Esti aici
Femeia.ro > Familie > Terapia muntelui

Terapia muntelui

Datorită proprie­tăţilor curative deosebite, climatul montan, un complex de factori biometeorologici ce-şi pun amprenta asupra organismului uman, poate fi reţeta ideală nu doar pentru refacerea echilibrului psihic, ci şi în tratarea multor afecţiuni.

Climatul de munte este tonifiant şi stimulant, creşte numărul de globule roşii şi cantitatea de hemoglobină din sânge, intensifică procesele metabolice, ameliorează funcţiile plămânilor şi stimulează sistemul nervos (până la 1.200 m).

Altitudinea contează

Cum altitudinea are o mare influenţă asupra proceselor fizice şi psihice, înainte de a ne aventura pe cărări de munte sau a opta pentru o staţiune climaterică sau alta, ar fi bine să ştim la ce înălţime ne putem bucura de beneficii şi la care ne expunem riscurilor. Limita inferioară a climatului de mun-te se situează între 600 și 800 m, iar cea superioară, la altitudinea de 2.500 m.

Între 300-400 şi 600-800 m, climatul este blând, sedativ, motiv pentru care se recomandă în tratarea nervozităţii, hipotiroidiei, insomniei, gastritei hiperacide şi ulcerului. S-a constatat că reduce frecvenţa crizelor de litiază biliară şi renală. Staţiuni recomandate în acest sens: Băile Herculane, Borsec, Olăneşti, Sovata, Călimăneşti-Căciulata.

Între 500-600 şi 800-1.200 m, chiar dacă aerul e ceva mai rece, climatul are efecte tonifiante şi stimulante remarcabile. Este recomandat persoanelor obosite, astenice. În asemenea zone, se tratează afecțiunile pulmonare (bronşită, astm, TBC), anemia, hipertensiunea în stadii incipiente, ulcerul gastric în fază nedureroasă. Beneficiază de un asemenea climat: Poiana Braşov, Sinaia, Buşteni, Cheia, Câmpulung Muscel şi Braşov. Contraindicaţii: boli grave de inimă, afecţiuni cronice gastrice, biliare, renale, dar şi cele cu manifestări febrile.

Între 1.200 și 1.800 m, climatul se consideră a fi benefic celor care se confruntă cu stări nevrotice, anemii, afecţiuni pulmonare, hipertiroidie, convalescenţă. Este un climat specific munţilor Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlău, Făgăraş, Rodnei, Retezat, Piatra Mare. O asemenea altitudine le este contraindicată celor suferinzi de astm bronşic, cancer, hepatită cronică, litiază biliară şi urinară, boli reumatice, copiilor sub trei ani.

Peste 1.800 m, climatul devine foarte aspru, fiind contraindicat celor suferinzi. O cură montană la o asemenea altitudine le este recomandată însă obezilor, dacă nu suferă de boli endocrine sau de anemie. Se consideră că n-au ce căuta la o asemenea altitudine copiii de până la șase ani.

Proprietăţi curative

Importanţi în terapia muntelui sunt ionii negativ, aerosolii şi fitoncidele, care conferă aerului de munte proprietăţi curative deosebite.

Ionii negativi, supranumiţi vitaminele aerului, sunt moleculele de oxigen din aer cu sarcină electrică negativă. Cu o durată de viaţă foarte scurtă, de numai un minut, au darul de a stimula şi armoniza majoritatea proceselor vitale, inclusiv psihicul. În prezenţa ionilor negativi, sistemul imunitar este extrem de activ, procesele de asimilare se reglează de la sine, circulaţia sangvină se intensifică, sunt stimulate procesele de regenerare. Pe creste înalte de munte, mai ales în zonele cu păduri de brad şi lângă cascade, concentraţia de ioni negativi creşte până la 4.000/cm3, de aproape 40 de ori mai mare decât în centrul Bucureştiului, de exemplu. Datorită lor suntem mai activi, binedispuşi, vigilenţi, creativi, spre deosebire de ionii pozitivi din zonele de câmpie fără vegetaţie şi din depresiunile montane aride, care deseori produc dureri de cap şi indispoziţie.

Fitoncidele sunt substanţe provenite din vegetaţie, având rolul de a o proteja de dăunători. Ajunse în organism, combat bacteriile, virusurile, ciupercile parazite. Aerul bogat în fitoncide este un excelent stimulent hormonal, revigorant. Ba se spune că ar avea proprietăţi de întinerire.

Aerosolii pot fi percepuţi ca un abur care se ridică vara deasupra pădurilor de brad, pin sau molid. De fapt, sunt uleiuri volatile eliberate în cantităţi impresionante în atmosferă, având darul să potenţeze procesele din organism, mai ales ale căilor respiratorii. Tot ele ne calmează şi ne revigorează. Aerosolii sunt un adevărat elixir pentru cei sensibili la răceli, care în sezonul rece se confruntă cu permanente probleme respiratorii. Sunt extrem de eficienţi în tratarea astmului bronşic, a bronşitei cronice, a pneumoniei recidivante şi a TBC-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.

Lumina din zonele de munte are şi ea efect terapeutic. Pe piele există mii de terminaţii nervoase fotosensibile, a căror stimulare, atunci când ne expunem luminii puternice, cum se întâmplă la munte în zilele senine, are un puternic efect de tonificare a organismului.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/24.07.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns