Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > 10 sfaturi pentru a te bucura de șampanie și alte vinuri spumante

10 sfaturi pentru a te bucura de șampanie și alte vinuri spumante

Nu doar luna decembrie, cu Sărbătorile de iarnă, ar trebui să fie pentru consumul de vin spumant sau șampanie. Vinul spumant are atât de multe calități și beneficii, încât poate fi consumat oricând și n-ar trebui să așteptăm să avem ceva de sărbătorit pentru a-l bea. Pentru a-l savura pe deplin – fie că este vorba de o șampanie, de vinul spumant natural din aria geografică cu același nume din Franța, de un Cava spaniol sau de orice alt vin spumant natural obținut prin metoda tradițională – este convenabil să cunoaștem câteva dintre caracteristicile sale și să respectăm anumite reguli.

  1. Diferitele tipuri

În funcție de conținutul de zahăr din componență, vinurile spumante se clasifică după cum urmează: Dulce, Demi-sec, Sec, Brut, Extra brut și Brut Nature. Când șampania este recent fabricată, nu conține zahăr. Atunci când sticla este sigilată, se adaugă licoarea de expediție, care include o anumită cantitate de zahăr, ceea ce definește diferitele tipuri. Brut Nature este cel mai sec, cu cel mai mic conținut de zahăr, nu mai mult de 3 până la 4 grame pe litru. Cantitatea sa crește de la 6-8 grame în cazul Extra Brut, până la peste 50 de grame în cazul vinului spumant dulce.

  1. Când se consumă

Recomandarea tradițională este ca vinurile spumante seci să fie servite ca aperitiv, iar vinurile dulci să însoțească deserturile. Sunt unii care susțin că o șampanie bună poate însoți o cină întreagă, dar acest lucru presupune ca diferitele feluri de mâncare să fie suficient de delicate.

  1. Cât timp se poate păstra

Șampania și alte vinuri spumante naturale sunt gata să fie consumate în momentul în care sunt puse pe piață. Cu toate acestea, dacă vă decideți să păstrați sticla pentru o perioadă de timp, trebuie ținută într-un loc întunecat și rece – sunt foarte sensibile la lumină și la căldură – cu sticla întinsă la orizontală. Trebuie amintit că numai cele mai bune exponente beneficiază de o păstrare îndelungată în pivniță. Nu este o idee rea să păstrați întotdeauna o sticlă de vin spumant în partea de jos a frigiderului.

  1. Temperatura de servire

Vinurile spumante sunt vinurile care se servesc cel mai bine reci. Temperatura acestora nu trebuie să depășească 6 °C sau 7 °C. Acestea trebuie păstrate întotdeauna într-o frapieră cu gheață, altfel temperatura lor va crește rapid, iar vinul isi va pierde complet farmecul.

  1. Cum se răcește

Cel mai bine este să puneți vinul în răcitorul de șampanie cu apă, gheață și sare grunjoasă timp de 20 de minute. Alternativ, poate fi păstrat timp de trei ore la frigider. De obicei, congelatorul nu este recomandat, dar nu trebuie să fie eliminat ca o ultimă soluție. Nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că această procedură este dăunătoare pentru acesta.

  1. Când să-l deschidem

Doar în momentul servirii. Nu se câștigă nimic, mai degrabă se pierde, dacă se face în avans, ca în cazul altor vinuri.

  1. Cum îl deschidem

Îndepărtați folia de pe capătul sticlei și slăbiți capacul metalic. Așezați sticla la 45°, ținând-o cu mâna stângă – dacă sunteți dreptaci – iar cu un șervețel țineți bine dopul în mâna dreaptă. Întoarceți sticla și dopul în direcția opusă. Când simțiți că presiunea gazului începe să miște dopul, lăsați-l să alunece încet, evitând zgomotul și menținând sticla la 45° pentru a nu pierde spuma.

  1. Informații despre plută

După ce ați îndepărtat dopul, priviți partea inferioară a dopului, care este ținută în interiorul gâtului sticlei. Dacă nu se dilată, adică își păstrează forma cilindrică, ne spune că vinul se află pe piață de mult timp și poate fi matur sau și-a pierdut deja cea mai bună expresie și chiar o parte din conținutul de gaz.

  1. Paharele

Cupele largi nu se mai folosesc de ani de zile. În prezent, se folosesc așa-numitele pahare „flaut” sau „lalea”, care nu numai că împiedică pierderea excesivă de gaz, dar vă permit să vă bucurați vizual de evoluția bulelor.

  1. Cum se servește

Vinurile spumante ar trebui să fie servite în două etape. Mai întâi, se toarnă o cantitate mică pe fundul paharului. Atunci când intră în contact cu sticla la o temperatură mai ridicată, bulele sunt eliberate violent. Așteptați ca vinul să se odihnească și apoi umpleți paharul. Eliberarea și pierderea de spumă este mult mai mică.

Foto: unsplash

Comments

comments

Lasă un răspuns