Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Tu, eu și orgoliul meu

Tu, eu și orgoliul meu

Tu, eu și orgoliul meu – O personalitate sănătoasă presupune și un dram de orgoliu, cu care ne afirmăm în lume și care ne ajută să ne punem într-o lumină bună. Însă prea mult strică, lucru valabil și pentru orgoliu, mai ales când vine vorba de relații de prietenie sau de iubire.

Orgoliul are un rol evolutiv, se pare, căci el ne dă impulsul de a ne afirma, de a lua decizii uneori radicale, de a nu ne rușina de ceea ce suntem, ci dimpotrivă. Însă, ca orice altă trăsătură, vine și cu o latură întunecată: orgoliul ne orbește, ne poate îmbăta, ne face să credem că suntem persoana cea mai importantă din lume.

Această atitudine este distructivă în special într-o relație. În fond, i-ai cere un sfat financiar celui mai sărac prieten al tău? Este posibil să fie bine intenționat, dar probabil nu are abilitățile necesare pentru a da sugestii potrivite în ce privește banii. Cu siguranță că în acest caz vei apela la o persoană care ia decizii financiare pe care le admiri.

Orgoliul incearcă să ne protejeze

Același lucru poate fi spus despre orgoliu. Când vine vorba de dragoste și prietenie, el este un prost sfătuitor, deoarece nu are deloc abilități relaționale.

Orgoliul știe însă cum sa manipuleze pe cineva, ca mijloc pentru a da și a primi dragoste. El este, de asemenea, bine intenționat. Orgoliul încearcă să ne protejeze, așa că recurge la rezistență, argumentare, certuri, sarcasm, depresie, retragere, agresivitate, frustrare, atitudine pasiv-agresivă, răzbunare, gesturi nerespectuoase, intoleranță, învinuire, competiție, neîncredere, resentiment și îndoială.

Recunoști toate aceste tipare, când te gândești la relația cu cei dragi? Alegerile pe care le faci condusă de orgoiu devin obstacole în calea iubirii, iar relațiile cu cei dragi se transformă, treptat, în câmpuri de luptă ale orgoliilor.

Fiecare are rolul său

De aceea, într-o relație, un sfătuitor mult mai bun este sufletul. El are abilități specifice, care includ acceptarea, înțelepciunea, intuiția, iertarea, capacitatea de a cere iertare, înțelegerea, creativitatea, capacitatea de a se pune în serviciul altuia, asumarea responsabilității, învățarea, încrederea și recunoștința. Sufletul este făcut să iubească, așa cum orgoliul este făcut pentru afirmare socială și profesională. Fiecare are rolul și locul său, dar e bine să nu-și depășească teritoriile. Chiar dacă simți că orgoliul îți dă târcoale și vrea să acționezi într-un anumit fel în relația de iubire, adu-ți aminte că el nu este calificat în acest domeniu. Trimite-l la locul lui, unde este util și chiar necesar.

Semne că lași orgoliul să te domine în relație:

  1. Îl judeci mereu pe celălalt, îl critici și ridiculezi. Este greu de crezut, dar așa încearcă orgoliul să se facă El crede că modul cel mai bun de a iubi pe cineva este de a schimba acea persoană, așa că efortul de a iubi trecut prin filtrul orgoliului devine o nevoie de control. Problema este că astfel se creează obstacole în calea iubirii.
  2. Renunți la tine. Da, este tot o formă de manifestare a orgoliului, a egoului. Renunți la valorile tale, la pasiuni, la dorințe și uneori la prieteni și familie pentru a face pe plac celuilalt. Este greu de crezut, dar așa încearcă orgoliul să iubească. Din punctul de vedere al orgoliului, noi credem că pentru a primi dragoste trebuie să ne schimbăm, să devenim așa cum dorește persoana cealaltă. Problema este că, atunci când căutăm aprobare în exterior, ne pierdem pe noi însene și respectul de sine. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de sinele nostru autentic, cu atât ne simțim mai puțin iubite.
  3. Comportament plat. Asta înseamnă că renunțăm și încercăm doar să nu-l supărăm pe celă Mergem ca pe ouă și încercăm ă fim invizibile. Comportamentul plat are aspectul unei depresii, al unei retrageri de energie sau de angajare.

Abilitățile sufletului si orgoliul

Cei mai mulți oameni sunt capabili să observe apariția acestor semne, doar că își închipuie că soluția este să intre într-o nouă relație. Uneori este adevărat, dar alteori mai există speranță pentru a salva relația existentă. Trebuie doar să ne comutăm la abilitățile sufletului, altfel vom repeta la infinit aceleași greșeli și în următoarea relație. Important este ca în relație să acționăm motivate de suflet, nu de ego sau de orgoliu.

♥ Nevoia de aprobare devine un alt obstacol în calea iubirii.

Sfat practic pentru a tine sub control orgoliul

Ori de câte ori simți că pierzi controlul și orgoliul vine la conducere, oprește-te. Respiră conștient. Privește înăuntrul tău și accesează rezervele de curaj, calm și recunoștință. Umple-te de aceste calități și alege următoarele cuvinte, gânduri și acțiuni în acord cu aceste calități. Vei vedea cum relația devine una de iubire autentică.

Citeste si:

Scapă de ideile fixe. De ce este bine sa faci asta!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns