Esti aici
Femeia.ro > Din viață > Psiho > Tacerea in doi

Tacerea in doi

Tace el, taci tu, taceti impreuna. tacerea in doi e primul pas spre dezastru….

Tacerea din delicatete

Poate ca ai observat: la cinema, unele cupluri isi vorbesc la ureche, iar altele nu schimba o vorba tot timpul. Ambele cazuri se incadreaza in limitele normalului. Exista si situatii in care tacerea apare ca urmare a sentimentelor pe care iubitii le impartasesc: unul dintre parteneri coboara din pat in liniste si se misca fara zgomot prin casa, pentru ca celalalt doarme. Sunt moduri de comunicare a afectiunii, atentiei si respectului fata de partener.

Tacerea din cearta

“Ai luat tu paine?” sau “Ai stins lumina in bucatarie?”. Daca iubitul tau nu-ti raspunde, desi te-a auzit, inseamna ca te pedepseste cu dezinteres sau e o replica infantila la o discutie lasata in suspans. In acest caz, alegerea tacerii este un mijloc prin care este subliniata ofensa sau se ofera pretextul pentru o cearta. In general, nu trebuie sa te crizezi: odata ce trece furia, el va reincepe sa vorbeasca. Dar atunci cand tacerea se prelungeste si devine insuportabila, trebuie sa incepi sa pui niste intrebari pentru a intelege motivele “muteniei”.

Tacerea din dispret

Uneori, tacerea ascunde o judecata. Spre exemplu: “Nu-ti vorbesc pentru ca nu ma intelegi si avem preocupari diferite.” O acuzatie implicita de nepotrivire care, in cuplu, este mereu o arma cu doua taisuri. Cel care acuza sau subliniaza in acest fel unele lipsuri a facut o prima greseala: a ignorat diferente si dificultati care, poate, ar fi putut fi corectate. Prin urmare, deziluzia unui partener se abate asupra celuilalt. Pentru amandoi, recuperarea raportului este dificila.

Tacerea din intoleranta

In unele cazuri, tacerea ascunde furie si deziluzie, devenind astfel o forma de represaliu: “Daca dai semne ca nu asculti si ca nu intelegi, atunci nu-ti mai vorbesc”. Este o furie care se naste deseori din incapacitatea de a-l intelege in profunzime pe partener, impreuna cu dorinta de a fi mereu in centrul atentiei. O astfel de tacere nu este utila, deoarece risca sa creeze o distanta din ce in ce mai mare intre parteneri.

Diversitatea, in schimb, poate fi interesanta: daca diferentele nu sunt de asemenea natura incat sa transforme relatia intr-un camp de bataie, cuplul poate face din asta un punct forte.

Tacerea din dorinta de a parasi

Este tacerea cea mai rea pentru un cuplu: ea si el nu isi mai vorbesc pentru ca, pur si simplu, nu mai au nimic sa-si spuna. Situatia aceasta se naste din lipsa de interese comune si de iubire. Ca si cum cei doi parteneri ar gandi: “Nu te mai iubesc si, prin urmare, nici macar nu mai am chef sa iti vorbesc”. Altfel spus, dialogul inceteaza pentru ca totul s-a terminat.

Este o problema care poate aparea oricand, chiar si dupa 20 de ani de casnicie. Doar ca, la inceput, rodati de problemele cotidiene, partenerii nu-si dau seama ce se petrece sau incearca sa ascunda adevarul si fata de ei insisi. Insa, mai devreme sau mai tarziu, lipsa dialogului va deveni din ce in ce mai palpabila si partenerii vor fi nevoiti sa infrunte realitatea.

Comments

comments

Leave a Reply