
Pe 6 august se prăznuieşte Schimbarea la Faţă, unul dintre cele mai importante momente ale vieţii pământeşti a Mântuitorului.
Este ziua în care Iisus Şi-a dezvăluit ucenicilor faţa dumnezeiască. Când încă încerca să-i apere pe apostoli de influenţa fariseilor şi saducheilor, Mântuitorul s-a hotărât să le arate adevărata Sa faţă. I-a luat pe cei trei mai apropiaţi Lui şi i-a dus pe un munte înalt, Taborul Galileii. Acolo, faţa Lui a strălucit dintr-o dată ca soarele, iar veşmintele Lui sau făcut albe ca lumina. Apostolii şi-au dat seama că este Fiul lui Dumnezeu şi s-au rugat.
Lumină din lumină
Sărbătoarea din 6 august este sărbătoarea îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la cele veşnice, cele mai presus de fire. Chiar înainte de a ne mântui prin Patimile Sale, Hristos le spune ucenicilor, în acel moment, pe muntele Tabor, care este scopul venirii Sale în lume: să aducă tot omul la contemplaţia slavei Sale dumnezeieşti. Din acest motiv, sărbătoarea Schimbării la Faţă i-a atras în mod deosebit pe călugări, care-şi închină întreaga viaţă căutării acelei lumini.
Evanghelia lui Matei
„Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.“ (Matei 19, 1-2)
Şerpii se transformă în zmei de Schimbarea la Faţă
În popor, sărbătoarea se numeşte Probojenie sau Obrejenie (din slavă, însemnând schimbare, transformare). Se spune că acum vine toamna şi că asta este ziua în care cerbii „spurcă“ râurile (apa se răceşte şi nu te mai poţi scălda). Femeile nu mai pot spăla rufele direct la râu. De altfel, pentru scăldat şi spălat în apa râurilor este stabilit un interval foarte precis: de la Sîngiorz (23 aprilie) şi până la Schimbarea la Faţă (6 august). Acum, frunzele îşi schimbă culoarea, iarba nu mai creşte, iar şerpii se retrag pentru iernat. Potrivit credinţei populare, dacă vreun flăcău vede vreun şarpe în această zi, trebuie să-l omoare pe loc, altfel se transformă în zmeu. Se mai spune că în această zi nu este bine să fii certat şi nici să te cerţi, pentru că vei petrece întreg anul, până la următoarele Probojenii, tot într-o gîlceavă.
Coliva de struguri
Sărbătoarea este însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă, când se dau de pomană struguri. Înainte de a fi împărţiţi, strugurii sînt sfinţiţi la biserică, iar boabele desprinse de pe ciorchini poartă numele de colivă de struguri. În unele locuri, în această zi se mănâncă numai şi numai struguri. Pe vremuri, fetelor tinere li se interzicea spălarea părului în ajunul Probejeniei, pentru că alminteri nu le mai cresc cosiţele, asemeni ierbii care nu mai creşte după 6 august.
Ce se face, ce nu se face de Schimbarea la Față
- Nu e bine să pleci în călătorie, că te răteceşti
- Cine se roagă azi pentru scăparea de patimi grele (beţia, de pildă) are toate şansele să scape.
- Se culeg avrămeasa, leuşteanul şi muşeţelul, care acum au forţă; pe vremuri, acestea, împreună cu o crăcuţă cu şapte prune şi câteva alune, erau bune de vindecat frigurile.
Text: Irina Tudor Dumitrescu (text preluat din revista Femeia de azi)
Foto: 123RF
Citește și: