Esti aici
Femeia.ro > Din viață > Psiho > Iubeşte-mă, dar mai puţin

Iubeşte-mă, dar mai puţin

 

Cine începe să mustăcească după câţiva ani de dragoste perfectă s-ar putea să aibă o altă problemă, valabilă pentru ambele sexe: problema iubitului sau iubitei crampon, în sensul de rădăcină adventivă a unei plante agăţătoare, prin care aceasta se prinde de copaci, de ziduri etc., aşa cum scrie în dicţionarul explicativ al limbii române.

E vorba despre cârcelul acela pe care nu-l poţi alunga cu nici un chip, ce se agaţă cu ventuze invizibile de gazda iniţial binevoitoare. Şi care, până la urmă, trebuie înlăturat cu forţa, pentru că „îmbrăţişatul“ se sufocă sau se îmbolnăveşte şi mai rău.

Puţin spaţiu

Este o expresie învăţată din filmele romanţioase de la Hollywood. Deşi romanţioase şi de multe ori cam trase de păr, au şi ele dreptate. Iar clişeul cu spaţiul ar trebui luat serios în considerare. Puţin spaţiu în dragoste nu înseamnă nici pe departe indiferenţă, ci faptul că-l laşi pe celălalt să rămână el însuşi, cel de care te-ai îndrăgostit.

Dacă stai ciopor pe el, cu telefoane din cinci în cinci minute, cu răsfăţuri şi favoruri necontenite, declaraţii de amor şi ochi lăcrimoşi în fiece secundă petrecută împreună, bietul om va claca până la urmă şi-şi va lua lumea în cap, în căutarea unei femei care să se şi revolte din când în când. Ştii cum e, prea mult dulce îngreţoşează.

Problema e valabilă şi de partea cealaltă, pentru că şi bărbaţii au crampoanele lor. E drept că ochii lăcrimoşi dispar, dar apare un soi de dependenţă care-o pune în încurcătură pe femeia iubită, îndepărtând-o uşor de cel care, în loc să-i fie bărbat, îi devine fiu.

Aşadar, pentru că femeia e inima cuplului, a familiei, ia problema în mână şi desprinde uşurel cârceii, fie că e vorba de tine sau de el! Nu-i mai cere dovezi de dragoste la fiecare 30 de secunde. Dacă el este cramponul, provoacă discuţii nostalgice, în care să-i aminteşti cum era el cavalerul pe cal alb. O să-şi dea singur seama că s-a cam transformat. Încearcă să-i explici, cu tandreţe, că devine dependent! Iar orgoliul lui va fi zgândărit.

Multă încredere 

Gândeşte-te că iubirea asta din cale-afară, dovezile pe care le cereţi cu asupra de măsură înseamnă doar nesiguranţă şi, mai grav, lipsă de încredere în partener şi în dragostea ce vă leagă. Mai multă încredere înseamnă mai puţine dovezi de dragoste, altfel convenţionale: „te iubesc“ la secundă, floarea la minut sau mâncarea preferată la orice oră din zi şi din noapte.

Nu zice nimeni să nu te zgândăre câteodată un firicel de gelozie, e normal, este chiar în regulile firii, dar de aici până la a-i cotrobăi partenerului prin suflet şi calculator oricând şi orice ar fi e cale lungă. Iar la capătul ei e, crede-mă, despărţirea!

Să-i ghiceşti gândurile, să-i anticipezi dorinţele reprezintă o dovadă a dragostei voastre fără sfârşit; să forţezi lucrurile astea, să ştie întotdeauna la ce se poate aştepta de la tine, să nu mai râdeţi împreună pentru că s-ar putea ca el să nu se mai simtă iubit sunt pericole mari generate de lipsa de încredere, iar dacă nu le înlături cu atenţie şi delicateţe, fac dragostei final.

Până la urmă, iubeşte-mă mai puţin înseamnă, pe scurt, iubeşte-mă cu adevărat, ai încredere în mine, lasă-mă să fiu eu, aşa cum am fost când ne-am îndrăgostit!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns