Esti aici
Femeia.ro > Familie > Un nou test pentru gravide depisteaza din timp nevoia de cezariana

Un nou test pentru gravide depisteaza din timp nevoia de cezariana

Un nou test pentru gravide depisteaza nevoia de cezariana inainte ca aceasta sa devina solutia adoptata de urgenta, informeaza bbc.co.uk. Testul a fost dezvoltat in Suedia de compania Obstecare si este folosit deja in mai multe spitale din Europa. Cercetatorii au descoperit ca, daca in timpul sarcinii si travaliului, femeia insarcinata are cantitati mari de acid lactic in lichidul amniotic (lichidul in care se dezvolta faul in timpul sarcinii), este putin probabil ca va putea naste natural. Astfel, medicul poate decide din timp sa puna capat unui travaliu chinuitor si inutil si sa opteze pentru cezariana.

Muschii produc acid lactic cand sunt solicitati, dar, cand ajunge la un anumit nivel, substanta ingreuneaza contractiile. In acest caz, se administreaza oxitocina, un hormon care ajuta uterul sa se contracte, dar nu are efect in fiecare caz. „Un nivel ridicat de acid lactic in lichidul amniotic indica faptul ca uterul este epuizat. Sa stimulezi in acest caz travaliul cu oxitocina e ca si cum ai cere unui alergator de maraton sa mai alerge inca 10.000 de metri dupa ce a trecut de linia de sosire”, a declarat Johan Ubby, de la compania suedeza Obstecare.

Sistemul de testare, aplicat deja in spitale din Suedia, Norvegia si Belgia, ar trebui sa reduca numarul de operatii de cezariana in cazul femeilor care nu au nevoie de aceasta interventie si sa duca la adoptarea acestei solutii mai rapide in cazul celor care au nevoie, pentru a evita un travaliu lung si dureros.

Urmatorul pas ar fi identificarea unei modalitati de a elimina acidul lactic care impiedica desfasurarea travaliului. „Travaliul prelungit survine la una din zece nasteri, in special la femeile care nasc pentru prima data”, explica Susan Wray, de la Centre for Better Births, un proiect al Universitatii din Liverpool. „Adevarul este ca de 60 de ani nu avem niciun medicament nou care sa trateze problemele travaliului”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus