Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Psihologie > Depresia de vara

Depresia de vara

Desi e vara si toata lumea se relaxeaza in vacanta, perioada fiind una in care marea majoritate a oamenilor sunt in concediu, exista o problema care se numeste depresia de vara. Problema este serioasa si trebuie tratata cu seriozitate si promptitudine.

Vara este o perioada in care pasele depresive sunt mai rare, iar depresivii se simt ceva mai bine din cauza luminii solare, dar exista si categorii care sufera profund exact din cauza verii, a caldurii si a concediilor.

Medicii spun ca exista ceea se numeste depresia de vara care se manifesta printr-o agitate crescuta, nu prin apatie si letargie, asa cum se intampla in cazul depresiei. Printre simptomele ei se mai numara lipsa poftei de mancare, insomnia si probleme in a-ti urma programul obisnuit.

Caldura este un factor agravant, dupa cum veselia generala este elementul care declanseaza depresia de vara.

Este bine ca cei care stiu ca au variatii maladive ale starii de spirit sa evite consumul de cofeina, sa evite aglomeratiile si sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, in conditii de confort termic. Un alt factor care agraveaza si poate chiar sa declanseze depresia de vara este lipsa somnului, alimentatia incorecta si agitata exagerata a celor din jur.

Lipsa somnului determina cresterea nivelului de cortizol din corp si aparitia sensibilitatii emotionale. Respectarea orelor de somn si o alimentatie sanatoasa sunt benefice si atenueaza efectele suferintei.

S-a constatat ca depresia de vara poate sa fie declansata de retelele de socializare care iti pot crea o imagine falsa despre ceilalti. Prin comparatie cel care sufera de depresia de vara se va simti marginalizat, nefericit, trist si va considera ca are o viata trista si monotona.

Un al motiv de tristete si de depresie este felul in care arati fizic, fapt vizibil mai ales vara, cand oamenii isi expun corpul in vazul tuturor. Viziunea colectiva este aceea ca toata lumea are trupuri perfecte. Nu! In realitate, cu mici exceptii oamenii nu sunt perfecti din punct de vedere fizic Si este foarte bine ca este asa. Perfectiunea nu este normala.

Depresia de vara se calmeaza toamna de cele mai multe ori de la sine. Cei care au experimentat episoade de depresie in cursul verii risca, in foarte mare masura, revenirea perioadei depresive iarna, mai ales in euforia perioadei Craciunului.

Mai trebuie spus ca depresia nu este o boala inchipuita, ci o suferinta serioasa si grava.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Leave a Reply