Esti aici
Femeia.ro > Din viață > Psiho > La ce maladii te predispune personalitatea ta?

La ce maladii te predispune personalitatea ta?

Personalitatile sunt rezultatul genelor si al mediului in care traim, iar anumite caracteristici ale personalitatii ne pot influenta sanatatea.

Iata maladiile asociate celor mai intalnite tipuri de personalitati:

Optimistii

Sunt persoane care vad jumatatea plina a paharului, dar au tendinta de a deveni supraponderale. Cercetatorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto si de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slabit de sase luni, care a implicat consiliere, nutritie si sport. S-a constatat ca optimistii au slabit cel mai putin. Optimistilor le pasa mai putin de problema greutatii si nu rezista tentatiilor. Totodata, ei prezinta mai multe riscuri sa moara prematur, pentru ca au o mai mare incredere in capacitatile lor de a depasi dificultatile. De aceea, isi asuma multe riscuri.

Anxiosii

Persoanele anxioase prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a face ulcer stomacal si sunt mai susceptibile sa fumeze, sa consume alcool, sa aiba obiceiuri alimentare nesanatoase si probleme de somn. Toate acestea duc la cresterea nivelului aciditatii din stomac, provocand ulcere. In plus, anxiosii pot avea in organism cortisol in exces – hormon al stresului – care provoaca dureri de cap, acnee si infectii ale vezicii urinare.

Sensibilii

Babatii care au trasaturi considerate “feminine” – care dau dovada, de exemplu, de empatie si compasiune – au un nivel al stresului mai scazut si prezinta mai putine riscuri de a suferi un infarct, sustin cercetatorii de la Universitatea din Glasgow. Intr-un studiu realizat de aceasta institutie, barbatii au fost evaluati in functie de trasaturile lor “masculine” – abilitati de conducere, forta, agresivitate – si “feminine” – empatie, compasiune, sensibilitate la nevoile celorlalti. Riscul de a suferi de o maladie cardiaca era invers proportional cu nivelul de trasaturi feminine al voluntarilor. Barbatii care vorbesc despre emotiile lor vor cauta ajutorul celorlalti, inclusiv cel medical.

Certaretii

Persoanele furioase reactioneaza mai repede si mai puternic la stres, atat mintal, cat si psihologic, fapt care provoaca cresterea tensiunii arteriale si a pulsului. Comportamentul ostil este una dintre cele mai nesanatoase trasaturi ale personalitatii. Intr-un studiu la care au participat 448 de femei care si-au facut mamografii la mai multe centre medicale, cercetatorii de la Spitalul de oncologie din Kifissia, Atena, au stabilit ca persoanele cu caracter agresiv prezentau mai multe probabilitati de a fi diagnosticate cu cancer mamar.

Extrovertitii

Din punct de vedere fizic, persoanele extrovertite nu sunt mai fertile, in schimb sunt foarte petrecarete, ceea ce creste cu 14% probabilitatea de a avea mai multi copii fata de persoanele mai putin deschise, sustin cercetatorii de la Universitatea Sheffield. Barbatii extrovertiti prezinta mai putine riscuri de a suferi de maladii cardiace, potrivit unuii studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano.

Timizii

Persoanele timide prezinta cu 50% mai multe riscuri de a suferi un atac cerebral sau un infarct. Cercetatorii de la Universitatea din Northwestern, Chicago, au realizat un studiu care s-a intins pe 30 de ani si au descoperit ca persoanele timide duc vieti linistite, fara sa-si asume riscuri, iar orice situatie noua pentru ele poate fi o sursa de stres. Timizii sunt mai expusi infectiilor virale, precum banala raceala, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, stresul fiind vinovat de acest lucru.

Coeficientul de inteligenta scazut

Un coeficient de inteligenta scazut este asociat cu un risc mai mare de anxietate, dementa si tulburari de stres posttraumatic, spun cercetatorii de la Universitarea din Edinburgh. Totodata, un studiu al Harvard School a stabilit ca micutii care au un coeficient de inteligenta scazut prezinta un risc crescut de schizofrenie si depresie. Una dintre posibilele explicatii este ca persoanelor cu un nivel mai scazut al inteligentei le este mai dificil sa inteleaga importanta unei vieti sanatoase.

Onestii

Persoanele oneste prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de orice tip de boala, spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh si de la Departamentul social si de sanatate publica din Glasgow. O cercetare care a avut la baza 190 de studii a stabilit ca persoanele oneste duc in general o viata sanatoasa, facand sport si avand o dieta alimentara corespunzatoare.

Comments

comments

Leave a Reply