Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Cum afli în 7 minute dacă ai sau nu osteoporoză

Cum afli în 7 minute dacă ai sau nu osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos. Atunci când scade densitatea osoasă vorbim de osteopenie sau de osteoporoză. Osul devine mai fragil, nemaiavand aceeași forță. Femeile sunt cele mai predispuse la osteoporoză. Mai exact, 40% dintre femeile și 20% dintre bărbații peste 50 de ani suferă de așa ceva.

Diagnosticul de osteoporoza se stabilește prin Osteodensitometrie, adică prin măsurarea densității minerale osoase (DXA).  Scopul procedeului este acela de a determina riscul de fractură și prezența osteoporozei, pentru începerea cât mai curând a unui tratament.

Poți realiza Osteodensitometria în Clinicile GRAL Medical. Scanarea se face cu aparatul Horizon DXA System, care folosește tehnologia exclusivă OnePass™. Acesta măsoară rapid, într-o singură scanare, cu imagini foarte clare și detaliate, densitatea osoasă și riscul de fracturi. Expunerea la raxe X e foarte redusă ca durată, suprafață și doză. Că să îți faci o idee, iradierea este nesemnificativă, de 1 la 10 din doza absorbită la o radiografie pulmonară.

Așadar, se poate măsura densitatea osoasă prin scanarea doar a unui segment din corp, cum ar fi coloana lombară, șoldul stâng sau șoldul drept. Se poate face scanarea mai multor segmente, combinații de două sau trei segmente dintre care coloana lombară, șold stâng sau/și șold drept.  Se poate măsura și densitatea osoasă pentru antebraț sau coloana vertebrală.

Prin scanarea pentru osteodensitometrie se poate analiza masa corporală, procentul de mușchi și cel de grăsime corporală. Acest tip de investigație este recomandată de către medicul nutriționist în special celor care țin diete, diabeticilor sau sportivilor amatori sau de performanță.

Cum se realizează Osteodensitometria?

Eugen Popescu are 45 de ani și iubește fotbalul, o dată pe lună joacă fotbal cu prietenii. Dar la ultimul meci a fost accidentat și de atunci îl doare șoldul drept. Nu se așteptase că acea căzătură pe partea dreptă să îi cauzeze un așa disconfort. Dar durerile au persistat timp de două săptămâni, așa că a ajuns la medic. Pentru că în urma unor alte investigații părea că este sănătos, s-a decis să efectueze și o Osteodensitometrie.

Așa a ajuns să facă o investigație cu Horizon DXA la Clinica GRAL Medical. „Îmi era teamă că vă dura mult investigația, iar la final nu voi afla care este motivul durerilor în zona șoldului drept. Asta mă neliniștește, am luat tot felul de medicamente, dar senzația pe care o am mereu în acea zonă îmi crează un disconfort major.”

Investigația nu necesită o pregătire prealabilă. Pacientul a fost primit în cabinet, a fost așezat pe masa de examinare, îmbrăcat, fără a avea vreun obiect metalic la el. Scanarea a durat doar 7 minute, fără durere sau zgomot. I s-a scanat șoldul drept, dar și celelalte zone ale corpului cu risc mare de fracturi osteoporotice.

Cum se interpretează rezultatul?

Rezultatul a fost interepretat de medic, avea scorul Z –1,0 DS, conform clasificațiilor OMS, ceea ce înseamnă că are osteopenie, o scădere a densității osoase sub limita normală. În multe din cazurile în care este descoperită la timp, se poate preveni evoluția către osteoporoză.

Persoanele peste 50 ani au risc crescut de apariție a osteoporozei, de aceea le este recomandată efectuarea anuală a unei osteodensitometrii. Prevenirea osteoporozei se poate face prin investigații periodice de osteodensitometrii.

Pentru mai multe informații sau o programare pentru osteodensitometrie la Clinica GRAL Medical Radiologie, vă rugăm să sunați la 031 1000 200 sau ne puteți contacta prin email la programă[email protected]. De asemenea, puteți lasă un mesaj și pe pagina de Facebook.

Comments

comments

One thought on “Cum afli în 7 minute dacă ai sau nu osteoporoză

Lasă un răspuns