Esti aici
Femeia.ro > Familie > Sindromul post-vacanta – cum ii afecteaza pe copii

Sindromul post-vacanta – cum ii afecteaza pe copii

Despărțirea de vacanță și revenirea la activitățile de rutină în luna septembrie este, în multe familii, sinonimă cu tensiunea. Se termină perioada de odihnă și zilele fără orar strict, se fac pregătiri pentru reînceperea școlii și, în majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanță, un proces de adaptare care prezintă simptomele lui și care trebuie gestionat cu calm și atenție de către părinți și profesori.

Sindromul post-vacanță este perfect normal și firesc,  și cei mici nu-l pot gestionoa cu eficiența pe care o poate face un adult și, în consecință, au nevoie de ajutorul și susținerea familiei și al profesorilor. Starea de angoasă poate dura de câteva zile până la una două săptămâni și implică perioada de timp de care are nevoie un copil pentru a depăsi perioada de readaptare la ritmul zilelor de școală.

Sindromul post-vacanță îi afectează foarte serios mai ales pe școlarii mici, dar se manifestă la toți copiii, indiferent de vârsta lor. Pentru unii, reînceperea școlii în luna septembrie este un motiv de bucurie pentru că își revăd colegii sau pentru că primesc cărți noi, dar sunt și numeroși școlari pentru care constituie un motiv de neliniște.  În rândul celor mici, sindromul post-vacanță se poate manifesta sub formă de tristețe, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, pierderea poftei de mâncare, apariția unor dureri corporale difuze, diaree sau vărsături.

Un aspect care poate interveni în favoarea copiilor este alimentația. Experții amintesc că o dietă echilibrată este fundamentală în toate stadiile vieții, fiind benefică, printre altele, pentru starea de spirit. Fructele, legumele, lactatele și fructele uscate sunt esențiale pentru că aduc vitaminele care susțin activitatea celulei nervoase. Dacă sindromul post-vacanță nu este relativ repede depășit poate exista riscul apariției depresei sau semnul că sunt probleme de adaptare sau că exista o problemă serioasă la școală.

Trebuie ținut cont de faptul că fiecare copil are ritmul său propriu și nu trebuie existe norme sau  reguli a căror respectare să fie obligatorie.

Pregătirea pentru începutul școlii trebuie să înceapă cu cel puțin două săptămâni înainte de momentul efectiv. Copiii trebuie să înceapă să se culce și să se trezească la orele corespunzătoare orarului școlar, pentru a nu se simți obosiți în primele zile de școală. Părinții treuie să stabilească activități de rutină (la aceeași oră). De exemplu, masă de seară-spălat-dormit. Copiii trebuie să fie încurajați, premiați când fac ceva bine.

Părinții ar trebui să le explice copiilor aspectele pozitive pe care le presupune reînceperea școlii: își vor revedea colegii, le vor povesti cum și-au petrecut vacanța, își vor relua activitatea. Faptul de a discuta pe această temă acasă reprezintă un stimul pentru copii, pentru că aceștia pot recunoaște sprijinul familial, scrie cotidianul ABC.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns