Esti aici
Femeia.ro > Din viață > Psiho > Prietenia fara fisuri

Prietenia fara fisuri

Psihologii ne atrag atentia ca astazi relatiile dintre oameni sunt mult mai flexibile; ele se schimba necontenit si se adapteaza ritmului trepidant al cotidianului. Asta inseamna ca, atunci cand ne indepartam de o prietena, cum se intampla de multe ori in viata, ne apropiem de alta. Per total, prieteniile sunt mai maleabile decat acum douazeci, treizeci de ani.

In locul unui grup mai mult sau mai putin omogen, cum se intampla pana nu demult, acum mai toate au o retea formata din prieteni cu personalitati si interese diferite. Colectia noastra de prietene reflecta diversele interese pe care le avem si este un fel de oglinda care ne arata cine suntem in acest moment. Pe de alta parte, prieteniile sunt azi mai “specifice” decat altadata. Cunoastem mai multi oameni si mai diferiti decat cunosteau parintii nostri la vremea lor. Fiecare ne ajuta sa exprimam anumite parti ale personalitatii noastre.

Este important sa-ti dai seama ce anume iti poate oferi fiecare persoana din jurul tau. Nu este cazul sa te astepti ca partenera ta de fitness sa-ti impartaseasca si dragostea pentru filme. Totul este sa ai asteptari realiste, altfel te vei simti dezamagita.

Femeile stiu instinctiv cum sa jongleze mai multe prietenii in acelasi timp. Cu cat putem aprecia mai mult diversitatea personalitatilor care formeaza reteaua noastra de prietene, cu atat aceasta retea va fi mai puternica. Faptul de a putea conta pe diferite persoane pentru a juca anumite roluri in viata noastra ne intareste prieteniile, deoarece suntem mai putin inclinate sa formulam cerinte nerezonabile. Asa ca, e mai bine sa ai o partenera de fitness, o vecina cu care sa faci schimb de retete, o prietena cu care sa stai la taifas despre probleme sentimentale si o alta cu care sa mergi la discoteca sau in concediu. Tendinta spre diversificare este din ce in ce mai puternica. Iar retelele se dezvolta deoarece o singura persoana nu ne poate satisface toate nevoile.

Prietenele nu sunt numai un sprijin atunci cand apar necazurile; ele ne ajuta sa ne dezvoltam si sa inaintam in viata in directii neasteptate. Dar tot prietenele ne pot face sa descoperim si lucruri despre noi care nu ne plac. Nu exista reguli fixe referitoare la cine ar trebui sa faca parte din cercul nostru, dar exista niste tipuri generale de relatii de prietenie:

  • prietena de cand lumea, pe care, de cele mai multe ori, o cunoastem din scoala generala: ea ne aduce aminte de unde am pornit in viata si ne ajuta sa ne simtim din nou copii;
  • prietena de distractie, o achizitie mai noua in viata noastra: cu ea mergem la petreceri, la film sau dam o raita pe la mall;
  • prietena de suflet, pe care putem conta la orice ora din zi sau din noapte, in special in caz de dezastru sentimental;
  • prietena de la birou, cu care construim strategii de promovare si care ne mai acopera cand chiulim;
  • prietena de ocazie, intotdeauna gata sa bea o cafea sau sa mearga la o pizza duminica la pranz, in lipsa de alt program mai interesant.

Indiferent din cine este format cercul tau de prietene, este bine sa ai pe cineva cu care sa imparti lucrurile importante pentru tine, fie ca este vorba de calatorii, de fitness, cursuri de yoga sau orice altceva. Daca simti ca-ti lipseste ceva in viata, asta inseamna si ca in reteaua ta de relatii lipseste ceva. De multe ori se intampla ca, dintr-un motiv sau altul, sa pierdem legatura cu prietenele: se muta in alt oras, pleaca sa lucreze in strainatate sau, pur si simplu, se indragostesc si nu mai au timp de noi. Astfel, ramine un loc gol in reteaua noastra. Dar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa renuntam la prietenia respectiva; trebuie doar sa modificam modul de operare: de exemplu, daca obisnuiam sa ne vedem in fiecare saptamana, putem fixa in loc o convorbire telefonica sau mesaje regulate prin email.

Prieteniile nu functioneaza unilateral

Mai exista un factor de care depinde alcatuirea unei retele echilibrate, si anume rolul pe care tu il joci in viata prietenelor tale. Cel mai bun mod de a avea o relatie stabila este sa tii cont de faptul ca, in timp ce tu depinzi de o prietena pentru ceva, ea depinde de tine pentru cu totul altceva. De exemplu, partenera ta de fitness poate conta pe tine pentru a primi sfaturi utile despre problemele ei financiare, in timp ce tu vrei doar sa ai cu cine merge la sala.

E usor sa-ti dai seama cum se suprapun toate aceste retele. Contezi pe cineva pentru a-ti gasi echilibrul; la randul tau, oferi cuiva sprijin pentru a depasi o situatie dificila. Partea frumoasa este ca posibilitatile de dezvoltare si schimbare sunt infinite.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Leave a Reply