Cand ai totul aranjat – viata, cariera, barbatul potrivit – te hotarasti sa aduci pe lume un copil. Si daca atunci primesti vestea – taioasa ca o ghilotina – ca nu poti avea copii, simti ca lumea se sfarseste.
Chinul analizelor
De ce nu poti avea copii? Poate pentru ca esti infertila, poate pentru ca nu poti duce sarcina, poate pentru ca el nu are niste spermatozoizi foarte… dinamici. Poate pentru ca pur si simplu ai o boala care, vindecata, rezolva si problema infertilitatii. Pentru toate astea, se fac controale, analize, din nou controale.
30-40% este procentul de reusita al fertilizarilor in vitro. |
Din nefericire, in Romania, poti avea nu numai surpriza unor tarife pentru multi prohibitive, ci si surpriza unor clinici de fertilizare fantoma. A fost celebru cazul unei astfel de clinici, care in fapt se ocupa cu vanzarea embrionilor. Insa pentru femeile care isi doresc cu ardoare sa devina mame, nici nu mai conteaza astfel de lucruri. Conteaza insa umilinta la care sunt supuse de catre asistentele mult prea harsite ca sa priceapa drama prin care trec aceste femei si jena pe care o simt, in acelasi timp, barbatii nevoiti sa-si faca spermograma.
Chinul banilor
Spuneam de preturi prohibitive. In cele mai multe dintre statele civilizate, infertilitatea este considerata o boala, drept pentru care femeilor care isi doresc cu adevarat copii si nu-i pot face, li se deconteaza trei pana la cinci fertilizari in vitro si/ sau cateva inseminari artificiale. Din asigurarile de sanatate. Plus o subventie serioasa din partea statului, pentru tratament.
In Romania, femeile care vor copii cu orice pret sunt considerate extravagante, iar extravagantele se platesc. Cu bani foarte multi. Si, cum nici fertilizarile, nici inseminarile, nu reusesc din prima, de multe ori cuplurile „extravagante” ajung sa munceasca, sa faca credite, sa-si vanda casele, pentru a putea plati dorinta de a avea un copil.
Chinul repetarii
Analize, tratamente uneori mai dureroase decat operatiile, interventii chirurgicale si, in fine, fertilizarea artificiala. Si apoi, momentul acela in care afli ca trebuie s-o iei de la capat, pentru ca asteptarea s-a soldat cu un esec. Chin, din nou umilinte, din nou socoteli pentru administrarea fondurilor. Multe femei ajung chiar sa renunte.
CAT COSTA?
Costul unei fertilizari in vitro in Romania variaza intre 3.000 si 5.000 de euro, din care:
- procedura: 1.400-3.000 euro;
- medicamente: pana la 2.000 euro (in functie de tratament);
- analize de baza: minimum 1.000 lei.
Prima fertilizare in vitro. Primul copil din lume conceput in afara corpului uman s-a nascut in Anglia, in 1978. Metoda, cunoscuta acum sub denumirea de „fertilizare in vitro” (FIV), s-a extins rapid in lume. In 1996, dr. Ion Muntean din Timisoara a reusit prima operatie de fertilizare in vitro din Romania. Daniel Ioan a implinit 13 ani pe 6 februarie 2009. |