Esti aici
Femeia.ro > Familie > Scorul Apgar: prima nota din viata copilului tau

Scorul Apgar: prima nota din viata copilului tau

Impus in 1952 de catre dr. Virginia Apgar, acest test este o metoda rapida de evaluare a starii micutului imediat dupa nastere.

Ce inseamna de fapt?

Imediat ce bebelusul tau „a pasit” in lume, medicii sunt preocupati sa vada cat de bine se adapteaza el noului mediu, mai putin primitor decat cel din care tocmai a iesit, si cat de bine a suportat „traumatismul” nasterii. In acest scop a fost inventat scorul Apgar, cu ajutorul caruia se evalueaza starea de oxigenare si de ventilatie a noului nascut.

Scorul Apgar se efectueaza la 1 si la 5 minute dupa nastere si urmareste pulsul (numarul de batai cardiace pe minut), respiratia, tonusul muscular, raspunsul la stimuli si culoarea pielii. Fiecare dintre aceste semne sunt punctate cu 0, 1 sau 2. Pentru a retine mai usor aceste 5 semne si modul de punctare, urmareste aceasta schema simpla:

Semnul

0 puncte

1 punct

2 puncte

A

Aspectul (culoarea pielii)

albastruie, palida peste tot

corpul roz, extremitatile albastrui

tot corpul roz

P

Pulsul

absent

< 100 batai/minut

> 100 batai/minut

G

Grimase (raspuns la stimuli)

nici un raspuns

grimase

tuse sau stranut

A

Activitatea (tonusul muscular)

absenta

bratele si picioarele flectate

miscari active

R

Respiratia

absenta

slaba, neregulata

normala, regulata, plans

Evaluarea se face de 2 ori (imediat dupa nastere si la 5 minute), pentru ca majoritatea bebelusilor – mai ales cei „anesteziati” (de obicei, aceia nascuti prin operatie cezariana) – au nevoie de ceva timp ca sa devina trandafirii si sa respire normal.

  • Citeste articolul integral pe mami.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus