Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Pericolele abstinenței sexuale pentru sănătate și starea de spirit

Pericolele abstinenței sexuale pentru sănătate și starea de spirit

abstinenta

Este dovedit științific că sexul este foarte sănătos. Dar dacă-ți vine vreo idee de abstinență? Sper să nu fie vreo perioadă prea lungă, pentru că nu e tocmai bine.

Dacă te abții de la a face amor nu mai ai cum să eliberezi energiile sexuale. Ceea ce nu e tocmai în regulă. În primul rând, pentru că nu este în regulă să iei în derâdere un instinct. Adică un ceva cu care suntem „serviți“ de la începutul începutului, în primul rând pentru perpetuarea speciei. Și nu este un clișeu!

Dezechilibru hormonal

Există într-adevăr oameni, femei și bărbați deopotrivă, care pot ignora acest instinct înlocuindu-l cu dragostea pentru Dumnezeu de pildă. Dar faptul că nu se mai gândesc la asta nu înseamnă că nu sunt afectați într-un fel sau altul. Așadar, de ce e rău? Înainte de toate, din pricina apariției unui dezechilibru hormonal. De aici, la femei, probleme precum instalarea unei menopauze timpurii, osteoporoză, probleme cardiovasculare. Ciclul menstrual e dereglat, apar sângerări abundente. Mai mult, ești predispusă la apariția chisturilor ovariene.

Răcești mai des

Se știe că aceia care fac sex cu regularitate secretă mai multă imunoglobulină A, un antigen care creste rezistența în fața  virusului gripal. Prin urmare, abstinența duce și la scăderea imunității.  Și nu numai în fața gripelor, dar și a altor boli mai grave, precum cancerul sau atacul cerebral.

Ești mai predispusă la depresie

Nu numai pentru că dispare respectul de sine, ci și pentru că apar neîncrederea în ceilalți și lipsa de concentrare. Pentru că oxitocina nu se mai eliberează, vei fi din ce în ce mai stresată, mai anxioasă, mai tristă. Faptul că nu eliberezi acele tensiuni despre care vorbeam la început te va face să fii mai închisă în tine, mai tensionată, mai (din nou) tristă.

5 semne că ai stat prea mult fără sex

 • nervozitate excesivă;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • insomnii;
 • agresivitate;
 • fantezii sexuale frecvente.

Le-ai bifat pe toate? Nu mai re­curge la abstinență sexuală prelungită decât dacă ești obligată. Dacă altfel nu se poate, găsește o metodă să eliberezi tensiunea sexuală. Iar această metodă este, spun specialiștii, masturbarea. Altfel, problemele de sănătate psihică și fizică vor fi mai mari și mai dificil de gestionat.

Când e bine să faci o pauză

După ce ai avut o perioadă intens sexuală. Face bine atunci o pauză. De multe ori, asta duce la îmbu­nătățirea performanțelor sexuale (pe sistemul că, dacă mănânci mai rar căpșune cu frișcă, gustul lor ți se va părea mult mai bun).

O pauză e bună și atunci când sexul de împăcare e mult prea frecvent. Ai șanse să găsești soluția potrivită pentru excluderea cauzelor ce duc la certuri.

E bine și atunci când relațiile pasagere au ajuns să fie ceva la ordinea zilei. Mai bine un pic de pauză, până găsim omul potrivit.

Prejudiciul frustrării iniţiale a plăcerii sexuale se manifestă prin faptul că libertatea care îi este acordată ulterior acesteia în căsnicie nu mai are un efect pe deplin satisfăcător. Dar nici libertatea sexuală neîngrădită încă de la început nu conduce la un rezultat mai bun. Este uşor de stabilit că valoarea psihică a nevoii erotice scade imediat ce satisfacţia îi este la îndemână. Este nevoie de un obstacol pentru ca libidoul să fie împins la un nivel înalt, şi, acolo unde piedicile naturale contra satisfacţiei nu sunt suficiente, oamenii din toate timpurile au introdus unele convenţionale pentru a putea savura iubirea.

