Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Școala: un loc al cuviinței, înainte de orice

Școala: un loc al cuviinței, înainte de orice

școala

Școala suferă azi transformări care par deseori periculoase. Relația dintre elevi și profesori este și ea supusă dinamismelor actuale și cele două părți sunt confuze uneori în ce privește echilibrul și bunele practici.

Profesorii sunt cei care trebuie să le ofere elevilor cunoștințe practice și teoretice într-un anumit domeniu de studiu. Ei au o pregătire serioasă, pe care, pe parcursul anilor, o împărtășesc cu elevii. Însă profesorii nu trebuie să fie doar modele de urmat în domeniul profesional anume pe care-l stăpânesc cel mai bine. De obicei, ei sunt și modele informale, oameni care îi învață pe copii și studenți cum să se poarte în viață și care este poteca de aur ce îi poartă spre succes în viața profesională, dar și în cea personală. Mai este valabil astăzi acest lucru?

Raportul dintre învățător și învățăcel ar trebui păstrat mereu. Oricât de prietenos ar fi un profesor, el trebuie să mențină întotdeauna o distanță sănătoasă și respectuoasă față de elev. Bunăvoința și dorința de a arăta elevilor tainele domeniului de studiu nu trebuie să se transforme într-o relație de la egal la egal niciodată. Elevii trebuie să știe întotdeauna care este locul lor în acest raport și nu trebuie să depășească granițele pe care le impune profesorul.

Citește și: Alo, vorbești cam tare!

Un timp pentru studiu, un timp pentru relaxare

Mulți profesori se implică și în activitățile extrașcolare ale elevilor, organizează tabere și grupuri de studiu sau de drumeții și se apropie de părinți. Însă ei, care dau tonul în relație, pentru că sunt adulți și au poziția de putere, trebuie să le inspire elevilor admirație și respect, nu stânjeneală și un exces de familiaritate. Apropierea și căldura nu trebuie să ofere ocazia obrăzniciilor. Elevii trebuie să învețe și să respecte care este locul lor în această relație. Încrederea trebuie să domine în relație, nu permisivitatea și atitudinea laxă față de școală și profesori.

Există cazuri în care profesorii simt că este bine să se implice mai mult, de exemplu când un elev este abuzat acasă sau familia are probleme financiare. Din nou, acțiunea trebuie făcută cu tact și respect, chiar dacă în acest caz implicarea este mai profundă în viața elevului. Profesorul nu doar predă și instruiește elevii într-un anumit domeniu, el are și menirea de a fi un mentor, un model de viață și un ajutor pentru copii. Gradul de implicare depinde de la om la om, dar cei care aleg această meserie ar trebui, în primul rând, să iubească și să respecte copiii. Doar în acest fel vor putea să-și facă meseria în mod exemplar și vor putea să inspire și generațiile viitoare. Când iubești, totul este permis, spunea Sfântul Augustin, arătând astfel că cei care au înțelegere și compasiune pentru alții nu pot greși în faptele lor.

 

Citește și:

Autor: Dana Verescu
Foto: 123rf.com

Comments

comments

Lasă un răspuns