
Chiar dacă sunt uituci și cârcotaşi, nu mai au forța de altădată. Datoria noastră morală este să-i respectăm pe cei în vârstă, să le fim alături şi să ne ajutăm părinţii sau rudele apropiate, întrucât sprijinul familiei este extrem de important pentru ei.
Până mai ieri, mama ta îşi petrecea câte o jumătate de zi în bucătărie pentru a-i putea ospăta apoi pe cei dragi cu mâncăruri delicioase, avea grijă ca totul să strălucească de curăţenie, iar acum mâncarea pare a nu mai avea gust, uneori e nesărată, alteori e chiar arsă, vesela are urme de detergent, iar pe chiuvetă sunt pete de grăsime. Mama e din ce în ce mai retrasă și parcă nici să vorbească nu mai are chef. Nu te grăbi s-o învinovăţeşti de nepăsare şi iresponsabilitate, delăsare şi lipsă de interes! Pur şi simplu îmbătrâneşte. Ajut-o să-i fie mai uşor și amintește-ți că fericirea nu are vârstă!
Nimic nu mai e la fel
Modificarea statutului social – ieşirea la pensie, pierderea rudelor apropiate, greutăţi în gospodărire, scăderea veniturilor – necesită mobilizarea tuturor forţelor, semnificativ reduse la o vârstă înaintată, ceea ce are un puternic impact asupra psihicului unei persoane în vârstă. În unele situaţii, din cauza incapacităţii de a-şi purta singură de grijă, de unde dependenţa de alţii, îi scade drastic aprecierea de sine, e cuprinsă de un sentiment de neputinţă, uneori chiar de lipsa dorinţei de a mai trăi. Calitatea vieţii persoanei în cauză este influenţată nu doar de atitudinea pe care o are faţă de aspectele vieţii în general, ci, în mare măsură, de felul cum interacţionează cu ceilalţi, de ambianţa familială.
Comunicarea, esenţială
Pentru o persoană în vârstă, e foarte important să comunice frecvent cu prietenii şi rudele. Întreab-o zilnic pe cea căreia îi eşti alături ce a mai făcut, ce a aflat de la TV, cu cine a vorbit, povesteşte-i despre problemele pe care le-ai rezolvat, noutăţile aflate, vorbiţi despre copii, nepoţi, strănepoţi, prieteni şi cunoştinţe comune. Pe lângă asta, impulsioneaz-o să petreacă 2-3 ore pe săptămână cu cineva faţă de care ştii că nutreşte simpatie, cu care să iasă la plimbare, să meargă la un spectacol sau pur şi simplu la cumpărături.
Probleme delicate
Stând des de vorbă cu persoana vârstnică din familie, te vei putea asigura că urmează o dietă echilibrată, ţinând seama de afecţiunile de care suferă, că merge frecvent la medicul de familie, îşi face analizele recomandate, urmează sfaturile şi tratamentele prescrise. Asigură-te că își ţine sănătatea sub control!
O problemă stânjenitoare, ce-i drept, despre care cei mai mulţi nu vor să vorbească este incontinența urinară, ce apare frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Când bănuieşti că are această problemă, abordeaz-o cu multă delicateţe, fiindcă simpla nevoie a unui scutec i-ar putea părea umilitoare. Explică-i că e vorba doar de confort – şi pentru propria persoană, şi pentru cei din jur. Şi prezintă-i „noutatea“ ca pe un lucru firesc, un simplu accesoriu de igienă intimă.
Responsabilităţi și mici atenții
Impulsionează-ţi părinţii ori rudele vârstnice să se antreneze în tot felul de activităţi şi să-şi asume responsabilităţi de care să se poată achita. Le va creşte încrederea în propriile forţe, iar mulţumirea de a-şi ajuta familia va atrage după sine plăcutul sentiment de a fi utili, nicidecum povară pentru alţii.
Ai observat că vârstnicii sunt precum copiii, extrem de încântaţi când primesc ceva în dar? Oferă-le la câteva zile câte o ciocolată, o prăjitură, o revistă, un fruct preferat. Chiar dacă nu au neapărat nevoie de ele, asta le dă sentimentul că sunt mereu prezenţi în mintea şi sufletul cuiva. Nu uita să le serbezi zilele de naştere şi de nume, făcându-le cadouri şi invitându-i pe cei care ştii că le sunt dragi. Şi, de ce nu, din când în când, fără vreo ocazie specială, cumpără-i flori mamei, bunicii sau mătușii. Le merită!
Dragii mei bunici,
Să ştiţi că aici, în tabără, e foarte frumos, dar eu mă gândesc des la voi. Şi îmi fac tot felul de griji. Că poate nu reuşeşti, bunico, să alegi la supermarket pâinea cea mai rumenită, cum îi place bunicului. Și, dacă nu te mai ajut eu să pui masa, bunicul precis uită să pună șervețele lângă farfurii. Sper să vă descurcaţi cumva fără mine până când vin acasă. Şi să ştiţi că mi-e tare-tare dor de voi.
Vă pup,
Matei
Dacă farmecul tinereţii stă în puterea de a înfăptui orice, spunea Turgheniev, şi în puterea credinţei că poţi orice, taina seniorilor constă în puterea de a dărui sfaturi, experienţe, valori şi repere, dar mai ales dragoste, cerând doar să li se păstreze demnitatea.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/03.09.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com