
Dacă ai amânat sarcina din motive de lucru sau altele ce ţin de relaţia ta, cu siguranţă a venit momentul să schimbi priorităţile. Fără îndoială, şansele tale de a rămâne însărcinată sunt mai scăzute decât erau la 30 ani.
Experţii spun că după 45 de ani devine aproape imposibil să rămâi însărcinată fără ajutor din partea unui specialist. Dar nimic nu este imposibil. Fie că utilizezi tratamente de fertilitate sau nu, ai şanse reale la o sarcină. Mai mult, este posibil ca o sarcină după 40 de ani să fie un beneficiu şi pentru tine, şi pentru copilul tău. Indiferent ce vârstă ai atunci când decizi să rămâi însărcinată, vei vedea că există avantaje şi dezavantaje ale sarcinii la o vârstă înaintată.
Avantajele sarcinii după 40 de ani
Poate cel mai mare avantaj este acela al maturităţii tale. Se poate spune că ai trecut prin multe experienţe, te poţi baza pe securitate financiară şi ai avut timp să vezi lumea. Tu şi partenerul tău vă cunoaşteţi destul de bine pentru a face acest pas şi fundaţia pentru o familie împlinită este mult mai solidă.
Cariera joacă şi ea un rol important în decizia de a face copii. Anii de experienţă într-o companie fac ca reintegrarea după concediul de maternitate să fie mult mai uşoară. Dacă ai 20 de ani şi ai întârziat la muncă, vei avea mai multe probleme decât în punctul în care angajatorul tău are deplină încredere în performanţele tale.
Dezavantajele sarcinii după 40 de ani
Cel mai mare dezavantaj este acela că o aşteptare foarte lungă îţi reduce şansele la o sarcină. Ovulele tale nu se reproduc în acelaşi ritm şi poţi avea probleme cu cromozomii ce duc la pierderea sarcinii sau probleme în dezvoltarea corespuzătoare a fătului. Fertilitatea după această vârstă scade semnificativ de la an la an, de aceea ai mai multe şanse să râmăi însărcinată la 41 de ani decât ai la 43 să spunem.
Un studiu publicat în ziarul Fertilitate şi Sterilitate al Universităţii din Massachusets conţine rezultatele une cercetări conduse de medicul endocrinolog Julia Johnson. Doctorul afirmă că pacientele de 40 de ani tratate împotriva infertilităţii aveau 25% şanse de a rămâne însărcinate folosind propriile lor ovule. La vârsta de 43 de ani, cifra a scăzut la 10% iar la 44 de ani, ea a ajuns la 1.6%. Printre femeile ce au reuşit să rămână însărcinate, rata celor ce au pierdut sarcina era de 24% pentru femeile de 40 de ani, 38% pentru cele e 43 de ani şi a crescut până la 54% pentru femeile de 44 de ani.
Vârsta partenerului tău îşi spune şi ea cuvântul în aceste situaţii. Chiar dacă bărbaţii pot avea copii şi la 60 de ani, calitatea spermei scade odată cu vârsta şi creşte rata defectelor genetice la copii. Chiar dacă aceste cifre par îngrijorătoare, nu uita că există femei ce rămân însărcinate şi după 40 de ani şi au sarcini lipsite de probleme şi dau naştere unor copii perfect sănătoşi.
Nu există o vârstă perfectă pentru a deveni mămică, însă şansele tale de a avea o sarcină fără probleme scad odată cu înaintarea în vârstă. Dacă ai împlinit 40 de ani sau eşti aproape de ea îţi recomandăm să te gândeşti bine la posibilitatea de a avea un copil şi să iei măsuri dacă îţi doreşti o familie completă.