Esti aici
Femeia.ro > Familie > Siguranta copiilor pe internet

Siguranta copiilor pe internet

Află care sunt pericolele la care sunt expuși copii pe internet și ce măsuri de control parental poți lua pentru a-l proteja pe cel mic.

Bineînțeles, internetul este o invenție revoluționară și poate fi un instrument foarte util… însă aceste beneficii aduc și mari riscuri, în special în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți. Aceștia vor încerca întotdeauna să experimenteze pe Internet și cu orice click riscă să se pună în pericol.

Statistici despre siguranța copiilor pe internet

Academia de Pediatrice a descoperit că 75% dintre copii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic – în 2004, procentajul era doar 45%. Statisticile ne arată că 1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi! Mai mult decât atât, peste 20 000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, unde se înregistrează cu o vârstă falsă, mai mare.

Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani. Acesta poate fi conținut adult sau conținut violent și poate să apară de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video.

Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.

Care sunt riscurile la care sunt supuși cei mici online?

 • Principalele riscuri la care se expun copiii atunci când stau pe internet sunt:
 • Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
 • Pot fi umiliți online, fenomen care se numește „cyber bullying”.
 • Furtul de identitate.
 • Distrugerea reputației se poate face extrem de ușor online și pe lângă asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
 • Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt piețele ilegale.

Din nefericire, de multe ori părinții sunt aceia care îi pun pe cei mici în pericol! Acest fenomen este foarte des întâlnit în cazul părinților foarte tineri, care postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.

Cum îi poți proteja pe copii de pericolele ce se ascund online?

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru siguranța copilului tău:

 • Familiarizează-te cu tehnologia și tool-urile ce îți pot fi utile.
 • Nu îl lăsa să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani.
 • Monitorizează și controlează constant activitatea online a copilului tău.
 • Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor.
 • Educă-l despre folosirea responsabilă a internetului.
 • Arată-i că poate să aibă încredere în tine!

Nu uita, prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.

Pentru mai multe detalii despre cum să îți protejezi copilul online și testimoniale de la părinți bloggeri și specialiști în parenting, vezi ghidul integral aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns