Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Perfectionista in relatia de cuplu

Perfectionista in relatia de cuplu

 

Când încerci să fii perfectă te afectează nu doar pe tine, ci poate fi la fel de obositor şi pentru partenerul tău. Ca să eviţi o ruptură majoră (sau chiar o despărţire dureroasă) ia în calcul modurile în care perfecţionismul îţi poate distruge relaţia şi ţine cont de câteva sfaturi cum să previi acest lucru. 

Amânarea

Terapeuţii specializaţi pe căsătorie şi familie afirmă că atunci când o femeie este perfecţionistă au două trăsături importante care afectează profund relaţia cu partenerul: tendinţa de procrastinare şi aderarea la un principiu de tipul totul-sau-nimic. Acest lucru afectează în mod negativ încrederea partenerului în ea. Perfecţionista din tine este văzută în cuplu ca inconsistentă, instabilă. Partenerii renunţă să se bazeze unul pe celălalt şi iau din ce în ce mai multe lucruri asupra lor; în aceste cazuri apar resentimentele şi critica.

Citeste si: Intrebari si sfaturi pentru femei singure

Aşteptările nerealiste 

Orice perfecţionistă îţi va spune că are tendinţa să fie extrem de dură cu ea însăşi şi să aibă aşteptări incredibil de ridicate, nerealiste, de la persoana sa. Prin urmare încrederea în sine îi este zdruncinată. Acest lucru afectează o relaţie pentru că perfecţionista se va închide în sine atunci când nu se simte bine. Un alt scenariu comun este când perfecţionista are aceleaşi pretenţii ridicate şi de la partenerul său, deschizând astfel calea spre eşecul relaţiei.

Gândirea polarizată, totul este alb şi negru 

Perfecţionismul poate distruge o relaţie în atât de multe feluri. Perfecţionista are tendinţa de a gândi în alb şi negru, la modul: ori mă iubeşte şi îşi face datoria, ori nu îşi face datoria şi, deci, nu mă iubeşte. Mai mult, perfecţionistele trag concluzii din purtarea oamenilor şi ce înseamnă asta vizavi de valoarea lor: dacă mă iubeşte înseamnă că sunt ok, dacă nu mă iubeşte înseamnă că nu sunt bună de nimic. Bineînţeles, genul acesta de gândire poate duce la probleme importante de încredere în sine şi la deteriorarea relaţiei.

Citeste si: Cuvinte folosite de femei si ce inseamna ele

Intoleranţă pentru greşeli 

Cuvintele perfecţionistă şi relaţie nu prea îşi au rostul în aceeaşi propoziţie.

De ce? Pentru că este foarte probabil ca partenerul să greşească (cel puţin o dată pe zi). Atrăgându-i atenţia de fiecare dată (pe un ton nepotrivit, eventual) este o metodă sigură de a-i răni sentimentele. În plus, partenerul se va simţi că şi cum umblă printre ace tot timpul, îi va fi frică să nu greşească.

Sfaturi pentru perfecţionista din tine 

Verifică-ţi întotdeauna aşteptările 

Perfecţionismul, dacă este dus până în pânzele albe, poate afecta major încrederea unei persoane şi poate destrăma o relaţie. Pentru a preveni un astfel de rezultat este important să ai aşteptări realiste de la partenerul tău, în loc să îl demoralizezi plângându-te tot timpul.

Citeste si: Cum il faci sa te doreasca mai mult

Concentrează-te pe lucrurile pozitive 

O cale să îţi modifici aşteptările este să îl apreciezi mai mult pe partener şi să te concentrezi pe calităţile lui. Oricât de perfecţionistă ai fi, fii recunoscătoare pentru persoana de lângă tine.

Comunicaţi, comunicaţi, comunicaţi 

Perfecţionista poate distruge toată bucuria dintr-o relaţie de cuplu. Păstrează scânteia de la început fiind recunoscătoare, iubitoare şi comunicând despre dorinţele tale în fiecare zi.

Dacă ai şi tu sămânţă de perfecţionistă în tine, cu siguranţă te-ai recunoscut în rândurile de mai sus. Te-au ajutat în vreun fel sfaturile noastre? 

 

Comments

comments

Leave a Reply