Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Psihologie > Explozia cu hormoni

Explozia cu hormoni

Adie un vanticel de primavara… dar chiar, tu cum iti dai seama ca aerul este DE PRIMAVARA? Cum apreciezi? Dupa miros, temperatura, umiditate scazuta? Mi-am intrebat cunoscutii si fiecare mi-a descris in stil propriu. Unii il miros cu arome proaspete. Altii il vad intr-o lumina noua, mai clara, mai limpede, cu cer senin si bogatie de culori (in ambele cazuri, mi-au amintit si de flori). Mai toti au adaugat ca aerul de primavara adduce reinnoire, chef de viata si de tavaleala, neastampar sau chiar o usoara astenie, adica le modifica dispozitia. Cu alte cuvinte, love is in the air, indifferent de sistemul preponderent prin care tu percepi lumea – vizual, auditiv, olfactiv, kinestezic (prin temperatura, pipait) ori gustativ.

Feromoni si parfum de flori
Anul trecut pe vremea asta, motanul meu, Tomita, s-a scuturat de lenea de peste iarna si s-a aruncat de la balcon, frangandu-mi inima. A adulmecat pisicile tinere, care-si vanturau de ceva vreme cozile prin zona, si dus a fost! Crezi ca n-are legatura cu noi, fiintele superioare? Te inseli: emanam prin toti porii feromoni – niste substante subtile, fara miros, dar care sunt percepute cu nasul si impresioneaza puternic persoanele de sex opus. Atat de puternic, incat unii dintre noi sunt capabili sa renunte la echilibrul momentan si sa plonjeze intr-o relatie noua, care sa le infierbante creierii si sa le agite sangele in vine.

Pe de alta parte, excitant este si parfumul ce inunda in valuri atmosfera, emanat de polenul florilor si amestecat cu darele pe care le lasam in urma noastra dupa ce am folosit produse imbuteliate. Tot aerul miroase a iubire, iar analizatorul nostru olfactiv, nasul, e pe faza! Si pe orice cale ai excita creierul, acesta isi poate produce endorfine, cu care sa se imbibe din plin. Iar endorfinele sunt substan-te care provoaca senzatia de placere, analgezie si chiar o usoara stare de euforie.

 

Comments

comments

Leave a Reply