
Ești părinte și vrei să îți convingi copilul să nu renunțe la citit în vacanța de vară? Dacă nu știi ce să faci, avem noi câteva recomandări pentru tine, pe care le găsești mai jos.
Vorbește-i copilului tău despre beneficiile cititului
Prima oară ar fi indicat să vorbești cu copilul tău despre beneficiile pe care le are cititul pentru dezvoltarea sa. Iată câteva dintre beneficiile cititului pe care poți să i le prezinți copilului tău:
- cititul ajută creierul să se mențină în formă;
- cititul îmbunătățește concentrarea, pentru că reprezintă o activitate pe care o poți efectua corect doar dacă ești foarte atent;
- cititul contribuie la dezvoltarea vocabularului;
- cititul îi învață pe oameni mai multe lucruri despre lumea în care trăiesc;
- cititul le permite copiilor să obțină rezultate mai bune la școală;
- cititul dezvoltă empatia;
- cititul sporește creativitatea, deoarece transformă cuvintele în imagini.
Când discuți cu copilul tău despre beneficiile cititului, explică-i totul pe înțelesul său, astfel încât el sau ea să înțeleagă, cu adevărat, de ce este important să nu renunțe la cărți cât timp se află în vacanță.
Oferă-i recompense
Gândește-te la un sistem prin care să-ți recompensezi copilul când citește. Ai putea, de exemplu, să-i promiți că, după fiecare volum citit, îi vei oferi aceeași sumă de bani pe care ai plătit-o când l-ai cumpărat. De asemenea, promite-i copilului tău că, după ce o să termine de citit mai multe cărți, o să-i cumperi ceva ce își dorește foarte mult, cum ar fi rechizite pentru școală sau un joc nou pentru consolă.
Citește împreună cu copilul tău
Părinții reprezintă cele mai importante modele pentru copiii lor. Prin urmare, dacă vrei ca băiatul tău sau fata ta să citească și în vacanță, arată-i că și ție îți place să lecturezi. Există două moduri prin care poți să-i „dovedești” copilului tău că îți place să citești. Primul ar fi să-i citești o poveste în fiecare seară, înainte să adoarmă. Al doilea ar fi să-i propui să citiți împreună. Pentru reprizele de citit „la dublu” ai putea să amenajezi în casă un spațiu de lectură. Cum? Foarte simplu! Tot ce trebuie să faci este să așezi un raft cu cărți, o masă și două scaune confortabile într-una dintre încăperile casei tale. După ce amenajezi spațiul respectiv, fă un program, pe zile și ore, când o să citești împreună cu copilul tău. Când întocmești programul pentru citit, consultă-te cu copilul tău în privința orelor și zilelor. Astfel, copilul tău va înțelege că părerea sa contează, cu adevărat, pentru tine.
Fă-i abonament la o bibliotecă
În cazul în care ajungi la concluzia că prichindelul tău nu citește pentru că nu are cărți acasă, poți să îi cumperi unele sau să-i faci un abonament la o bibliotecă. Dacă alegi a doua variantă, alege o bibliotecă apropiată de casă, la care copilul tău să poată să meargă singur.
Sursa: Digital Workforce
Sursă foto: Pixabay