
Sângerarea uterină anormală poate să apară din mai multe cauze și poate fi ovulatorie sau anovulatorie. Statisticile arată că 25% dintre femei suferă din cauza unei patologii frecvente – polipii endometriali. Aceste excrescențe ale țesutului endometrial conțin vase de sânge, epiteliu, țesut stromal și sunt receptive la modificările hormonale.
Majoritatea polipilor sunt benigni și susceptibili la eroziune, fapt pentru care apar și sângerări vaginale.
Modificările frecvente în fluxul menstrual pot determina o femeie să se prezinte la medicul ginecolog. Îngrijorarea ei constă în faptul că alături de tulburări de sângerare menstruală, poate avea și sângerări anormale între menstruații. Sângerarea vaginală anormală poate fi cronică sau acută și este asociată cu alte simptom, precum durere pelvină, durere de spate, dismenoree dar și cu infertilitate.
Sângerări uterine anormale la femei, în premenopauză sau postmenopauză
Femeile aflate în premenopauză pot avea frecvent sângerări între menstruații și un risc de a dezvolta polip endometrial. Acestea apelează la medici de succes, cu rezultate foarte bune în domeniul obstetricii, ginecologiei și reproducerii umane asistate, în clinici moderne (cum este și clinica Embryos din București) în scopul de a beneficia de tratament, o intervenție medicală și/sau chirurgicală, pentru a reduce simptomele și a elimina această problemă de sănătate.
Majoritatea polipilor uterini sunt benigni. În anumite cazuri pot să apară însă anumite modificări precanceroase ale uterului, sau cancerul uterin.
Alte cauze ale sângerărilor uterine anormale sunt: inflamațiile, infecțiile, anumite anomalii, leziuni (displazii cervicale), sau chiar traumatisme (ulcerații, corpi străini).
18% dintre femeile cu sângerare anormală pot avea o coagulopatie ereditară
Potrivit experților, anumite tulburări de sângerare moștenite afectează 18% dintre femei. De exemplu, boala Von Willebrand este o astfel de tulburare hemoragică, ce apare la femeile cu sângerare uterină anormală. Boala este considerată cea mai frecventă coagulopatie ereditară și se manifestă prin apariția sângerărilor.
Tulburările ciclului menstrual și sângerările uterine anormale pot fi cauzate și de tulburările hormonale. O altă problemă de sănătate la femei este sindromul ovarului polichistic care poate afecta funcția ovulatorie și poate duce și la sângerări uterine anormale.
Tulburările ovulatorii apar din cauza mai multor factori. Ele pot fi produse de tulburări ale glandei tiroide, de pierderea bruscă în greutate, boli renale, stres, activitatea fizică excesivă și altele.
70% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă au un miom uterin
Conform statisticilor, fibromul uterin afectează circa 70% dintre femei. Acesta este numit leimiom sau miom și reprezintă o masă de țesut crescută anormal la nivelul uterului. Este o tumora benignă a musculaturii netede a uterului. În acest caz, femeile pot avea simptome specifice și trebuie să se prezinte la o clinică de specialitate (ex. clinica Embryos) pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător.
În general, simptomele provocate de fibroame includ: menoragie, dismenoree, dureri pelvine, dureri de spate, sângerări uterine anormale, incontinență urinară, presiune intestinală. Unele fibroame mari se pot depista și prin palpare, altele se descoperă prin ecografie transvaginală.
Tratamentul constă în intervenția chirurgicală, pentru îndepărtare prin intervenție laparascopică sau prin histeroscopie.
Femeile care au astfel de probleme de sănătate se confruntă și cu infertilitate. O cauză frecventă a infertilității este și vârsta înaintată. În ziua de azi, există anumite tratamente hormonale, prin care se poate combate infertilitatea și se pot reduce riscurile de hiperplazie endometrială și cancer.
Prin examinare medicală se poate descoperi care este patologia de care suferă și se pot exclude boli grave, precum este cancerul. Examinarea poate include și: examinarea glandei tiroidei, măsurarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, evaluarea gradului de obezitate, examinarea abdominală, vaginală, a dimensiunii și mobilității uterului, depistarea oricăror leziuni anormale din vagin, col uterin și altele.
Pentru depistarea polipilor se folosesc metode precum:
- examen local cu valve în cazul în care polipul prolabează prin col;
- ecografie transvaginală
- histeroscopie;
- examen Babes Papanicolau prin care se pot observa celulele endometriale.
Acestea sunt investigații care se fac în general la femeile cu sângerare uterină anormală aflate la vârsta reproductivă. Uneori sunt necesare și alte investigații mai complexe: biopsie endometrială, laparoscopie. Cu ajutorul lor se pot depista diferite probleme: fibroame, chisturi ovariene, polipi cervicali, veruci, cancere.
Sursa photo: pixabay.com