Esti aici
Femeia.ro > Din viață > Psiho > De ce să crezi in Moş Crăciun

De ce să crezi in Moş Crăciun

Nu, nu mi s-a acrit de prea mult bine – cum zic oamenii mari atunci când un alt om mare, perfect normal, face gesturi necugetate. Vreau să cred din nou în Moş Crăciun! Dar aici nu-i vorba de un bătrânel viguros şi grăsun care face rost de cadouri pentru toată lumea; şi nici despre vacanţa de iarnă în care stăm din plin prin magazine şi la mese încărcate. De data asta, eu am treabă cu ideea de Moş Crăciun, oricum ar fi el îmbrăcat şi oricare ar fi marca de sanie pe care-o conduce. Să-l vizualizăm mai puţin şi să-l simţim mai mult!

Moş Crăciun

Schimbarea începe cu tine

Am întrebat un psiholog ce ar însemna, pentru un adult cu toţi boii la domiciliu, să creadă în Moş Crăciun. Iar răspunsul mi-a arătat că mai este o şansă să-i dăm voie copilului din noi să iasă la suprafaţă: „La nivel raţional, nu am avea de ce «să credem» în Moş Crăciun, mai ales în cunoştinţa faptului că este un personaj refabricat de o mare companie de băuturi răcoritoare. La nivel emoţional însă, am putea avea această credinţă dacă am da voie părţii noastre mitice să iasă la iveală“, explică psihologul Lorena Luchian. Şi, dat fiind că lumea copiilor este în general dominată de fantastic şi de personajele acestuia, iată cum ne-am putea împrospăta firea prin această dorinţă de a crede în Moşu’. O idee ar fi să ne transformăm în Moş Crăciun pentru cel de alături, oricât ar fi acesta de mare sau neascultător. „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!“, zicea Mahatma Gandhi. Începe să crezi în Moş Crăciun, iar realitatea din jurul tău se va schimba în mod fantastic, însufleţită de spiritul sărbătorilor!

Moş Crăciun

Caracter de Moş Crăciun

Mă întorc la întrebarea mea de la înce-put: de ce să nu crezi în Moş Crăciun? Până la urmă, este un concept bun, care se traduce în trăsături de caracter benefice, foarte potrivite pentru un nou început, aşa cum îţi propui să ai la trecerea dintre ani:
Generozitate. Când crezi în Moşu’, dorinţa de a primi cadouri se împleteşte cu plăcerea de a le face bucurii celor din jur. Vrei să împarţi cu toată lumea acest sentiment cald, iar oferirea de daruri este gestul care-l defineşte cel mai bine.
Optimism. Când crezi în Moşu’, ştii că, fie viscol, fie hornul prea strâmt, el tot va apărea – metaforic, desigur. Credinţa aceasta se traduce (în cazul unui adult) în convingerea că totul va fi bine, că problemele se vor rezolva până la urmă, că ai un înger păzitor.
Încredere în oameni. Când crezi în Moşu’, crezi în semenii tăi. Când îţi deschizi inima spre o credinţă atât de plină de candoare şi speranţă în bine, n-o poţi face pe o insulă emoţională, la tine acasă, izolată de lume. Ideea de Moş Crăciun o implică pe cea de familie, de prieteni, de relaţie interumană plină de armonie.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns