasiti o solutie „de mijloc“, astfel incat nevoile fiecaruia sa fie implinite si amandoi sa se simta respectati si apreciati.

Ai bifat toate cele cinci aspecte?

Atunci, impartasiti aceleasi idealuri, simtiti ca apartineti unul altuia si doar impreuna reusiti sa realizati cele mai trainice lucruri!

Comments

comments

Leave a Reply