Sigmund Freud, Studii despre sexualitate

3 motive întemeiate pentru abstinență

 • motive religioase;
 • unele boli psihice (depresia clinică, tulburare de anxietate socială);
 • experiențe sexuale anterioare traumatizante

Nu trebuie să confundăm abstinența cu asexualitatea. Aceasta din urmă este pur și simplu lipsa nevoilor sexuale, iar asexualii, chiar dacă nu simt nicio emoție, fac sex fie pentru a-și satisface partenerul, fie pentru a avea copii.

Sexualitatea nu este ceva pur instinctual; este fără îndoială o putere creatoare – ea este atât cauza principală ce stă la baza vieţii noastre individuale, cât un important factor în cadrul vieţii psihice. C. G. Jung

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursă foto: iStock

Comments

comments

12 thoughts on “Pericolele abstinenței sexuale pentru sănătate și starea de spirit

 1. Sexul in ziua de azi rar vine din instinct. Este un joc al placerii in primul rand. Un joc. Oamenii au transformat ceva frumos intr-o joaca pentru placere. Si a aparut ceva infect precum pornografia. In societateasecolului 21 sexul este o obisnuinta bolnava. Lumea este bolnava de asa ceva si foarte rau.

 2. cine e care scrie asemenea mizerii, sunteti specialisti, sunteti duhovnic,cum va permieti sa mai dati si solutii, gen masturarea CARE PROVOACA OLI PSIHICE, cum va permiteti sa confuzionatti oameni, care necunoscand, mai slabi fiind sa recurga la asemenea mizerii, de cand omu e n animal………………..nu va e frica de Dumnezeu , aruncati pe unii sau altii in patimi, in greseli care i pot costa viata si mantuirea, viata e dinamica si nu se reduce la instincte, exista un echiliru,nu aveti iuire aa de celalalt, scrieti aeraii sa umpleti paginile, famila si facerea de copii e doar ingaduita de Dumnezeu, dar daca nu ai sot nu inseamna ca t sa faci orice ca sa te elierezi,cat egoism, dispret fata de om, eu v -as amenda pentru asemenea mizerii scrise. Masturbarea disruge vointa, il face praf psihic pe un om si dvs scrieti si mai rau, indemnati la asa ceva. Sa va certe Dumnezeu ca in ultimul timp multi iresponsaili si cu rea intentie au aparut

 3. mama ei e viata n-am mai vazut o femeie in patul meu de 3 ani de zile si dvs spuneti ca e pacat ca nu fac sex. va oferiti dvs?

  1. Da numa de orgasmu femeilor e vorba,de barbati nu zice nimeni nimic.? Emanciparea femeilor pina la prag de absurditate .

   1. absurd este punctul tau de vedere. cunosc teoria ta: pe drum trecea un om si o femeie…. asta e absurditate!

  1. da. fix asa. noi suntem incuiati si unora le convine asa… dam mlioane de euro pentru biserici si murim de mizeria din spitale.

 4. Si mie cateodata imi vine sa injur? Asta inseamna ca e bine si e normal? Pentru ca “asa imi cere organismu” ?

  Numai prostii pica la sfaturile astea, daca iti cere organismu, inseamna ca e bine si normal. Putem cauta adevarul la filozofi, mai rarut o sa ne spuna o femeie ceva adevarat sau intelept.

  Traim intr-o lume in care omul se minte singur, o lume din ce in ce mai imorala si mai depravata. Prostii ii vezi zilnic, sunt destul de multi, fuduli si stridenti.

  Oamenii puternici nu pot fi prostiti si manipulati. Oamenii astia gandesc, nu se iau dupa toti idiotii. Suntem putini.

  1. da, este foarte sanatos sa injuri din cand in cand. face bine la tensiune. ca si restul!
   se spune ca daca sexul nu ar fi cel mai important lucru din lume, Biblia nu ar incepe cu asta….

Leave a Reply