
Vin sărbătorile și toți oamenii abia așteaptă să petreacă zilele libere alături de familie și de prieteni, într-o atmosferă de pace, bucurie și bună înțelegere. Deseori însă, realitatea arată cu totul altfel decât în reclamele TV, iar sărbătorile devin mai mult stres decât relaxare. De ce?
Crăciunul se sărbătorește alături de familie de sute de ani și peste tot în lumea creștină s-a încetățenit obiceiul ca în seara Ajunului sau în ziua de 25 decembrie oamenii să se adune la masă, unde beau și se veselesc împreună. Așteptările legate de această perioadă au devenit între timp foarte mari, în mare parte fiind provocate și de reclamele care arată familii vesele și fericite în jurul unei mese pline de bunătăți. A devenit aproape o obligație familială, socială și de status să mănânci mult și bine de Crăciun, dar și să te simți bine și să afișezi o atitudine de fericire.
Așteptări și realitate
Din păcate, frecvent, întâlnirile cu familia și presiunea de a fi fericiți în această perioadă îi face pe mulți oameni să-și iasă din fire tocmai la masa de Crăciun. Femeile, de regulă, sunt cele mai obosite, deoarece ele s-au ocupat de curățenia și pregătirea meniului extrem de elaborat, care a necesitat poate și trei zile de stat în bucătărie. La finalul acestor pregătiri, poate tot ce și-ar dori ele ar fi să se odihnească și să petreacă cât mai liniștit, dar trebuie să facă față unor oaspeți odihniți.
Bărbații, la rândul lor, se bucură că urmează câteva zile libere în care au ocazia să se vadă cu prietenii și să bea niște beri pașnice. În schimb, se trezesc mânați de colo colo, la cumpărături, la amenajarea bradului, la bătutul covoarelor. Iar copiii, care ar vrea doar să se joace afară, trebuie să stea frumos în fața rudelor și să fie îmbrăcați impecabil. În plus, li se cere să participe la mese festive care durează mai multe ore și să se îndoape cu mâncăruri despre care în timpul anului li se spune că nu sunt sănătoase.
Dacă peste toate acestea se adaugă personalități puternice, orgolii exacerbate și idei fixe (de tipul „bradul trebuie împodobit cu roșu și auriu, nu cu mov și argintiu“, „rudele tale vor bea iarăși tot coniacul franțuzesc“), avem deja premisele unor zile pline de conflicte și stres. Ce este de făcut?
Citeste si: Care sunt cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu și cum găsim soluții
Un Crăciun fără certuri: oare e posibil?
Psihologii răspund afirmativ la această întrebare. După da urmează însă o serie destul de lungă de condiții de îndeplinit pentru a ajunge la acest rezultat dorit de multă lume. Mai întâi, analizează cu detașare ce-ți dorești de fapt de sărbători: o masă plină, oaspeți pe care să-i uimești cu talentele de bucătăreasă, un brad perfect, o casă care sclipește de curățenie sau liniște și armonie în familie, o atmosferă de relaxare, câteva seri libere în care să citești sau să te uiți la filme? Există, desigur, și un amestec al celor două posibilități de mai sus, care poate fi obținut dacă, așa cum spun specialiștii, prioritizezi sarcinile.
Ești sigură că bradul trebuie să fie înalt și subțire? Te va deranja mult dacă va fi scund și des? De asemenea, poate nu-i nevoie să ai șapte antreuri și 4 feluri principale. Musafirii tăi vor fi încântați și cu mai puțin, dacă atmosfera va fi destinsă și plăcută. Iar curățenia nu înseamnă să întorci toată casa cu susul în jos pentru a șterge și ultimul firicel de praf.
Mai mult, o idee bună ar fi să împărțiți în familie toate sarcinile. Și lasă-i pe ceilalți să respire când vor; în fond, sărbătorile sunt mai degrabă o perioadă de libertate și relaxare, nu de obligații în plus.
Nu există sărbători perfecte
Pentru a realiza toate aceste lucruri trebuie să renunți la orgoliu, la pretențiile exagerate și poate chiar și la cele care ți se par firești, să accepți că nu trebuie să fii perfectă, așa cum se sugerează în toate reclamele și filmele care se distribuie la televizor. De altfel, expresia „sărbători perfecte“ este un nonsens și e o idee proastă să te raportezi cu imaginile din reclamă.
În schimb, este mult mai inteligent să creezi o atmosferă așa cum îți place, în care tu și cei dragi să vă simțiți bine, așa imperfecți cum sunteți. Iar dacă reușești să te relaxezi, petrecerea la care inviți rudele sau prietenii va fi plină de bucurie, pentru că asta este ceea ce emani tu. O gazdă calmă, odihnită și relaxată creează cea mai potrivită atmosferă de sărbători.
În plus, cu această stare de spirit, vei reuși să temperezi orice exces, culinar, bahic sau argumentativ, vei îmblânzi asperitățile și eventualele arțaguri care apar între comeseni și toată lumea va avea parte de câteva ore plăcute și reconfortante.
Certurile în familie sunt lucruri pline de amărăciune. Nu respectă niciun fel de reguli. Nu sunt ca durerile sau rănile, ci mai mult ca nişte crăpături în piele ce nu se vindecă pentru că nu e destul material. (Scott Fitzgerald)
Citeste si: Durerile de cap și sexul: o scuză când nu ai chef sau un remediu?
Text: Dana Verescu/ sursa foto: pixabay.com
Articol aparut in revista Femeia de Azi, decembrie 2018