Esti aici
Femeia.ro > Familie > Zgaltaitul bebelusului – un pericol cu urmari

Zgaltaitul bebelusului – un pericol cu urmari

In primul an de viata, mai ales in prima jumatate, copilasii sunt extrem de vulnerabili la zgaltaieli de orice fel. Muschii lor sunt slabi, indeosebi in zona gatului, iar capul lor este prea mare si greu.

In timpul zgaltaielii, capul bebelusului se misca violent dintr-o parte in ala. In interiorul lui, vasele de sange sunt intinse sau presate si chiar rupte, producandu-se hemoragiii care formeaza hematoame pe creier. Se poate intampla ca si creierul sa fie lovit, iar celulele lui – distruse. In acest caz, in locurile afectate au loc descarcari electrice anormale, iar creierul intra in convulsii. Cu cat criza se prelungeste, cu atat celulele nervoase sufera, apoi se atrofiaza si mor.

Asadar, nu zgaltai niciodata un bebelus! Nici in carucior, pe un drum cu hartoape, nici in marsupiu, cand alergi, nici cand plange si pe tine te lasa nervii.

Manifestari vizibile

Simptomele cel mai de intalnite merg de la o stare de nervozitate si de iritare, la letargie. De la varsaturi la convulsii, insuficienta respiratorie si chiar lesin. Dupa un singur episod de zgaltaituri, comportametul bebelusului se schimba: nu mai mananca, nu mai doarme si nu se mai joaca la fel ca inainte. Aceste manifestari nu trebuie ignorate, ci spuse medicului!

Ce analize se fac?

  • monitorizare 24 de ore din 24
  • scanarea creierului, encefalograma, examen de fund de ochi (pentru depistarea unei eventuale hemoragii pe retina)
  • radiografie totala (pentru fracturi).

Care sunt urmarile?

  • retard intelectual, epilepsie, deficienta motorie
  • hemiplegii, orbire sau chiar moarte
  • tulburari de comportament, probleme de memorie, neadaptabilitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns