Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor

Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor

Obiceiul de a oferi bebelusilor zahar inainte de examenele medicale invazive nu contribuie la eliminarea durerii, sustine un studiu publicat in revista britanica The Lancet si preluat de AFP.

In 2001, anumite recomandari medicale, care citau rezultatele unor teste clinice, impuneau administrarea de zaharoza pe cale orala bebelusilor pentru a calma durerile provocate de unele teste medicale, noteaza publicatia.

Insa Rebeccah Slater si colegii ei de la Londra sugereaza ca, in realitate, zaharul nu face decat sa modifice expresia faciala, dand in mod gresit impresia ca durerea este inlaturata.

In noul studiu, 59 de bebelusi au fost intepati in calcai pentru a li se preleva cate o picatura de sange. 29 dintre ei au primit o solutie pe baza de zahar, iar 30, apa sterilizata.

Electroencefalogramele efectuate bebelusilor au permis masurarea reactiilor dureroase la nivelul circuitelor nervoase. Nicio diferenta semnificativa statistic nu a fost inregistrata intre cele doua grupuri de bebelusi in ceea ce priveste calmarea durerii.

Autorii studiului au constatat ca expresia fetei micutilor care au consumat solutia dulce a ramas cel mai adesea nemodificata in timpul testelor, dand gresit impresia ca acestia nu sufera, comparativ cu celalalt grup de copii.

Subliniind nevoia unor studii mai ample, autorii cercetarii spun ca nu recomanda aceasta practica in cadrul examenelor medicale efectuate asupra bebelusilor, ci mai degraba geluri si creme calmante.

Alte metode simple pot fi folosite de infirmiere in astfel de cazuri, precum contactul „piele-piele” sau polisenzorial – stimularea mai multor simturi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus