Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Adela Diaconu – O jurnalistă îndrăgostită de tenis și de modă

Adela Diaconu – O jurnalistă îndrăgostită de tenis și de modă

S-a impus în mass-media ca producătoare și realizatoare a emisiunilor „BV 01 ADE”, „Fashion Kids”, „Cooking Show”, „Ambasad’Or Play’’, „Ioana Lee Show” by Ioana Lee, „My CliniQ” by Diana Bianca, dar și prin organizarea pro bono de evenimente culturale, sportive și de modă. A reușit să îmbine cu succes iubirea pentru sportul alb cu profesia de jurnalist și cu pasiunea pentru modă.

Cât de „aproape”, cât de „departe” ești față de televiziune?

Astăzi trăiesc aproape de televiziune, deși în trecut am fost departe de acest domeniu și nimeni nu ar fi crezut că voi alege acest drum. Într-adevăr, m-am intersectat și am fost aproape de ea și pe drumul meu profesional anterior, doar ca invitat prin rezultatele mele de sportiv de performanță (tenis de câmp) și cel mai tânăr politician din România în lumina reflectoarelor (candidat la Camera Deputaților în 2004).

Apoi, în urmă cu mai bine de 10 ani, am ales calea jurnalismului de televiziune, când am adus un alt concept și o altă viziune asupra ideii de emisiune de lifestyle. Am încercat mereu, ca jurnalist, să văd dincolo de viața publică și perfectă a vedetelor și a oamenilor momentului, am adus în prim-plan viețile și reușitele extraordinare ale unor oameni care au dat un plus de valoare meseriei lor și acestei țări.

Cât de utilă e televiziunea pentru crearea imaginii personale?

Este foarte ușor să devii peste noapte „vedetă’’, să te recunoască lumea pe stradă, dar este foarte important cum te transformi tu ca om când capeți acest statut. Aici contează foarte mult structura ta umană, caracterul și educația ta, profesionalismul tău, cum ai reușit în timp să atragi respectul celor din jur și cum știi să îl menții.

Este mult mai greu să construiești ceva în ani, să fii respectat, dar să nu fii atât de cunoscut pentru că ai ales un drum mai greu, fără compromisuri. Așadar depinde de caracterul fiecărui om cum folosește această unealtă utilă a televiziunii pentru a-și crea imaginea personală.

E mai puternică televiziunea în acest sens sau rețelele sociale?

Televiziunea a fost și va rămâne o forță. Trendurile apar și dispar, însă ca și în alte domenii, televiziunea nu se va demoda niciodată. Vremurile se schimbă, suntem martori ai unei pandemii ce a schimbat lumea, dar indiferent de tendințe, televiziunea rămâne cel mai puternic instrument de comunicare, de diseminare a informațiilor și valorilor culturale, de educare și de influențare a opiniei și comportamentului oamenilor.

Din punctul meu de vedere, avantajul rețelelor sociale rezidă mai ales din interacțiunea potențială cu viitori invitați în cadrul emisiunii mele, obținerea de informații noi în anumite domenii de activitate, propuneri de colaborare etc.

Cât ți-a folosit sportul în viață?

Afirm mereu că am avut o copilărie de vis, pentru că părinții s-au preocupat să îmi îndrepte pașii spre mai multe activități din artă și sport, precum pian, balet, înot, tenis sau schi. M-au lăsat să îmi aleg ce îmi place mai mult, iar eu am ales tenisul de câmp. Sportul de performanță trebuie să îl faci în primul rând din pasiune, altfel nu ai cum să stai patru-cinci ore zilnic la antrenamente.

Tenisul, sportul în general, m-a disciplinat, m-a făcut să fiu un om ordonat și mi-a potențat ambiția, în sens pozitiv – deoarece caut mereu ca tot ceea ce fac și în ce mă implic să fie perfect. Sportul cu școala se împacă perfect și se poate face performanță pe ambele planuri. Copiii vor avea negreșit un plus în viață de mici, față de cei care nu fac sport.

O copilărie lipsită de activitate sportivă nu are cum să te formeze pentru viața de adult, să îți dezvolte calitățile și să te facă să trăiești, să simți cu adevărat ce înseamnă un succes, o înfrângere, fericirea reușitei când clădești ceva cu multă muncă.

Cum faci față celor patru pasiuni și care este jobul preferat?

Când faci ceva din suflet și cu multă pasiune, nu le poți numi profesii, ci pasiuni pe care le-am îmbrățișat, în tenis de performanță, producție TV, design vestimentar și influencer (promovez servicii și produse, am campania cu produse românești, prezint locuri de vizitat).

Tenisul a fost și va rămâne pasiunea vieții mele. Însă televiziunea este în acest moment meseria mea, care la rândul ei îmi aduce multe satisfacții profesionale.

Designul vestimentar cere o anumită pregătire. Ai cusut de mică? Știi să lucrezi pe tipare?

Adevărat, designul vestimentar cere o anumită pregătire, însă presupune și foarte mult simț estetic. Unii dintre noi ne naștem cu acest simț estetic și îl manifestăm pe parcursul vieții, alte persoane învață să își cultive bunul gust și originalitatea din pasiune pentru frumos și astfel ajung să fie printre cei mai talentați creatori de modă, arhitecți sau designeri de interior.

Totul se poate educa, însă este foarte important când ai viziune, simț estetic, astfel poți ieși din banalitatea unui tipar, creezi trenduri și poți da viață și unei banale cârpe. Eu nu am din punct de vedere al pregătirii profesionale nimic de a face cu moda (am absolvit Facultatea de Studii ale Integrării Economice Europene și mi-am aprofundat educația în Management Financiar Bancar), însă am fost mereu pasionată de domeniul modei, preocupată de aspectul meu vestimentar, astfel că în timp am ajuns să îmi aleg singură țesăturile din care îmi cream ținutele, accesoriile, să îmi desenez propriile schițe/modele.

Toată această pasiune mi-am cultivat-o și am transpus-o în câteva colecții proprii, inspirată fiind de viața mea de zi cu zi, de călătoriile mele, de oamenii cu care interacționez, și fiind încurajată și de ași ai acestui domeniu. Nu am cusut de mică și nu am lucrat după tipare, însă în orice domeniu ca să faci performanță trebuie să te perfecționezi și să muncești foarte mult.

Cât privește stilul vestimentar, nu pun accentul pe firme, ci pe ce îmi stă mie bine, ce mă reprezintă și mă pune în valoare. Contează foarte mult cum porți acele haine, dacă te simți bine în ele, se vede. Îmi place să merg la cumpărături când sunt reduceri. Contează foarte mult accesorizarea, texturile să se potrivească, dar și culorile. Pe pagina mea publică – Adela Diaconu găsiți foarte multe poze din care vă puteți inspira.

Ce stil de viață ai adoptat ca să faci față acestei perioade stresante? Mergi des la tenis?

Trebuie să recunosc că în ultima vreme nu am mai făcut sport foarte mult, însă am încercat să compensez cu plimbări cât mai lungi și activități în care să depun efort fizic. Stilul de viață îl am cam același de pe vremea când făceam tenis de performanță, poate acesta este și secretul pentru care multă lume îmi spune că nu m-am schimbat deloc deși anii au trecut.

Trei mese la ore fixe – mic dejun, prânz, cină (organsimul deja cere mesele la aceleași ore și mănânc orice îmi doresc, în limite normale, firește), somn până în maxim ora 23:00, nu fumez și nu beau alcool.

Ce înseamnă să fii declarată femeie de succes?

Înseamnă să îți fie recunoscuți anii de muncă, faptul că ai clădit cărămidă cu cărămidă, că ai lăsat o amprentă frumoasă în profesia ta sau la nivel social, că te-ai implicat și ai ajutat comunitatea din care faci parte, ai promovat necondiționat oameni talentați ce acum au ajuns nume sonore, că ești un om bun și un profesionist în ceea ce faci.

Dacă ar trebui să îți faci un portret, ce ai spune despre tine?

Provin dintr-o veche familie de șcheieni – vechiul cartier românesc al Brașovului, Șchei. Diversitatea locului, istoria și identitatea culturală a acestui loc autentic românesc și-au pus amprenta pe educația și formarea mea ca om.

Familia m-a educat și format încât să am libertatea de a-mi urma drumul în viață cu demnitate, să mizez mereu pe bunul simț și pe bunătatea față de semeni. Când vorbesc despre mine spun tenis, sport ce m-a format și educat pentru viață, mi-a întărit caracterul și m-a învățat să mizez pe performanță în tot ce întreprind, și televiziune – drumul pe care merg de câțiva ani.

Comments

comments

Lasă un răspuns