Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Alex Dima – Cu speranță, neobosit în căutarea adevărului

Alex Dima – Cu speranță, neobosit în căutarea adevărului

Alex Dima este unul dintre cei mai buni jurnaliști de anchetă. Ce are în plus? Pasiune, profesionalism, dorința de a descoperi adevărul și, mai presus de toate, știe să fie un om în slujba oamenilor. Minunat jurnalism, minunat om!

Între televiziune și online, care crezi că este la ora actuală modul optim de a ajunge la publicul de toate vârstele?

Dacă ne referim la publicul de toate vârstele, cred că televiziunea rămâne canalul care oferă acces larg. Și în TV, și în online, secretul stă în calitatea informațiilor și materialelor difuzate. Dacă oferi calitate, ai public, indiferent de locul în care publici. Pui pe online, va fi preluat de TV și invers.

Ce înseamnă de fapt o carieră de reporter special în televiziune?

Nimic special. Ești omul care poate fi trimis oriunde și oricând pe teren.

România, te iubesc! este proiectul prin care cunoști oameni și te cunosc oamenii. Cum îți găsești subiectele, care este feedbackul?

Subiectele apar în drumurile noastre prin țară, vin de la oamenii care ne contactează, le găsim sau ne găsesc ele pe noi. Sunt foarte mulți oameni care ne scriu și reclamă, semnalează diverse. Unele se confirmă, altele nu. În ce privește feedbackul, de obicei, este unul pozitiv. Sunt și reacții de la oameni care așteaptă ca odată difuzată o poveste, rezolvarea să vină instantaneu. Or, rolul nostru este să informăm. Autoritățile ar trebui să acționeze. Din păcate, ne este cunoscut tuturor modul în care funcționează autoritățile noastre. Așa că de multe ori revenim la subiect și insistăm ca o situație să fie remediată.

România, te iubesc! înseamnă foarte multă muncă, pasiune, dăruire, echipă, prieteni, oameni, o mostră de jurnalism curat și onest. Noi căutăm adevărul și dreptatea. Suntem vocea celor mulți, luăm atitudine, informăm. Fiecare material reprezintă o bucată din realitățile acestei țări, cu oameni ai momentului, buni sau răi, cu situații greu de imaginat, cu frânturi de viață și întotdeauna cu soluții care, dacă ar fi aplicate, ne-ar așeza pe făgașul normal.

Câte lucruri ai reușit să rezolvi și câte au rămas la fel?

Se pot contabiliza rezultatele. Cum spuneam, nu se întâmplă pe loc o rezolvare. Ne dorim și noi ca lucrurile să se repare cât mai repede. Tocmai de aceea, revenim la multe situații prezentate. Noi sperăm și îndemnăm la o schimbare de comportament și mentalitate la nivel individual și comunitar. Abia atunci când vine această schimbare, se modifică în bine și fața lucrurilor din jur. Trebuie să pricepem că dacă vrem să se schimbe ceva, noi trebuie să fim motorul. Eu, tu

Ce te mai uimește?

Multe. Reacțiile oamenilor, mobilizarea lor atunci când e nevoie, nepăsarea lor. Sunt situații diverse. Mă uimește felul în care noi ne tot plângem că nu merg lucrurile. Când, mă repet, la nivel personal, putem să aducem o rază de lumină. Fă curat în fața blocului sau în fața casei tale și ai schimbat ceva. Nu mai sta!

Câtă speranță ți-a mai rămas?

Multă. Și am motive să sper pentru că văd și schimbarea. Avem locuri în care oamenii sunt gospodari, tineri cu minți sclipitoare, oameni care deschid afaceri și ajută comunități întregi, avem copii minunați. Eu cred că România următorilor 20 de ani va arăta mult mai bine.

Nu te temi? Uneori nu e periculos ceea ce faci?

Uneori. Dar nu atât de tare încât să mă opresc.

Te-ai  întâlnit cu multe cazuri. Care ți-a rămas în minte, aproape de suflet?

Ca să ajungi la sufletul omului trebuie să petreci timp cu el. Ca el să se destăinuie. Se creează o relație. Rămânem în legătură cu oamenii pe care îi întâlnim. Mi-a rămas la suflet povestea copiilor din Așezământul Sf. Leontie din Rădăuți, povestea copiilor din MagiCamp, din Valea Screzii, Marian Ilie. Aici e secretul acestei emisiuni. Noi ne implicăm în poveștile prezentate, rămânem legați de ele, le punem la suflet.

Ești genul justițiar. Mai au drep­tatea și adevărul cale de izbândă în secolul XXI?

Dreptatea și adevărul au cale de izbândă indiferent de secolul în care trăim. Nu cred că oamenii se nasc pervertiți, murdari. Copilul are suflet curat. În timp, se învârt sau blochează ceva rotițe și omul se transformă. Educația e cheia în mai toate cazurile pentru a rămâne în slujba dreptății și adevărului.

Uneori te bați cu morile de vânt ca Don Quijote. Și, totuși, ce te motivează să nu te oprești?

Oamenii care luptă trebuie să fie încurajați, iar exemplul lor trebuie urmat, să nu li se tot pună în față moara de vânt. Cred că fiecare dintre noi trebuie să își facă datoria acolo unde este. Dacă se întâmplă, morile astea în care tot lovesc eu acum se vor reduce numeric.

Pe lângă studii de specialitate, de ce are nevoie un tânăr să poată deveni un bun reporter?

De voință și atitudine.

Tu, Alex Dima, cum îți petreci timpul, dincolo de televiziune?

Stau cu familia, merg prin păduri, mă bucur de natură.

Fiica ta a crescut. Are și ea preocupări similare cu tine?

Așa dă semne. Și asta mă bucură foarte tare.

Cum au fost vremea școlii online la tine acasă și izolarea?

Dificil la început, dar am luat jumătatea plină a paharului. Am petrecut mai mult timp noi cu noi. Este un plus, pe lângă multe minusuri, această perioadă pentru școală. Profesorii care nu aveau habar de tehnologie au învățat. Acum pot accesa netul pentru a culege informații la zi. Sper.

A trecut un an „atipic” pentru omenire. Ne-a uitat Dumnezeu? S-a apropiat lumea de credință, distanțându-se de semeni?

Eu nu cred că ne-a uitat Dumnezeu. Noi am uitat multe. De multe ori, uităm să fim oameni. Dar asta nu cred că vine de acum, dintr-un an atipic. Are rădăcini mult mai adânci. Cei care ajutau înainte și le păsa de omul de lângă ei o fac și acum. Restul, sper să învețe. Trebuie să înțelegem că împreună putem ieși din această poveste.

Cum vezi tu ziua de mâine și de ce ai nevoie să treci cu bine și peste vara asta?

De voie bună și optimism. Trebuie să tragem aer în piept și să privim lucrurile, viața, oamenii cu un strop de seninătate. Ne ajută și pe noi, îi ajută și pe ei.

Text interviu: Ivana Iancu
Foto copertă și interviu: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns