Esti aici
Femeia.ro > Familie > Sângerările în primul trimestru de sarcină. Cauze și riscuri

Sângerările în primul trimestru de sarcină. Cauze și riscuri

Sângerările în primul trimestru de sarcină. Cauze și riscuri – Firește că orice motiv de sângerare poate să determine panica, dar nu întotdeauna acestea sunt periculoase.

Uneori, sângerările în primul trimestru sunt periculoase, alteori, complet inofensive. Singurul care poate spune ce este în limite normale și ce nu, este medicul care urmărește sarcina și care trebuie anunțat de fiecare dată când se întâmplă vreo sângerare. În primul trimestru în mod special, există câteva cauze frecvente ale sângerărilor.

De ce apar sângerările în primul trimestru?

  • Nidația. Se mai numește și sângerarea de implantare, este absolut normală și apare atunci când se implantează ovulul în endometru. Nu este obligatroiu să apară, nu toate femeile o experimentează, dar dacă apare este bine de știut că este o sângerare normală. Nu este abundentă și nici nu are culoarea roșu aprins, ci mai degrabă este vorba despre câteva picături maronii.
  • Avortul spontan. Un simptom al acestuia este sângerarea vaginală, care nu este abundentă la început și poate avea culoare maroniu închis. Apare mai cu seama în primele 12 săptămâni ale sarcinii. În acest caz, de cele mai multe ori, apar și dureri asemănătoare celor menstruale. E drept că nu toate sângerările din primul trimestru de sarcină înseamnă avort spontant, deși cele mai multe dintre femei la asta se gândesc, dar este nevoie de consult la medicul care urmărește sarcina și care poate da verdictul în privința sângerării.
  • Sarcina extrauterină. Apare atunci când implantarea embrionului se produce în altă parte decât în uter, de cele mai multe ori pe trompele uterine. Sarcina nu are nici un fel de șanse să se dezvolte în acest caz, iar unul din primele simptome prin care ne dăm seama că ceva este în neregulă, îl reprezintă sângerările. De cele mai multe ori, acestea sunt abundente, sângele este de culoare roșu-aprins și sunt însoțite de dureri destul de puternice. Se impune vizita la medicul specialist. sarcinile extrauterine pun sănătatea în pericol dacă nu sunt diagnosticate corect și la timp. În plus, o dată ce a apărut o astfel de sarcină este destul de posibil să apară și a doua oară, existând, se pare, o predispoziție în acest sens.
  • Sarcina molară. Este o complicație destul de rar întâlnită și reprezintă, de fapt, o aglomerare de celule benigne care cresc în uter. Evident, nu se poate dezvolta o astfel de sarcină. Sângerarea vaginală însoțită de dureri abdominale sunt două dintre simptomele care anunță o astfel de problemă.
  • Fibromul uterin. Poziționarea acestuia este foarte importantă, pentru că de asta depinde și dezvoltarea ulterioară a sarcinii. Sunt femei care au fibrom uterin și nu le afectează în nici un fel sarcina, nici nu sângerează. În alte sarcini, fibroamele uterine produc sângerări destul de abundente, iar poziționarea lui poate duce până la pierderea sarcinii, deoarece aceasta nu are loc să se dezvolte.
  • Infecții ale colului uterin sau infecții urinare. Pot duce la sângerari în sarcină, mai cu seamă în primul trimestru al acesteia. Aceste tipuri de infecții sunt tratabile și, dacă sunt depistate la timp, nu pun sarcina în pericol. Secrețiile colului uterin și sumarul de urină sunt înscrise pe lista analizelor care se efectuează și în primul trimestru de sarcină și cu ajutorul cărora se pot depista problemele.
  • Activitatea sexuală. Uneori este posibil ca după un act sexual să aibă loc o sângerare, nu foarte abundentă. Colul este mai sensibil în această perioadă, de aceea este posibil să se întâmple acest lucru. Dacă medicul recomandă oprirea activității sexuale o vreme, e bine să îi fie urmată recomandarea.

Sfatul medicului

De cele mai multe ori, în primul trimestru de sarcină, sângerările sunt însoțite de dureri abdominale sau de febră și frisoane. Acest tip de manifestări trebuie să trimită gravida de urgență la medicul care îi urmărește sarcina, pentru investigarea în amănunțime a problemei. Mai trebuie spus însă că nu orice sângerare este periculoasă, deși, mai cu seamă dacă se întâmplă în primul trimestru de sarcină, cam toate pacientele merg cu gândul către avort spontan. Și nu este mereu cazul de așa ceva, însă orice sângerare trebuie anunțată medicului.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

 

Comments

comments