Esti aici
Femeia.ro > Familie > Relații și sex > Stresul in relatiile de cuplu

Stresul in relatiile de cuplu

Stresul in relatiile de cuplu poate sa fie un inamic din umbra care strica mai mult decat pare la prima impresie. O persoana stresata este neplacuta, contamineaza cu stres si genereaza stres.

Un studiu a dovedit ca daca unul din jumatatile unui cuplu este stresat, efectul este resimtit din plin de celalalt, iar efectele negative apar imediat. Principalele efectele negative ale stresului sunt lipsa de comunicare intre parteneri, izbicnirea unor mici discutii din motive fara temei, abstineta sexuala. Tensiunea generala de stres afecteaza un cuplu la fel de mult ca si gelozia, iar daca cei doi nu stiu sa faca fata acestor situiatii poate compromite relatiile intre parteneri.

Mai grav este atunci cand exista copii, care resimt primi efectele stresului in relatiile de cuplu. Un cuplu stresat este necomunicativ si apar cateva tipare de comportament, care impulsioneaza conflictul marital. De aici pana la depresie si izolarea partenerilor, fiecare in lumea lui, este doar un pas.

Marele efect negativ al stresului in relatiile de cuplu este repezentat de retragerea partenerilor. In loc sa comunice si sa se sustina reciproc stresul induce izolare, iar cei doi nu mai vorbesc unul cu altul. Specialistii considera ca una din cele mai eficiente solutii antistres in cazul cuplurilor este rasul. O repriza de ras in cuplu este uneori mai eficienta, in consolidarea si sustinerea relatiilor intre parteneri, decat o partida de sex. In plus un dialog de cel putin 10 minute intre parteneri reduce la minimum starea de stres intre acestia. Secretul eficientei dialogului sta in capacitatea partenerilor de a se asculta unul de pe altul.

Un sfat de la psihologi. Cea mai buna cale prin care partenetul „calm” il poate sustine pe cel „stresat” sunt intrebarile. Aici intervine abilitatea de comunicator a acestuia. Intrebarile trebuie sa fie capabila sa dezlege limba si sa-l faca pe partenerul stresat sa comunice, iar cea mai buna abordare este aceea a exprimarii compasiunii si a declararii intelegerii si empatiei. „Stiu ca X. Este un mare ticalos….„, „Este teribil de neplacut ca s-a intamplat asa, si eu am patit la fel….„, „Inteleg ce simti si eu as fi facut la fel” sunt abordari inspirate. Evita sa pui intrebari directe sa incluzi critici in intrebare pentru ca nu vei face decat sa provoci o explozie in relatiile de cuplu. „Ce ai patit?„, „Iar te-ai certat cu X.?„, „Iar ai probleme la serviciu?” sunt intrebari care trebuie evitate.

O alta cale buna care poate detensiona realtiile de cuplu sunt povestirile despre evenimente placute si recent consumate, relatari despre copii sau planuri care sa se refere la viitorul imediat.

Stresul este boala secolului si mereu un factor declansator sau agravant pentru alte multe afectiuni acute sau cronice. Orice cale care poate combate sau preveni stresul este utila, necesara si binevenita, asa ca o atitudine pozitiva care sa previna si sa neutralizeze efectele stresului in relatiile de cuplu sunt necesare, utile si bine venite.

Comments

comments

Lasă un răspuns