Esti aici
Femeia.ro > Familie > Serviciu, casa, copii. De tine cand ai timp?

Serviciu, casa, copii. De tine cand ai timp?

Ultima dată când am vorbit cu una dintre prietenele din facultate, am primit următorul răspuns când am întrebat-o ce mai face: „Ce știi: serviciu, casa, copii…“

Societatea modernă se confruntă cu această capcană a roții care se învârte fără oprire, a timpului „furat“ copiilor pentru jobul la care vrei să promovezi, din viața de cuplu pentru deadline-urile de la serviciu sau pentru însoțirea copiilor la școala de dans, karate, limbi străine etc. Dar tu și preocupările tale pe ce loc sunteți în viața voastră? Uită-te pe lista cu lucruri de făcut și vezi pe ce loc te afli! Ești mulțumită de rezultat sau nu prea? Tot ce-ți dorești este să ai puțin timp pentru tine, să dormi pe săturate, să citești o carte, să te amuzi cu prietenele la o cafea sau pur și simplu să stai tu cu tine.

Pare puțin, dar totuși de ce nu reușești?

Pentru că există:

  • mai târziu. Întotdeauna există ceva ce pare mult mai important, cum ar fi spălatul rufelor, e-mailurile, copiii, cina cu partenerii de afaceri ai soțului. De câte ori nu am auzit: „Nu acum, mai încolo“ când e vorba de noi?! Totuși, femeile care își fac timp pentru ele spun: „Răsplătește-te pe tine înainte de orice!“
  • egoismul. De ce anumite lucruri care ne fac așa de bine ne fac să ne simțim rău? Ești una dintre femeile care au învățat că este o dovadă de egoism să ai timp pentru tine și să te răsfeți? Nu ești singura! Merită să faci o prospecție a convingerilor ce te limitează și să vezi dacă sunt adevărate!
  • nu am timp. Chiar așa? Până și președinții/soțiile președinților unor state au timp de vacanțe, sport, hobby-uri. E doar o chestiune de mentalitate și de cum îți împarți timpul. Dacă știi că a face mișcare e la fel de important cu a-ți duce copilul la școală, vei găsi timp. 
  • sentimentul de vinovăție. Multe femei se simt vinovate dacă nu sunt tot timpul lângă copiii lor, au impresia că nu au făcut tot ce trebuie ca să meargă relația, că nu au avut grijă de părinții lor în vârstă etc.

Cum să-ți faci timp pentru tine

În primul rând, ajustează-ți credințele personale: meriți să îți acorzi timp, DA!

Dacă tu crezi că meriți, îți vei oferi acest  timp. Dacă nu crezi, atunci nu ţi-l vei acorda. Începe de azi, nu de mâine,  de luna viitoare sau de când te vei elibera de treaba X.  Lucrurile nu încetinesc de la sine, tu ai puterea să le încetineşti și să le așezi într-o ordine favorabilă ție.

Fii un model pentru copiii tăi: e bine să existe timpul tău, timpul lor, toți sunteți importanți. Stabilește un obiectiv, uită-te la programul tău, fă un plan, ia o prietenă alături, obține sprijinul familiei și mergi înainte! Schimbarea poate fi dificilă și s-ar putea să-ți fie greu, fiindcă te simți vinovată. Relaxează-te! Vinovăția nu durează. Ceilalți se vor adapta la situațiile tale de „NU pentru ei“ și „DA pentru tine“.

Un articol publicat în 2013 de Health Magazine spune că, în anumite arii, femeile ar trebui să-și facă mai mult timp:

  • Grijă mai mare pentru corpul lor, alimentație, mișcare, masaj. „Minte sănătoasă în corp sănătos“, nu uita!
  • Timp mai mult pentru nevoile emoționale, mentale și spirituale. Să aibă timp pentru o porție bună de râs, să aibă o rețea de sprijin la care să apelezi la nevoie, să poată merge la consiliere pe probleme personale/profesionale, întrucât femeile au nevoie să fie conectate cu ceilalți.
  • Să aibă sesiuni de răsfăț – cumpărături, călătorii, vizite la salon pentru manichiură, pedichiură, cosmetică, un alt look etc. Dacă ne simțim bine în pielea noastră, vom zâmbi mai mult, iar stresul se reduce simțitor.
  • Timp pentru dezvoltare personală. Viața intră într-o rutină ce poate fi plictisitoare și copleșitoare. Hobby-uri de mult uitate sau altele noi – citește cărți ce au semnificație pentru tine, pictează, croșetează – te pot binedispune și relaxa.
  • Uită de tot ce e „mâncător de timp“ – cel puțin o oră pe zi, ține telefonul sau computerul închis, fă o cură zilnică de dezintoxicare: cât îți dă mâna și cât te lasă sufletul. Știm că vrei să fii prima peste tot, înțelegem dorința, dar perfecțiune nu există. În viața fiecăreia dintre noi sunt momente în care e nevoie să faci alegeri – într-o perioadă sunt mai importanți copiii, într-alta e mai importantă evoluția profesională,
    într-un alt moment relația de cuplu. Dar, cu siguranță, în toate aceste perioade numitorul comun ești TU!

Dacă tu vei rămâne în ochii tăi importantă, vei vedea cum celelalte se aranjează din mers. Fiind tu mulțumită, vor fi și cei din jurul tău!  Brianna Wiest (autoarea cărții „Elementul uman“) spune că femeile care știu să se pună în centrul vieții lor și își controlează viețile, fiind ceea ce își doresc ele, nu ce vor ceilalți, sunt mai fericite și mai bine adaptate decât celelalte, care se pun mereu pe ultimul loc. „Nu e treaba ta să-i faci pe ceilalți fericiți. Datoria ta este să decizi ce vrei, cine vrei să devii, iar apoi să te ții de obiective.“ 

Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns